Τα χημικά που περιέχονται μέσα στα αντηλιακά περνούν μέσα στο αίμα μας. Είναι ασφαλές να τα χρησιμοποιούμε;

Απαντά μια δερματολόγος ζυγίζοντας τα υπερ και τα κατά της χρήσης τους.

LIFOTEAM,

Αυτό που γνωρίζαμε μέχρι τώρα είναι ότι πριν βγούμε στον ήλιο πρέπει πάντα να καλύπτουμε το δέρμα μας (πρόσωπο και σώμα) με αντηλιακό έτσι ώστε να προστατευτούμε από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου που προκαλούν καρκίνο του δέρματος.

 

Πρόσφατα όμως, στα πλαίσια έρευνας του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), οι επιστήμονες θέλησαν να μάθουν περισσότερα για το πώς αλληλεπιδρούν όλα αυτά τα φωτοπροστατευτικά χημικά, που υπάρχουν μέσα στα αντηλιακά, με το δέρμα των ανθρώπων.

 

Τα τέσσερα χημικά που μελετήθηκαν ήταν η αβοβενζόνη, η οξυβενζόνη, η εκαμσούλη και το οκτοκρυλένιο και είναι 4 από 12 συνολικά στοιχεία που ο ίδιος φορέας είχε συστήσει στις εταρείας αντηλιακών να περιέχονται στα προιόντα τους ώστε να θεωρούνται ασφαλή.

 

Επί του παρόντος, κανείς δεν ξέρει εάν τα χημικά που δοκιμάστηκαν από τον FDA είναι επιβλαβή όταν υπάρχει συστηματική χρήση, σημειώνουν οι ερευνητές. "Ακριβώς επειδή απορροφώνται δεν σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλή. Γι 'αυτό ζητάμε πρόσθετα δεδομένα" αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης.

 

"Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος που μπορεί να αποφευχθεί" λέει η δερματολόγος Δρ. Kanade Shinkai στον δημοσιογράφο του Wired. "Το μελάνωμα, το πιο θανατηφόρο είδος καρκίνου του δέρματος, συνδέεται άμεσα με την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Άρα θα χρειαστεί να συνεχίζουμε να βάζουμε αντηλιακή προστασία ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε την επίδραση των ουσιών που περιέχονται μέσα σε αυτά στον οργανισμό μας".

 

Πηγή: Wired

 

 

Lifo Picks