Στην καρδιά της Αθήνας!

Οταν η πείνα και τα πάθη δεν είναι στο επίκεντρο, παρουσιάζεται ξαφνικά μια άλλη εικόνα του κέντρου της Αθήνας, η πραγματική του. Αυτή που επιθυμεί να υπάρχει ένα ζωντανό, διαδραστικό κομμάτι της πόλης, που έχει ως στόχο του να εξυπηρετεί. Η αποκέντρωση, όσον αφορά το εσωτερικό των πόλεων, είναι ίσως μία από τις πιο ανόητες πολεοδομικές ιδέες. Ιδιαίτερα με τον τρόπο που έχει πραγματοποιηθεί στη μετα-ολυμπιακή Αθήνα. Παρ' όλα αυτά, φύσει και θέσει, το κέντρο συνεχίζει να εξυπηρετεί μερικές από τις πιο βασικές ανάγκες μας.  

 

☛  Οι δρόμοι των υφασμάτων, του αμπαλάζ, των πορτατίφ και των ηλεκτρονικών αξεσουάρ. Η Αιόλου, η Ευαγγελιστρίας, η Αγίου Μάρκου, η Περικλέους, η Καλαμιώτου και τα πέριξ τους είναι πλημμυρισμένα από χιλιάδες χιλιόμετρα κουβάρια υφασμάτων, που, απ' ό,τι υποδηλώνουν οι πινακίδες στις βιτρίνες των μαγαζιών, οι τιμές τους έχουν περάσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Αν και η αγορά έχει πέσει, η ποικιλία παραμένει μεγάλη και όσοι επιμένουν να επιλέγουν οι ίδιοι το ύφασμά τους θα βρουν παρηγοριά. Στις οδούς Θησέως και Πραξιτέλους μπορείτε να βρείτε τα πάντα όσον αφορά τα είδη περιτυλίγματος, συσκευασίας, κουτιά, σακούλες, κορδέλες, φιόγκους και τα σχετικά. Ακόμα, στην Πραξιτέλους λειτουργεί μια μικρογραφία της Σίλικον Βάλεϊ, που ακούει στο όνομα «Ράδιο Κατουμάς». Η χαρά του μαστροχαλαστή. Στον ίδιο δρόμο κρατάει ακόμα η πιάτσα με τα πορτατίφ και άλλα ηλεκτρικά είδη. Μπορείς να αγοράσεις από πολύφωτο οροφής μέχρι ραντάρ. 

 

Η ιστορία της «πλατείας των λουλουδιών». Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης τον 19ο αιώνα δεν ήταν απ' τα σημαντικά μνημεία της τότε Αθήνας. Τουλάχιστον στη βίβλο της ιστορίας του εμπορικού τριγώνου, το Αι παλαιαί Αθήναι του Δ.Γρ. Καμπούρογλου, που εκδόθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα, αναφέρεται ως η «παλιά Αγία Ειρήνη» που τότε ανοικοδομούνταν με μάρμαρα προερχόμενα απ' την Ακρόπολη. Στη συνέχεια, θα γνωρίσει μεγάλες δόξες, καθώς θα γίνει η πρώτη Μητρόπολις των Αθηνών (έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυτατζόγλου) και στο ποίμνιό της θα βρεθούν προσωπικότητες όπως ο Μακρυγιάννης και τα μέλη της τότε βασιλικής οικογένειας και Αυλής. Άλλωστε, λένε πως εκεί ήταν διάκονος και ο μετέπειτα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μακάριος. Αργότερα θα διατηρήσει την αίγλη της χάρη στην υψηλής ποιότητας εκκλησιαστική χορωδία που διέθετε κατά καιρούς. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η πασχαλινή εβδομάδα εκεί αποτελεί κοσμικό γεγονός, καθώς ποιητές, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ζωγράφοι και εικαστικοί σπεύδουν να βιώσουν τα Θεία Πάθη μαζί με τη χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου. Ο περίβολος της εκκλησίας φημιζόταν για τα λουλουδάδικά του. Όπως η Αιόλου ήταν ο υφασματόδρομος, έτσι και η πλατεία ήταν το λουλουδοπάζαρο, με δεκάδες σιδερένιες παράγκες που για χρόνια αποτελούσαν τον κύριο προμηθευτή λουλουδιών της πρωτεύουσας. Μάλιστα, τα Σαββατοκύριακα «γινότανε το ανθηρότερο παζάρι των Αθηνών», όπως μας λέει ο Παύλος Βασιλείου, ο ιδιοκτήτης του τελευταίου λουλουδάδικου της πλατείας. «Το 1949 ήμασταν 40 παράγκες. Μετά, πέθαιναν πολλοί και δεν ανανεώνονταν οι άδειες. Το 1984 είχαμε μείνει 8. Έγιναν και κάποια επεισόδια και μια πυρκαγιά έκαψε τις τέσσερις. Φτιάξανε αυτό το μαγαζί που βλέπεις τώρα, που ήταν για δύο λουλουδάδικα. Ε, ο άλλος μάς άφησε πρόωρα κι έμεινα μόνος μου». Όχι και τελείως μόνος του, αφού ακριβώς από πίσω του βρίσκεται ο Αφεντούλης, άλλο ένα κατάστημα με είδη κηπουρικής. Το «φιόρε του Παύλου» και το σουβλάκι του Κώστα είναι τα σύμβολα της πλατείας. Ειδικά το δεύτερο, όπου ο συνδυασμός μπιφτεκιού, κόκκινης σάλτσας και καυτερής πιπεριάς έχει δημιουργήσει έναν απ' τους μεγαλύτερους γαστριμαργικούς μύθους. 

