1 Πάνω από 200 χαρακτικά του Γκόγια θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μετά τις 25 Ιουνίου στην Εθνική Πινακοθήκη. Ας σημειώσουμε πως η έκθεση αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο Petit Palais στο Παρίσι.

2 Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών ανοίγει στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς η έκθεση με τα έργα από τη σημαντική συλλογή της Patrizia Sandretto Re Rebaudengo (18 Ιουνίου). Λίγο νωρίτερα, στις 11 Ιουνίου, το Μουσείο θα φιλοξενήσει έκθεση-αφιέρωμα στον Μεξικάνο αρχιτέκτονα Ricardo Legoretta.

3 Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι «Πέντε Εποχές της Ρώσικης Πρωτοπορίας» με έργα από τη συλλογή Κωστάκη. Έχετε χρόνο πάντως, η έκθεση συνεχίζεται έως τις 20 Οκτωβρίου.

4 Για τους λάτρεις του κλασικού, οι δυο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου είναι ό,τι πρέπει. Συνεχίζονται η έκθεση του Παναγιώτη Τέτση στις Νέες Μορφές (κλείνει στις 14/6), αλλά και η έκθεση του Αλέκου Φασιανού στην Πότνια Θηρών (μόλις που προλαβαίνετε, έως τις 4/6).

5 Στις αρχές Ιουνίου ανοίγει και η νέα γκαλερί της Ρεβέκκας Καμχή στο Μεταξουργείο. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 11 Ιουνίου με αφορμή την έκδοση του καταλόγου της περσινής έκθεσης «Ώρες Λειτουργίας», ενώ θα εκτεθούν έργα των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην έκθεση καθώς κι ένα βίντεο-περιπλάνηση στους χώρους που φιλοξενήθηκαν τα έργα. Καλή αρχή λοιπόν, όχι μόνο για την γκαλερί της Ρεβέκκας Καμχή αλλά και για τη γενικότερη «πιάτσα» της τέχνης που αναπτύσσεται ταχύτατα στο Μεταξουργείο: από το Σεπτέμβριο μάλιστα μετακομίζει και η γκαλερί The Breeder.

6 Η έκθεση «Paris Peinture» στο ίδρυμα Θεοχαράκη ξεκινά την Πέμπτη 5 Ιουνίου. Είκοσι δύο εκφραστές της σύγχρονης τέχνης που κατάγονται από διαφορετικές χώρες, αλλά δούλεψαν για πολλά χρόνια στο Παρίσι, εκθέτουν έργα τους. Παράλληλα θα δούμε στο Γαλλικό Ινστιτούτο τα πορτρέτα των 22 καλλιτεχνών φωτογραφημένα από τον Didier Ben Loulou.

7 Από τις καινούργιες εκθέσεις που θα ανοίξουν το καλοκαίρι, ξεχωρίσαμε τα έντονα έργα της Χριστίνας Δάρρα στην γκαλερί Ζουμπουλάκη (12/6 με 5/7), τα μυστικιστικά σχέδια του Πάνου Τσαγκάρη που θα δούμε στην γκαλερί Καλφαγιάν από τις 15 Ιουνίου έως τις 25 Ιουλίου, και τις φωτογραφίες της Ζωής Χατζηγιαννάκη στην Ιλεάνα Τούντα (26/6 με 11/7).

8 Λίγο πριν πέσει η αυλαία αρχίζουν οι ομαδικές εκθέσεις. Στην γκαλερί Bernier Eliades η ομαδική έκθεση έχει ήδη αρχίσει και συνεχίζεται μέχρι τις 10/7. Στην α.antonopoulou art ξεκινάει στις 25/6 και στην γκαλερί Ζουμπουλάκη στις 10 Ιουλίου. Τέλος, με τον τίτλο «Αντιπαραθέσεις στη σύγχρονη ελληνική τέχνη» ανοίγει μια μεγάλη ομαδική έκθεση νέων κυρίως καλλιτεχνών σε 11 γκαλερί και αίθουσες τέχνης της Αθήνας.