Εικόνες που κόβουν την ανάσα, πότε συγκινούν κι άλλοτε ξαφνιάζουν. Ντοκουμέντα από διεθνείς συρράξεις και εμφύλιους σπαραγμούς, σκηνές πόνου αλλά και επιτυχίας, μοναδικά πορτρέτα επιφανών ανδρών και γυναικών. Από τα χαρακώματα του Αφγανιστάν και τη Λωρίδα της Γάζαςμέχρι τις πόρνες της Κολομβίας, τις νεαρές αρτίστες της Σαγκάης, ακόμα και τον παντοδύναμο Πούτιν. Ολόκληρη η ζωή σε ένα καρέ. Χωρίς λέξεις και περιττές επεξηγήσεις.

Πρόκειται για τα έργα διεθνώς καταξιωμένων φωτορεπόρτερ, που βραβεύτηκαν στον 51o παγκόσμιο διαγωνισμό World Press Photo, τον σημαντικότερο θεσμό για τον κόσμο της δημοσιογραφικής φωτογραφίας και ενημέρωσης. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από το 1955 (μόνο τρεις χρονιές δεν έγινε, το '59, το '61 και το '70) και είναι ανοιχτός για όλους τους επαγγελματίες φωτογράφους, τα φωτογραφικά πρακτορεία και τα περιοδικά.

Το 2007 συμμετείχαν 5.019 φωτογράφοι από 125 χώρες, με 80.536 έργα, από τα οποία επελέγησαν 156, οι οποίες ταξιδεύουν ήδη σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τις 6 Μαΐου θα βρίσκονται και στην Αθήνα, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπου θα παραμείνουν μέχρι τις 2/6 σε μια έκθεση ανοιχτή επί εικοσιτετράωρης βάσης για τους ταξιδιώτες και το κοινό.

Οι βραβευμένες φωτογραφίες συγκεντρώνονται κάθε χρόνο σε ειδικό λεύκωμα, που μεταφράζεται σε 6 γλώσσες, ενώ για όσους δεν καταφέρουν να επισκεφθούν την έκθεση, υπάρχει πάντα το ίντερνετ:www.worldpressphoto.nl.