 

Η γλυκιά συνωμοσία. Δεν έχει εκτιμηθεί ποτέ όσο θα έπρεπε η «γλυκιά συνωμοσία» της περιοχής. Στη Μητροπόλεως, το ζαχαροπλαστείο Χατζής από τη Θεσσαλονίκη, με το χορταστικό βούτυρο και το ντελικάτο μιλφέιγ σοκολάτα, κάνει παρέα στον συντοπίτη Αγαπητό και τα τρίγωνά του Πανοράματος, που βρίσκονται στη Βουλής. Στην οδό Νίκης, ο Gulluoglu με τα σιροπιαστά (και το καλύτερο παγωτό πεπόνι της υφηλίου), που ο θρύλος λέει ότι έρχονται κάθε μέρα με το αεροπλάνο από την Κωνσταντινούπολη. Το Αριστοκρατικόν στην οδό Βουλής, με τη διαμαντένια συλλογή από σοκολατάκια, μαζί με το Le Chocolate και το Leonidas συμπληρώνουν το παζλ της σοκολάτας. Το Μητροπολιτικόν στη Βουλής, από τη μεριά της Πλάκας, με την τραγανή τάρτα με σοκολάτα, το Cake με τα χορταστικά cheese cake στη Φωκίωνος, τα παγωμένα γιαουρτάδικα που ξεπετάγονται διαρκώς και μερικοί από τους καλύτερους φούρνους της πόλης (ειδική μνεία στην Πνύκα, στην οδό Πετράκη) συνθέτουν ένα σύνολο που κολάζει και άγιο.

 

Απαραίτητες αναφορές 

 

 • Ο Ορφανίδης και το Eleven Souls για ρούχα στην  Κολοκοτρώνη 
 • Οι τυρόπιτες  στο Άριστον
 • Οι τοιχογραφίες του Θεόφιλου στην Καπνικαρέα 
 • Το Podilato στην οδό Κολοκοτρώνη
 • Το ψαράδικο στο τέλος της Λέκκα
 • Τα σφραγιδάδικα στην αρχή της  Πραξιτέλους 
 • Οι τραγιάσκες στην οδό Βορεού
 • Τα κουμπιά  του Ρούπα στη Θησέως
 • To ιαπωνικό μαγαζί της Hiroco στην Απόλλωνος
 • Το σουβλάκι του Κώστα στην οδό Πεντέλης 
 • Το Four Seasons με τις βιολογικές τροφές στην οδό Νίκης
 • H Pub Love στη Ναυάρχου Νικοδήμου, που είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό τι συμβαίνει εκεί μέσα
 • Η συλλογή ξηρών καρπών απ' όλη τη χώρα στον  Ματσούκα της  Καραγιώργη Σερβίας

 

 

Pepe Jeans

Ερμού & Ευαγγελιστρίας 12, Αθήνα,  210 3313757

 

Στο κατάστημα της Pepe Jeans, σε έναν πολύ όμορφα διαμορφωμένο χώρο στην καρδιά της Αθήνας, μπορεί κανείς να βρει την ολοκληρωμένη συλλογή της Pepe για τον άνδρα και τη γυναίκα. Παράλληλα, στο κατάστημα θα μπορέσετε να βρείτε την πετυχημένη και χαρακτηριστική συλλογή Andy Warhol που έχει καταφέρει ν' αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Το έμπειρο προσωπικό είναι εκεί για να βοηθήσει και τους πιο απαιτητικούς.

 

THE BOX

Θησέως 7-9, Αθήνα, 210 3215553

 

To κομμωτήριο The Box, με σήμα του την αισθητική και την καλή εξυπηρέτηση, ανοίγει καθημερινά τις πόρτες του και σας περιμένει για να δώσει άλλο αέρα στην εμφάνισή σας. Βρίσκεται σε έναν ξεχωριστό, ζεστό και φιλόξενο χώρο με ύφος βιομηχανικό και oldies πινελιές, στοιχεία απαραίτητα για έμπνευση και δημιουργία. Στο The Βox είναι σίγουρο πως θα βρουν το ιδανικό κούρεμα για το στυλ και την προσωπικότητά σας και, φυσικά, την ιδανική τιμή για την τσέπη σας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα του καταστήματος στο facebook: www.facebook.com/ pages/The-BOX-hair-studio/111855988871644.

