Πέρα από κάτι χριστουγεννιάτικα φωτάκια στα δέντρα της Βας. Σοφίας που μόλις χτες τοποθετήθηκαν, κάποιες βιτρίνες με εποχιακά, κάποια παράταιρα για την εποχή ντυσίματα βλέπε γαλότσες, σκουφιά κτλ. αλλά και τα καλοριφέρ του σπιτιού μου που παραμένουν ανοιχτά για ανεξήγητους λόγους, τίποτα άλλο δεν υπάρχει που να θυμίζει χειμώνα. Και είναι απόλυτα λογικό αν λάβουμε υπ' όψιν τη θερμοκρασία που αγγίζει κάποιες μέρες τους 25 βαθμούς Κελσίου. Σίγουρα αυτό το σκηνικό άνοιξης για τους περισσότερους δεν είναι κάτι ευχάριστο. Αλλά πέρα από αυτό πόσο φυσιολογικό είναι;

Σύμφωνα με την προϊσταμένη πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Αναστασία Παπακρίβου, ο φετινός Νοέμβριος είναι ο θερμότερος όλων, αφού κατέρριψε και το ρεκόρ του Νοεμβρίου του 1961 που ήταν 24 βαθμοί Κελσίου. Η αυξημένη θερμοκρασία για την εποχή, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίο, γιατί δεν θέτει άμεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. «Βέβαια, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή για έξαρση ιώσεων, που αυτές επιτείνονται και λόγω της αυξημένης υγρασίας και της κόκκινης σκόνης που έρχεται από την Αφρική με τους ενισχυμένους νοτιάδες που επικρατούν», τόνισε. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Φιλ Τζόουνς, διευθυντής της Μονάδας Κλιματικής Ερευνας (CRU) στο Πανεπιστήμιο East Anglia επισημαίνει ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία αυτό το έτος εμφανίζεται ως το δεύτερο θερμότερο μετά το 1998. Σημειώνουμε ότι από τις αρχές του 2010 η θερμοκρασίαείναι κατά μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990, ενώ παράλληλα επιστήμονες εκτιμούν ότι η θερμοκρασία θα αυξηθεί περαιτέρω στα αμέσως επόμενα χρόνια!

 

Δείτε ένα καταπληκτικό φιλμάκι με τίτλο «Please Help the World» που προβλήθηκε σχεδόν ένα χρόνο πριν στην τελετή έναρξης της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.