Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι ολλανδικές αρχές , έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν στους ξένους τουρίστες την είσοδο στα «coffee  shops».Το Δικαστήριο πήρε αυτή την απόφαση,  μετά από την προσφυγή ιδιοκτήτη coffee  shop κατά της απόφασης  το 2.005 της Δημοτικής αρχής  του Μάαστριχτ, να απαγορεύσει στους τουρίστες που δεν διαμένουν στην Ολλανδία την πρόσβαση στα coffee  shops. Η απόφαση είχε στόχο  να καταπολεμήσει τον «ναρκωτουρισμό»,  κυρίως από το Βέλγιο και την Γερμανία.

Ο ιδιοκτήτης του coffee shop είχε πάει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι με την απόφαση των αρχών του Μάαστριχτ, παραβιάζονται οι ευρωπαϊκοί νόμοι για την ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών και αγαθών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου,  ίσως ανοίξει το δρόμο στην κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας , να μετατρέψει τα coffee shops σε ιδιωτικές λέσχες εν μέσω ανησυχιών για τον «ναρκωτουρισμό» και τους φόβους ότι αυτός συνιστά απειλή για τον ολλανδικό τρόπο ζωής.

Η χρήση κάνναβης στην Ολλανδία είναι ανεκτή σε μικρές ποσότητες και οι αγορές περιορίζονται σε 0,2 ουγγιές ανά ενήλικα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα του καταναλωτή.