 

Popeye loves Olive

Λιμπονά 5, πλατεία Αγίας Ειρήνης (πεζοδρομος)

 

Δύο καταξιωμένοι στον χώρο τους δημιουργοί, το Paroxysm Τattoos και η Erato Jewels, ενώθηκαν κάτω από τη στέγη ενός μοναδικού πολυχώρου, του Popeye loves Olive, στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Εκεί, ο Γιαννης Μπαρουξής και η erato θα συνεχίσουν να δημιουργούν αλλά και να φιλοξενούν χειροποίητα κοσμήματα διακεκριμένων σχεδιαστών και custom made σχέδια tattoo από τον Kuro. Περιοδικά, στον χώρο θα διοργανώνονται εναλλακτικά events. Stay tuned!

 

Comme il Faux

Πλατεία Καρύτση 6, Αθήνα, 210 3314004

 

Ιαματικές πτήσεις με αλκοόλ και μουσική στο ολοκαίνουργιο Comme il Faux Βar της πλατείας Kαρύτση, ακριβώς δίπλα στο θέατρο Μουσούρη. Η Μαρία Μποτονάκη αποπειράθηκε να φτιάξει ένα μπαρ-κόσμημα, ακριβώς στη θέση του προηγούμενου κοσμηματοπωλείου. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα μπαρ με ιδιαίτερο μουσικό στίγμα και αφιερώματα σε μουσικά κινήματα, που ξεκινά την πτήση μαζί με ένα εκλεκτό καστ, για το ξάφνιασμα του ουρανίσκου μας και τα τραγούδια της ψυχής μας. Υπεύθυνος είναι ο Eddie, σαμανός barista και γνωστός θεραπευτης DJ. Tα decks θα τιμήσουν εξαιρετικοί φίλοι-guest, με σπάνια μουσικά γούστα. Στο service η Μυρτώ Σαρτζή σερβίρει ποτά και μοιράζει βεντάλιες με την υπογραφή του Νick Cave, για όσους φλέγονται.Στην έξοδο διανέμονται πυξίδες νηφαλιότητας και βιβλιαράκια καταραμένων ποιητών με μουσικές συνταγές ανάνηψης.

 

Αμερικάνικη Αγορά

Αθηνάς 30, Αθήνα,  210 3217876

 

Στην Αμερικάνικη Αγορά θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από ρούχα, αξεσουάρ και παπούτσια που έρχονται κατευθείαν από τη μητρόπολη της μόδας, τη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για αυθεντικές δημιουργίες, διαλεγμένες μία προς μία, με πολύ γούστο και μεράκι, που ξεχωρίζουν για το ιδιαίτερο στυλ και την πρωτοτυπία τους. Μοντέρνες προτάσεις που απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να είναι καλοντυμένοι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το προσωπικό της αγοράς είναι στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσει να κάνετε τους κατάλληλους συνδυασμούς. Μάλιστα, αυτή την περίοδο όλα τα δερμάτινα κομμάτια στην Αμερικανική Αγορά διατίθενται σε προσφορά.

 

Βree

Καρ. Σερβίας 10, Σύνταγμα,  210 3232403

 

Ένα από τα παλαιότερα καταστήματα της Αθήνας (έτος ιδρύσεως 1945) εξακολουθεί να μας προσφέρει τις καλύτερες τσάντες, πορτοφόλια και ζώνες, αρίστης ποιότητας και αισθητικής. Από το 1999 το κατάστημα διαθέτει αποκλειστικά προϊόντα Bree, μιας γερμανικής εταιρείας με σαραντάχρονη πορεία, η οποία κατασκευάζει αποκλειστικά τσάντες, πορτοφόλια και είδη ταξιδιού. Τα πρώτης τάξεως υλικά, η πρωτοτυπία στον σχεδιασμό αλλά και οι λογικές τιμές έχουν καταστήσει την Bree ηγέτιδα στον χώρο. Η νέα σειρά «Hamburg», με τον συνδυασμό του απαλού λείου δέρματος και της βελούδινης υφής του δέρματος σουέντ, διαθέτει ξεχωριστό αέρα.

 

Parking

Πλατεία Κλαυθμώνος, κέντρο,  210 3236698

 

Ένας από τους παλαιότερους χώρους στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας, που λειτουργεί αδιάλειπτα σε δύο επίπεδα κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος. Με περισσότερα από 40 χρόνια ζωής, βοηθά εργαζόμενους και επισκέπτες του κέντρου να βρουν θέση για το αυτοκίνητό τους σε μια περιοχή όπου οι ελεύθερες θέσεις είναι δυσεύρετες. Ανοιχτό καθημερινά και με πολύ καλές τιμές στα μηνιαία πάσα.

