[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

 

Εγκαινιάστηκε, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η έκθεση ΡΙΦΛΕΞ.

 

Τέσσερις δημιουργοί από την Θεσσαλονίκη, ένας φωτογράφος, ένας σχεδιαστής, ένας performance artist και ένας ποιητής, ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να επινοήσουν, να κατασκευάσουν και να χαρτογραφήσουν εικαστικές – και όχι μόνο, συνθέσεις.

 

"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό

 

5 όψεις / τοπίο +σώμα

 

Η πρώτη τους έκθεση αποτελεί μία εικαστική συνθήκη.

 

"Ο performer παγιδεύεται στην ελευθερία του φακού. Το ποιητικό υλικό μετοικεί σε μια υλική επιφάνεια. Το σχεδιαστικό αντικείμενο κατοπτρίζει. Τα χωριστά έργα κάθε ενότητας σκέπει μια κοινή θεματική. Ο θεατής εισάγεται σε οπτικούς χώρους, στο πλάτος των ερεθισμάτων τους. Η εικόνα γίνεται απτή συνομιλία."

 

Οι ίδιοι μας εξηγούν καλύτερα

 

"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό

 

Γιατί "ΡΙΦΛΕΞ"

 

"ΡΙΦΛΕΞ καταρχήν θα πει αντανακλαστικό, αυτόματες δηλαδή αντιδράσεις που ξεκινούν από το υποσυνείδητο.

 

Με αυτό στο μυαλό μας, μαζευτήκαμε τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι με στόχο να γίνουμε ένα σώμα και να αποκτήσουμε την ίδια οπτική των πραγμάτων, τον ίδιο τρόπο επίλυσης προβλημάτων, και πάνω απ' όλα τον ίδιο τρόπο αντίδρασης σε διάφορες καταστάσεις.

 

Πεποίθηση της ομάδας, που λειτουργεί ως ένα σώμα, είναι πως τα καλλιτεχνικά αντανακλαστικά πρέπει να συντονίζονται, να ετεροχρονίζονται και να δοκιμάζονται σε παράλληλες φόρμες, κοινωνικές δομές και νοηματικά πεδία.

 

Οι βασικοί μας στόχοι είναι δύο:

-Να προβληματιστούμε και να προβληματίσουμε με το έργο μας

-Να δοκιμαστούμε και στο τέλος να αποδείξουμε ότι κάτω από ένα κοινό στόχο, μπορούν ετερόκλητοι άνθρωποι να δημιουργήσουν κάτι εκ νέου, κάτι παρθένο, κάτι το οποίο θα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα ουσιαστικά και διεργερτικά στοιχεία της διαφορετικότητας του καθενός.

 

Τι θα δούμε στην έκθεση

Η έκθεση αποτελείται από πέντε διαφορετικές θεματικές.
Θεματικές οι οποίες αποτελούν ταυτόχρονα και σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, θέτουν προβληματισμούς, προτείνουν, παροτρύνουν.

 

O καθένας από εμάς όρισε μια θεματική και όλοι μαζί δουλέψαμε πάνω σε αυτές και τις αποδώσαμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Ο κόσμος θα δει φωτογραφία, performance art, θα διαβάσει ποίηση, design γενικότερα, social design και surface design ειδικότερα.

 

Κάποια από τα έργα είναι διαδραστικά και προϋποθέτουν την συμμετοχή το κοινού.

Το κάθε έργο είναι στην ουσία η αντανακλαστική αντίδραση του καθενός μας πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

 

"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό

 

"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό

 

"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό

 

"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό

 

"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό

 

"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό

 

Οι ΡΙΦΛΕΞ είναι:

 

O Αλέξανδρος Πλωμαρίτης (performance artist ) γεννήθηκε στην Καστοριά και μεγάλωσε στη Θάσο. Το 2000 έφυγε για την Αγγλία για σπουδές και παρέμεινε στο Λονδίνο μέχρι το 2008. Απο το 2007 ασχολείται ενεργά με τη τέχνη της performance. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

 

Ο Αντώνης Γιαννόπουλος (σχεδιαστής) γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Σπούδασε graphic design στη Θεσσαλονίκη και ζεί εκεί τα τελευταία 14 χρόνια. Δίνει έμφαση στην τυπογραφία και στην εικονογράφηση.

 

Ο Θανάσης Σταθόπουλος (φωτογράφος) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε μηχανικός τροφίμων στο ΑΠΘ και εργάζεται στη βιομηχανία τροφίμων τα τελευταία 9 χρόνια. Ασχολείται με τη φωτογραφία τα τελευταία 2 χρόνια. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

 

Ο Ζαφείρης Νικήτας (ποιητής) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομική και Θέατρο στο ΑΠΘ. Είναι ποιητής, σκηνοθέτης και performance artist. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

 

*Info

 

"ΡΙΦΛΕΞ"

Επιμέλεια Έκθεσης: Θούλη Μισιρλόγλου

Πού: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Δ.Ε.Θ, Θεσσαλονίκη

Διάρκεια: 18 Ιουνίου –  14 Σεπτεμβρίου 2014