0
LIFO PICKS

Τι σημαίνει ότι στο μέλλον θα καταργηθούν τα μετρητά;

Πολλές χώρες οδεύουν προς τις συναλλαγές δίχως μετρητά με μεγάλη ταχύτητα. Όμως ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα αυτής της αλλαγής;


Δεν θα αργήσουμε πολύ να δούμε το φυσικό χρήμα να γίνεται κι αυτό ένα λείψανο μιας διαφορετικής εποχής. Με άλλα λόγια τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα θα εξαφανιστούν.

Το χρήμα θα γίνει ηλεκτρονικό και θα μεταφέρεται από τα κινητά μας. Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα που ελλοχεύει: τα cyber-attacks ή αλλιώς οι ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Πολλές χώρες κινούνται με γοργούς ρυθμούς προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Στη Σουηδία, ο αριθμός των συναλλαγών σε μετρητά λιανικής ανά άτομο μειώθηκε κατά 80% τα τελευταία δέκα χρόνια. Η τάση είναι εμφανής ακόμα και σε κοινωνίες πιο πιστές στην συνήθεια των συναλλαγών με μετρητά όπως για παράδειγμα αυτές της Κίνας. Οι ψηφιακές πληρωμές της Κίνας αυξήθηκαν από 4% στο σύνολο των πληρωμών το 2012 σε 34% το 2017. Η τάση είναι αναπόφευκτη και η σταδιακή μετάβαση που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι καθοριστική.

Η μετάβαση σε συναλλαγές δίχως μετρητά είναι η τελευταία εξέλιξη του χρήματος στη σύγχρονη οικονομία. Όμως αυτό εγείρει και ένα θεμελιώδες ερώτημα: ποια είναι η αξία του χρήματος εάν δεν υπάρχει η φυσική παρουσία του;

Πηγή: The Economist

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