 

Οίκος Λεονταράκη

Σκούφου 6, Σύνταγμα, 210 3247728

 

Ο οίκος κοσμημάτων Λεονταράκη υποδέχεται την καινούργια χρονιά με ολοκαίνουργιες και ξεχωριστές δημιουργίες που κάνουν το 2013 να μοιάζει πιο γουρλίδικο αλλά και πιο αισιόδοξο από ποτέ. Η Μαριαλένα Λεονταράκη εμπνέεται από το σχήμα του λαβυρίνθου και τη μυθολογική ιστορία του μίτου της Αριάδνης και σχεδιάζει μια νέα σειρά από γούρια γεμάτα καμπύλες και γραμμές, παραλληλίζοντας το 2013 με μια δαιδαλώδη διαδρομή που στο τέλος της οδηγεί στην έξοδο, την κάθαρση και στο χαμόγελο. Τα γούρια διατίθενται σε ασήμι, σε επιχρυσωμένο ή επιροδιωμένο ασήμι και σε ασήμι-χρυσό.

 

Εκδόσεις  Ίκαρος

Βουλής 4, Σύνταγμα, 210 3225152

 

Είναι ένας από τους πιο παλιούς εκδοτικούς οίκους, αφού ιδρύθηκε το 1943 από τον Νίκο Καρύδη, τον Αλέκο Πατσιφά και τον Μάριο Πλωρίτη. Ο Ίκαρος ήταν πρωτοπόρος τόσο στην επιλογή της θεματολογίας των βιβλίων του όσο και στην αισθητική των εκδόσεών του. Από την αρχή υποστήριξε νέους ποιητές και πεζογράφους στα πρώτα τους βήματα. Το 1997 το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε τον ισόγειο χώρο του οίκου ιστορικό, διατηρητέο μνημείο. Ο χώρος του βιβλιοπωλείου Ίκαρος αποτελεί τόπο συνάντησης πνευματικών δημιουργών κι έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία και την εξέλιξη της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

 

Huffy

Καρ. Σερβίας 7, Σύνταγμα, 210 3247054

 

Το εργαστήριο και showroom του ομώνυμου σχεδιαστή. Ένας από τους πιο δημιουργικούς και καλαίσθητους χώρους στο κόσμημα.

 

Fachidis jewelleries

Καρ. Σερβίας 7, Σύνταγμα, 210 3228779

 

Κλασικός χώρος υψηλού στυλ, με τις καλαίσθητες δημιουργίες του γνωστού σχεδιαστή Φαχίδη αλλά και άλλων επώνυμων διεθνών brands.

 

Athens Tattoo

Ερμού 6, 1ος όροφος, Σύνταγμα, 210 3248158

 

Μοντέρνο στούντιο υψηλών προδιαγραφών, ικανό να καλύψει όλες τις ανάγκες στον χώρο της δερματοστιξίας και του body piercing.

 

Gshop

Κολοκοτρώνη 15, Σύνταγμα,  210 3233181

 

Μικρό, καλαίσθητο μαγαζί, που συγκεντρώνει τα βλέμματα των περαστικών. Πρόσφατα ανανέωσε τα χρώματα στις fiberglass μπάλες του και φιλοδοξεί να γεμίσει τις στιγμές σας με χρώμα και φως. Ο χώρος του είναι γεμάτος με φωτεινά αντικείμενα και φωτιστικά σε παιχνιδιάρικα σχήματα. Παράλληλα, θα βρείτε πλήθος προσεγμένων και πρωτότυπων προτάσεων πάνω στη διακόσμηση και το κόσμημα, που βασίζονται στα φυσικά υλικά.

 

ΚΕΥ Bar

Πραξιτέλους 37, κέντρο, 210 3230380

 

«Ιστορικό» στέκι στην Πραξιτέλους, που εδώ και πάνω από πέντε χρόνια έχει δημιουργήσει έναν μεγάλο κύκλο πιστών θαμώνων. Στις 30/11 οι Untitled στο γνωστό δεκαπενθήμερο ραντεβού τους, το απόγευμα του Σαββάτου 1/12 η Miss Catalina και στη συνέχεια οι She & Her. Την Κυριακή 2/12, από τις 15:00  έως τις 20:00,θα σερβίρεται brunch υπό τα yummy tunes της miss cinnamon και μετά αναλαμβάνει ο Δημήτρης Πολιτάκης. Τη Δευτέρα είναι βραδιά aperitivo (με free μπουφέ) και στα decks ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου από τις 5 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ και μετά η Θάλεια. Τις Τρίτες το Key συμμετέχει στο «Βγαίνουμε Αθήνα» με ειδικές μειωμένες τιμές και τον vagelis.ky να επιλέγει τη μουσική υπόκρουση.

 

ZAF

Πλατεία Αγ. Ειρήνης 8, 210 3236711

 

Νέα άφιξη στην πλέον hip γειτονιά της Αθήνας τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόκειται για έναν πανέμορφο χώρο, με πολύ προσεγμένη διακόσμηση, που αναδίδει πολυτέλεια, χωρίς να το βροντοφωνάζει. Από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ, με διαφορετικούς κάθε μέρα DJs, με κοινό χαρακτηριστικό τη βαθιά γνώση όλων των ειδών μουσικής. Μη χάσετε επίσης τα συχνά live που διοργανώνονται στον χώρο. Αυτή την Παρασκευή, 30/11, οι SURTAFERTA θα παρουσιάσουν ένα δυνατό πρόγραμμα με ρoκ διασκευές, ενώ την Κυριακή 2/12 μη χάσετε το oldschool party που ξεκινά στις 18:00.

