Wired People

Wired People Facebook Twitter
0

Ποιος είναι ο στόχος της Ψηφιακής Ελλάδας;

Η Ψηφιακή Ελλάδα ασχολείται με ελληνικά θέματα τεχνολογίας και θέλει να κάνει τον χρήστη ήρωα, για να ξεφυτρώσουν μιμητές παντού. Λέγε με thelosouvlakia.gr,rento.gr,zuni.gr,zoo.gr,radiobubble.gr,124sold.gr. Σκοπός της εκπομπής είναι η εξοικείωση όλων με τον ψηφιακό κόσμο, προκειμένου να εξαλειφθεί η τεχνοφοβία, να απελευθερωθεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων χρηστών του ίντερνετ - και ιδιαίτερα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Υπάρχει η ανάγκη σήμερα για την ύπαρξη μιας τέτοιας εκπομπής;

Περισσότερο από ποτέ. Σκεφτείτε μόνο ότι λιγότεροι από 700 χιλιάδες Έλληνες κι Ελληνίδες κάνουν φορολογική δήλωση μέσω ίντερνετ. Δηλαδή, οι υπόλοιποι έχουν χρόνο να τρέχουν στην εφορία να τσαλαπατιούνται στις ουρές και να απασχολούν τους υπαλλήλους μόνο με την υποδοχή των δηλώσεων.

Συμμετέχεις σε «κοινωνικά» sites, όπως το Facebook;

Συμμετέχω, αν και το συμμετέχω είναι παθητικό γι' αυτό που κάνει ο ενεργός χρήστης. Δεν συμμετέχω, μετέχω. Βρίσκω φίλους που είχα να δω από καιρό, παλιούς συμμαθητές και συνεργάτες, κάνω group της τηλεοπτικής εκπομπής και της ραδιοφωνικής εκπομπής (Ζωή.gr) στον Σκάι, ώστε να μπορεί να λέει ο θεατής τη γνώμη του, να προτείνει θέματα και να διαμορφώνει την επόμενη εκπομπή.

H κινδυνολογία που υπάρχει γύρω απ' το το ίντερνετ είναι η κατάλληλη αφορμή ώστε να τεθούν κάποιοι περιορισμοί στην ελεύθερη και απεριόριστη χρήση του;

Αν ως Έλληνες είχαμε εφεύρει το ίντερνετ θα ήταν ένα σκονισμένο μηχάνημα στο 3ο υπόγειο της ΕΥΠ και μόνο ο πρωθυπουργός θα είχε το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί, αλλά δεν θα προλάβαινε. Ευτυχώς το ανέπτυξαν οι Αμερικανοί κι ευτυχώς η ελευθερία του χρήστη είναι προϋπόθεση για τη λειτουργία του. Το ίντερνετ είναι αυτορρυθμιζόμενο, συμμετοχικό, ελεύθερο και παγκόσμιο. Δεν είναι δίκτυο μηχανημάτων, είναι δίκτυο ανθρώπων και οι άνθρωποι είναι φύσει, θέσει, έργω, λόγω και διάνοια ελεύθεροι.

Πάσχουμε από τεχνολογικό αναλφαβητισμό στην Ελλάδα;

Πάσχουμε τα μέγιστα: Το αποδεικνύει περίτρανα ο αριθμός των συνδέσεων γρήγορου ίντερνετ και οι ελάχιστες on-line υπηρεσίες που υπάρχουν. Δεν έχουμε κουλτούρα ιντερνετική, για την ακρίβεια δεν έχουμε κουλτούρα χρήστη-δράστη. Μιλάς με δημάρχους και ως ιντερνετική υπηρεσία θεωρούν το site που παρουσιάζει το δήμο. Φτάνει το παθητικό. Φτάνει ο χρήστης του καναπέ που διαβάζει ειδήσεις και παρακολουθεί. Θέλουμε να διδάσκεται το ίντερνετ στα σχολεία και όχι να μένουν κλειδωμένα τα σχολικά εργαστήρια με τους υπολογιστές. Θέλουμε υποχρεωτικά κάθε μάθημα να γίνεται και με τη χρήση ίντερνετ.

Πριν από λίγα χρόνια, όποιος ασχολιόταν με τους υπολογιστές αντιμετωπιζόταν και λίγο σαν «σπασικλάκι». Φαντάζομαι πως θα ήσουν ένα από αυτά.

Ε, λοιπόν, την πάτησες. Δεν ήμουν σπασικλάκι, τουλάχιστον όχι όπως το λες. Δεν γεννήθηκα αγκαλιά με το πληκτρολόγιο, ούτε με την οθόνη στο μαξιλάρι μου, γιατί η οικογένειά μου δεν είχε λεφτά. Έτσι δεν σπούδασα υπολογιστές αλλά γλωσσολογία στη Φιλοσοφική της Αθήνας. Ωραίο; Εξού και η «Επικαιρότητα στ' Αρχαία Ελληνικά» στο www.in.gr/tech/arxaia.asp. Ασχολήθηκα με τους υπολογιστές μετά τα 18, γιατί κατάλαβα ότι αυτό που ονομάζουμε υπολογιστή είναι ένα μοναδικό εργαλείο άρσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Σήμερα οποιοσδήποτε μπορεί να μπει σε ένα κατάστημα, να πληρώσει 200-400 ευρώ και να αγοράσει έναν υπολογιστή. Αυτός ο υπολογιστής είναι καλύτερος από τον υπολογιστή του Zuckerman που έφτιαξε το Facebook, καλύτερος από τους υπολογιστές που είχε η παρέα του Google όταν ξεκίνησε και 1.000 φορές καλύτερος από τον υπολογιστή που είχε ο Bill Gates των Windows, ή ο Linus Torvalds του Λίνουξ.

Σήμερα πώς βλέπεις να διαμορφώνεται η κοινωνία, όταν πριν καν πιεις έναν καφέ ήδη έχεις τσεκάρει τα mail σου;

Θα σου πω πώς διαμορφώνεται η κοινωνία με το «πίνεις καφέ την ώρα που τσεκάρεις τα e-mail σου» θα δεις ότι είναι υπεραπλούστευση, που κρύβει την πραγματική δύναμη του ιντερνετικού μέσου: Μπες στο open.ac.uk, στο londonexternal.ac.uk, στο youtube.com/ucberkeleyκαι στο ocw.mit.eduκαι πάρε ένα πτυχίο που αναγνωρίζεται στην Ελλάδα, χωρίς να πας στο εξωτερικό, γιατί δεν το αντέχει η τσέπη σου. Βγάλε δωρεάν κάρτες στο vistaprint.co.ukή φτηνές στο moo.com. Τύπωσε τα βιβλία σου στο lulu.com. Κάνε ραδιόφωνο στο radiobubble.gr. Κάνε blog, σελίδα στο MySpace και φίλους στο Hi5 και στο Facebook. Έχεις παιδί που σπουδάζει στην Αγγλία, πάρε γραμμή Skype-Ιn με βρετανικό αριθμό και βάλε το τζιέρι σου να σε καλεί δωρεάν. Αυτό είναι το ίντερνετ, το να διαβάζεις e-mail είναι πασέ, μπες στο Facebook.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