0
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η ηχογράφηση για το μοιρολόι της «Ηλέκτρας» του Εθνικού Θεάτρου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Σκύλλα

Η πιο συζητημένη παράσταση του περσινού καλοκαιριού, η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου και παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, δίχασε, σχολιάστηκε και καθήλωσε χιλιάδες θεατές στην Επίδαυρο και στην περιοδεία που ακολούθησε σε όλη την Ελλάδα.

Ένα από τα στοιχεία της παράστασης που απέσπασε θερμά σχόλια ήταν η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του συνθέτη σύγχρονης κλασικής μουσικής Δημήτρη Σκύλλα, καθώς και η συνολική προσέγγιση και καθοδήγηση του Χορού επί σκηνής. 

Μερικούς μήνες μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, μπορούμε να ακούσουμε ξανά και να διαπιστώσουμε πώς λειτουργεί μεμονωμένα η δουλειά του Σκύλλα, ο οποίος, όπως αναφέρει, αντιμετώπισε τη σύνθεση ως soundtrack: «Στις περισσότερες θεατρικές παραστάσεις η μουσική εξαφανίζεται μετά το τέλος τους, στο σινεμά όμως όχι. Από την πρώτη κιόλας νότα ήξερα βαθιά μέσα μου πως η συγκεκριμένη μουσική θα παραμείνει στα χέρια μου ως μουσικό έργο και μετά την παράσταση.

»Είναι μια μουσική με αυτονομία, βαρύτητα και παρουσία, έχοντας πάρει όλα τα θετικά στοιχεία από τη σκηνοθεσία και τη συνολική ενέργεια της "Ηλέκτρας". Είναι κάτι που το γνωρίζαμε με τον σκηνοθέτη, καθώς και ο ίδιος είναι λάτρης της συναυλιακής μουσικής και τη όπερας. Δεν βιάζομαι να την παρουσιάσω συναυλιακά, θα συμβεί όταν κρίνω ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές».

 

Η ηχογράφηση για το μοιρολόι της «Ηλέκτρας» του Εθνικού Θεάτρου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Σκύλλα Facebook Twitter
Η Αλεξία Καλτσίκη ως Ηλέκτρα και τα μέλη του Χορού στην παράσταση του Θάνου Παπακωνσταντίνου. Φωτο: Ελίνα Γιουνανλή

Ο Κομμός, που ακούμε σήμερα σε αποκλειστικότητα από το LIFO.gr, είναι η στιγμή που η Ηλέκτρα πενθεί για τον χαμένο αδερφό της. Ο συνθέτης αντιμετώπισε τον Κομμό ως το κέντρο του ψυχισμού της ηρωίδας, την πιο προσωπική της στιγμή μέσα στην τραγωδία.

Έχοντας ελληνικά και ασιατικά μοιρολόγια ως τον βασικό άξονα αυτού του τραγουδιού, θέλησε να δημιουργήσει μια συνθήκη μεταξύ τραγουδιού και μουσικού θεατρικού λόγου, γραπτής και προφορικής μουσικής παράδοσης, στην οποία η Ηλέκτρα και ο Χορός συνομιλούν με τον ίδιο κώδικα.

«Ήταν μεγάλη πρόκληση να φέρουμε τους ηθοποιούς πιο κοντά στη μουσική και το μουσικό υλικό πιο κοντά στην αφήγηση της τραγωδίας» θυμάται ο Σκύλλας.

«Η Αλεξία Καλτσίκη, με την οποία συνεργάστηκα άψογα, έδωσε μια τρομερά προσωπική ματιά πάνω στη μουσική μου και τα 12 μέλη του Χορού στήριξαν τον ρόλο τους με αρτιότητα και ηχητική προσωπικότητα. Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου με βοήθησε πραγματικά στο να δημιουργήσω και να ολοκληρώσω τη δραματουργία αυτής της μουσικής και τον ευχαριστώ πολύ για τον δημιουργικό πλούτο που μου χάρισε».

Πόσο διαφορετική ήταν τελικά η διαδικασία μουσικής σύνθεσης για ένα θεατρικό (και συγκεκριμένα για αρχαίο δράμα), σε σχέση με την υπόλοιπη εργογραφία του συνθέτη; «Η μουσική μου έχει έντονα το αρχαίο δράμα μέσα της. Δεν χρειάστηκε να αλλάξω τίποτα υφολογικά.

»Αυτό που μου έδωσε μια νέα πνοή είναι η βαρύτητα του κειμένου το οποίο πρέπει να ακολουθήσεις πιστά για να κρατήσεις, όσο γίνεται, την αυθεντικότητα της τραγωδίας. Το επόμενο μου έργο είναι για συμφωνική ορχήστρα και ήδη διακρίνω πολλά στοιχεία της Ηλέκτρας μέσα του».

Info

Ηλέκτρα: Αλεξία Καλτσίκη

12μελής Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Σοφία Αντωνίου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νάντια Κατσούρα, Ελένη Κουτσιούμπα, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μαρία Μηνά, Ιωάννα Μιχαλά, Τζωρτζίνα Παλαιοθεοδώρου, Νάνσυ Σιδέρη, Καλλιόπη Σίμου, Δανάη Τίκου

Μουσικοί:Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο), Χρήστος Γιάκκας (τρομπόνι), Μαρία Δελή (μπαγιάν), Θοδωρής Βαζάκας - Αλέξανδρος Ιωάννου (κρουστά)

Lifo Picks

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