 

Story Bar

Πεζόδρομος Θησέως 15, Σύνταγμα, 6932 703743

 

Το Story Bar είναι και πάλι κοντά σας, φανερά ανανεωμένο, και σας περιμένει στο κέντρο της Αθήνας με φρέσκα κοκτέιλ, house και freestyle μουσικές και δυνατά lives. Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου μη χάσετε στα decks τον DJ Valano (Reisei - Nordik – High Strings). Mαζί του θα βρίσκονται οι DJs Arche και Jorges, ενώ την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου οι DJs mario και nik dak θα σας παρασύρουν στους δικούς τους μοναδικούς ήχους. Τέλος, το Σάββατο 1 Δεκέμβρη οι tolis Q & chris kas υπόσχονται να σας χαρίσουν μια ξεχωριστή βραδιά, γεμάτη μουσική.

 

Capu

Λέκκα 14, Σύνταγμα, 210 3226844

 

Το πρώτο στέκι της Λέκκα παραμένει ιδιαίτερα αγαπητό σε όλες τις «φυλές» του κέντρου. Έφεση στις μαύρες μουσικές.

 

Pairidaeza

Παρνασσού 3, πλ. Καρύτση, 210 3210233

 

Καταπληκτική διακόσμηση σε ένα από τα παλαιότερα καφέ μπαρ της πλατείας Καρύτση. Διαρρυθμισμένο ιδανικά και για πρωί και για βράδυ.

 

Drunk Sinatra

Θησέως 16, κέντρο, 210 3313733

 

Το απόλυτο hot spot της πόλης. Το αδιαχώρητο κάθε μέρα της εβδομάδας σε αυτό το vintage bar, που μοιάζει να ξεπετάχτηκε από τα '50s και τα '60s.

 

Heteroclito

Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, κέντρο, 210 3239406

 

Στις λίγες εβδομάδες λειτουργίας του έχει εξελιχθεί στον απόλυτο οινικό προορισμό του κέντρου. Δοκίμασε τις καλύτερες ελληνικές ποικιλίες.

 

Buenos Aires

Nίκης 16, Σύνταγμα, 210 3232292

 

Μικρό καφέ-μπαρ στο κέντρο (πιο κέντρο από τη Νίκης δεν γίνεται), με χαρακτήρα και αέρα από Αργεντινή μεριά. Το περιβάλλον είναι κάτι παραπάνω από φιλικό, η μουσική σε χαλαρώνει με μαεστρικό τρόπο και όσο περνάει η ώρα ανεβάζει την ένταση σε freestyle ρυθμούς. Ανοιχτό από το πρωί για καλοψημένους καφέδες, φρεσκοστυμμένους χυμούς και διάφορα σνακ που ικανοποιούν ακόμα και τον πιο απαιτητικό.

 

Ippo Bar

Θησέως 11, Σύνταγμα, 213 0054715

 

Επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά το πάθος του για τη φωτογραφία, το Ippo Bar φιλοξενεί από τις 13 Δεκεμβρίου έως τις 19 Ιανουαρίου την έκθεση φωτογραφίας της σημαντικής Ελληνίδας φωτορεπόρτερ Μάρως Κουρή. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες που απεικονίζουν γυναίκες της διπλανής πόρτας σε καθημερινές τους στιγμές - συνηθισμένες γυναίκες που δίνουν μάχη σε όλα τα μέτωπα της καθημερινής τους ζωής: στην οικογένεια, στην εργασία, στον έρωτα. Στα μουσικά νέα του Ippo, κάθε Παρασκευή πίσω από τα decks θα βρίσκεται η DJ Σοφία, με τις δικές της alternative μουσικές, ενώ κάθε Σάββατο τη σκυτάλη θα παίρνει ο Mr Riou G. Το happy hour που ισχύει καθημερινά από τις 19:00 έως τις 21:30 και έχει τα κοκτέιλ στα €5,5 θα σας ενθουσιάσει.

 

Jarmusch

Κιάφας 8 & Ζωοδόχου Πηγής, Εξάρχεια, 211 0120494

 

Το βιομηχανικό γκρι εναλλάσσεται με το μαύρο, το επιμελώς ακατέργαστο τσιμέντο «παντρεύεται» με το ξύλο, αναδεικνύοντας τον γραφιστικό τοίχο που φέρει την υπογραφή της ομάδας YouAndI, και όλα μαζί συνθέτουν το industrial σκηνικό του Jarmusch, που μοιάζει βγαλμένο από τη νουάρ τεχνοτροπία του διάσημου σκηνοθέτη από τον οποίο πήρε το όνομά του. Ανοιχτό από το πρωί για απολαυστικό καφέ μέχρι αργά το βράδυ για δροσερά κοκτέιλ από φρέσκα υλικά εποχής και μουσικές για «υποψιασμένους» ακροατές.

 

Café IANOS

Σταδίου 24, 210 3217917

 

Από τα πιο κλασικά στέκια της Αθήνας, που προσφέρεται για ατέλειωτες συζητήσεις ή διάβασμα. Κάθε μέρα στο café του ΙΑΝΟΥ μπορεί να γίνει ξεχωριστή χάρη στη ζεστή, φιλική και άνετη ατμόσφαιρα που επικρατεί στον χώρο. Κάθε μέρα μία νέα γεύση σας περιμένει για να σας συντροφεύσει γευστικά. Επιλέξτε ανάμεσα σε μια πλούσια ποικιλία από τάρτες, σάντουιτς, φρέσκους χυμούς, δροσερές σαλάτες και καταπληκτικά κοκτέιλ και απολαύστε την επιλογή σας συντροφιά με το αγαπημένο σας βιβλίο.

 

Sabor

Περικλέους 17 & Κορνάρου, Σύνταγμα, 210 3312330-1

 

Αν έχετε διάθεση για λίγο αλκοόλ, μπορείτε κάθε μέρα από τις 12:00 και κάθε Παρασκευή μετά τις 16:00 να συνοδέψετε το κρασί ή την μπίρα σας με λαχταριστά εδέσματα που ανανεώνονται συνεχώς και δεν χρεώνονται. Παραγγείλετε, λοιπόν, το κρασί, την μπίρα ή το ποτό σας και απολαύστε δωρεάν μερικές από τις πιο γευστικές λιχουδιές που σερβίρονται στο Sabor.

 

La Rambla

Ακαδημίας 74, Εξάρχεια, 213 0099703

 

Μακρόστενο, πολύχρωμο, all day bar, με χρωματιστή διάθεση και χαρακτήρα. Έχει δανειστεί το όνομά του από τον διάσημο εμπορικό δρόμο που βρίσκεται στο κέντρο της Βαρκελώνης. Το La Rambla διαθέτει εισόδους με τραπεζάκια τόσο επί της Ακαδημίας όσο και στον μικρό πεζόδρομο της Κιάφα, όπου μπορείτε να καθίσετε, να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το ποτό σας, ακούγοντας φανκ μουσικές σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει Καταλονία.

 

ΤOY Café

Καρύτση 10, πλ. Καρύτση, 210 3311555

 

Bρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, στην πλατεία Καρύτση. Ως το πιο παλιό από τα μπαρ της περιοχής, πολύ πριν γίνει της μόδας η πλατεία, είναι ένα μέρος όπου αισθάνεσαι αμέσως ζεστασιά. Εδώ θα ακούσετε υπέροχες μουσικές, από σόουλ και φανκ μέχρι ποπ και ροκ, και θα δοκιμάσετε καθαρά ποτά και κοκτέιλ. Κάθε εβδομάδα διοργανώνονται θεματικά χάπενινγκ (βραδιά σουηδικής ποπ, αφιέρωμα στη Νέα Ορλεάνη, funky beats, reggae breaks, από τον  Έλβις στον Σπρίνγκστιν, a black and white night κ.ά.). Μη χάσετε την 1η Δεκεμβρίου το πάρτι με τους εξαιρετικούς DJs Timewarp και ManJah και την επόμενη μέρα τις επιλογές του Μanjah και του Blast' em Bop.

Αμπάριζα

Λέκκα 14, Σύνταγμα, 210 3257644

 

Mικρό, προσεγμένο μπαράκι κατευθείαν στην καρδιά της πόλης. Η όμορφη διακόσμηση, που βασίζεται στο σκούρο ξύλο, θα σας θυμίσει μπαρ εποχής σε κάποια πόλη του εξωτερικού. Διαθέτει οργανωμένη κάβα, γρήγορο service, γευστικά σνακ και σαλάτες, αλλά και κοκτέιλ που δεν θα βρείτε αλλού. H ζεστή, φιλική του ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τις υπέροχες ποπ, ροκ και τζαζ μουσικές, θα σας κάνει να αισθανθείτε όμορφα και οικεία.

 

Barley Cargo

Κολοκοτρώνη 6, κέντρο, 210 3230445

 

To Barley Cargo άνοιξε τις πόρτες του (και τα μεγάλα παράθυρά του) πρόσφατα σε μια γειτονιά που αναδίδει ακόμα άρωμα παλιάς Αθήνας, απέναντι ακριβώς από το πρώτο φρουραρχείο της πρωτεύουσας, πίσω από την Παλαιά Βουλή. Πρόκειται ίσως για το πρώτο beer bar της πόλης, το οποίο μεταφράζεται σε κάτι πολύ περισσότερο από απλή μπιραρία και φυσικά πολύ πιο μακριά απ' ό,τι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Η παλιά αποθήκη στη γωνία Κολοκοτρώνη και Καρύτση μεταμορφώθηκε σε έναν πραγματικά πολύ ιδιαίτερο χώρο με DIY αισθητική. Εκεί θα βρείτε πάνω από 200 μπίρες απ' όλο τον κόσμο. Περισσότερες από 50 ελληνικές μπίρες, από μικροζυθοποιίες και μη, αλλά και πολλές μοναστηριακές, 5 draft μπίρες (2 ελληνικές και 3 αλλοδαπές), με φιλοδοξία στο προσεχές μέλλον να γίνουν 10, οι οποίες σερβίρονται σε 4 μεγέθη: 0,250 lt (€2-2,20 οι ελληνικές και €2,50 οι εισαγόμενες), 0,500 lt (€3,80 οι ελληνικές και €4,80 οι εισαγόμενες) και 1 lt (€7 οι ελληνικές και €9,20 οι εισαγόμενες). Αν, μάλιστα, βρεθείτε με μεγάλη παρέα, παραγγείλτε τον ειδικό σωλήνα σερβιρίσματος που χωράει 3 lt (€20 οι ελληνικές και €27 οι εισαγόμενες). Κάποια στιγμή θα πεινάσετε, αφού το πιθανότερο είναι ότι θα μείνετε στο Barley Cargo πολλές ώρες σε κάθε σας επίσκεψη. Μη διστάσετε να παραγγείλετε. Οι μεζέδες που θα δοκιμάσετε είναι φοβεροί σε ποιότητα και πραγματικά πάμφθηνοι: πατάτες τηγανητές (€2), κεφτεδάκια (€3), λουκάνικα (€6), πεντανόστιμο κότσι (€10).

 

 

Fabrica de Vino

Εμμ. Μπενάκη 3, κέντρο, 210 3214148

 

Το πρώτο που πρέπει να μάθεις για το Fabrica de Vino είναι ότι στεγάζεται σε ένα κτίριο γεμάτο ιστορία. To κτίριο οικοδομήθηκε το 1880 κι έγινε κατοικία του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, στα '60s στέγασε ένα από τα ιστορικότερα εστιατόρια (Νέα Ολύμπια) και στα '90s το κλαμπ-θρύλο Factory. Το Fabrica de Vino είναι αντάξιο της ιστορίας του χώρου στον οποίο στεγάζεται, με μια βιομηχανική αισθητική που ιντριγκάρει. Οι πελώριες σιδερένιες ραφιέρες του μπαρ που φιλοξενούν αμέτρητα μπουκάλια κρασιού φτάνουν ως το ταβάνι και δεσπόζουν στον χώρο. Η κουζίνα είναι ανοιχτή, με ένα αίθριο από πάνω της, ώστε να είναι σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, και είναι δίπλα στο casa, στον lounge χώρο του μαγαζιού, με διάθεση σάτιρας. Το κελάρι του, τέλος, είναι επισκέψιμο και με μια βόλτα σε αυτό θα γνωριστείτε με κρασιά απ' όλη την Ελλάδα, 500 ετικέτες στο σύνολο, που μπορείτε να αγοράσετε και για το σπίτι. Στο Fabrica de Vino θα τις καταναλώσετε με μια ελάχιστη επιβάρυνση για το σέρβις. Πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για την εποχή μας, είναι ότι στο Fabrica de Vino θα βρείτε ποικιλίες από 130  Έλληνες παραγωγούς απ' όλη την Ελλάδα, τα κρασιά των οποίων πωλούνται στις τιμές του οινοποιείου τους. Αν πεινάσετε, μπορείτε να συνοδεύσετε το κρασί σας με γευστικότατους μεζέδες.

 

Όμικρον

Λέκκα 12, Σύνταγμα, 210 3222559

 

Το  Όμικρον Bar είναι ένα στέκι κρυμμένο στη στοά της οδού Λέκκα 10 -12 στο Σύνταγμα. Συνδυάζει στοιχεία της παλιάς και της νέας Αθήνας, αφού στην ιδιαίτερη αυλή του κυριαρχεί ένα πανέμορφο διατηρητέο κτίριο. Το Όμικρον λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το πρωί για καφέ έως αργά το βράδυ. Θα απολαύσεις ποτά και ψαγμένα cocktails σε ιδανικές τιμές, ενώ ένα δυνατό ρόστερ από DJs που εναλλάσονται καθημερινά συμπληρώνει ιδανικά την ομάδα.

 

Τζίτζικας  & Μέρμηγκας

Μητροπόλεως 12-14, Σύνταγμα, 210 3247607

 

O Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας ήταν από τις πρώτες ταβέρνες που έκαναν μόδα τον συνδυασμό του μοντέρνου στυλ με τον αέρα της παράδοσης. Το κατάστημα στο Σύνταγμα είναι το πιο κεντρικό της μίνι αλυσίδας και συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που έκαναν γνωστή την ταβέρνα: ζεστή διακόσμηση, πολύ καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση, άνετο και φιλικό περιβάλλον. Θα φάτε εξαιρετικά παραδοσιακά ελληνικά πιάτα αλλά και «νεωτερισμούς», όπως καταπληκτικό μιλφέιγ λαχανικών, μαστιχάτο κοτόπουλου κ.ά.

 

Meatropoleos 3

Μητροπόλεως 3, Σύνταγμα,  210 3274805-6

 

Η κρίση μάς ωθεί να επιστρέψουμε στις απλές και κλασικές αξίες, πράγμα καθόλου κακό. Το Meatropoleos 3 ακολουθεί αυτό το μονοπάτι με τον καλύτερο τρόπο. Με πραγματική τέχνη στο ψήσιμο και εμμονή στην επιλογή φρέσκων, ντόπιων κρεατικών, έχει κερδίσει το δικό του κοινό. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μας περιμένουν χειροποίητα καλαμάκια, φρέσκιες πατάτες και σαλάτες όπως παλιά, χωρίς εκπτώσεις στις βασικές αξίες που συνόδευαν πάντα την ελληνική κουζίνα. Όλα αυτά σε έναν πανέμορφο και εντελώς μοντέρνο χώρο.

 

Στοά Αθανάτων

Σοφοκλέους 19 & Στοάς Αθανάτων,  210 3214362, 210 3210342

 

Στα τριάντα χρόνια της ιστορίας της η Στοά έχει φιλοξενήσει στο πάλκο της μερικούς από τους πιο σημαντικούς  Έλληνες ρεμπέτες, όπως τον Χοντρονάκο και τον Κούλη Σκαρπέλη. Φέτος τη σκυτάλη παίρνουν η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Δημήτρης Τσαουσάκης, ο Χρήστος Μανιάτης, η Μαρία Δεικτά, η Νανά Παναγιώτου και το μουσικό συγκρότημα της Στοάς των Αθανάτων, έτοιμοι να χαρίσουν στους θαμώνες αξέχαστες ρεμπέτικες και λαϊκές βραδιές, γεμάτες κέφι, με τη συνοδεία καλού φαγητού και κρασιού. Ανοιχτά κάθε Παρασκευή και Σάββατο, μεσημέρι-βράδυ, αλλά και Κυριακή μεσημέρι.

 

Τo Nεοκλασσικό

Καραγιώργη Σερβίας 20 & Λέκκα, Σύνταγμα, 210 3318810-11

 

Το ολοκαίνουργιο, παραδοσιακό τριώροφο σουβλακοπωλείο άνοιξε, μετά τον Πειραιά, και στο Σύνταγμα, συνεχίζοντας μια παράδοση που κρατά περισσότερα από 40 χρόνια. Ο χώρος του είναι φτιαγμένος με μεράκι και γούστο της παλιάς, καλής εποχής. Οι έμπειροι ψήστες δημιουργούν ιδιαίτερες γεύσεις και αυθεντικές, παραδοσιακές συνταγές. Δοκιμάστε το περίφημο ζουμερό κεμπάπ του ή κάποιον από τους εξαιρετικούς πικάντικους μεζέδες του και είναι σίγουρο πως θα επιστρέψετε για να τα δοκιμάσετε ξανά και ξανά. Λειτουργεί κα- θημερινά μέχρι τις 2 μ.μ. και Παρασκευή-Σάββατο μέχρι τις 5 μ.μ.

 

Οβελιστήριο του Χασάπη

Απόλλωνος 1, Σύνταγμα,  210 3220459, 210 3232836

 

Γνωστός για το καλύτερο χασάπικο στο κέντρο της Αθήνας (πρωτοάνοιξε το 1957 με το όνομα «Ανατομία Κρέατος), ο Γιώργος Δροσινός (ένας άνθρωπος γεμάτος ιστορία) δημιούργησε ένα διαφορετικό concept, προσαρμοσμένο στους «γρήγορους ρυθμούς» της εποχής. Στο Οβελιστήριο μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε από τα εκλεκτά κρέατα του κρεοπωλείου του κύριου Γιώργου και να τα πάρετε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καλοψημένα στα κάρβουνα και σε τιμές κρεοπωλείου. Καθημερινά, εκτός Σ/Κ, από τις 12 π.μ. έως τις 8 μ.μ., το Οβελιστήριο του Χασάπη σας περιμένει με ό,τι πιο φρέσκο και εκλεκτό υπάρχει.

 

Το Παραδοσιακό

Ακαδημίας 34, Κολωνάκι, 211 0120146, www.to-paradosiako.gr

 

Ο πολυβραβευμένος σεφ Κωνσταντίνος Μουζάκης έχει ανοίξει εδώ και λίγους μήνες μία προσεγμένη εστία ποιότητας και γεύσης. Η φιλοσοφία του ίδιου αλλά και του αρτοζαχαροπλαστείου «Το Παραδοσιακό» είναι η δημιουργία υψηλής ποιότητας προϊόντων με φρέσκα και αγνά υλικά, δίχως συντηρητικά. Δοκιμάστε κρύα και ζεστά μικρογεύματα και γλυκά, φτιαγμένα με μεράκι και αληθινή γνώση, δίχως την παραμικρή έκπτωση, όμως, στη διαδικασία παραγωγής ή στην επιλογή των υλικών.