ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Ποια κότα γεννά σοκολατένια αυγά;

Ποια κότα γεννά σοκολατένια αυγά; Facebook Twitter
Η μηχανή αυτή, που είναι σαν να έχει βγει από τo εργαστήριο του Γουίλι Γουόνκα, αναδεύει την σοκολάτα προκειμένου να την φέρει στην ιδανική θερμοκρασία για επεξεργασία. Παλιότερα αυτή η εργασία γινόταν στο χέρι. Το λεγόμενο ‘στρώσιμο’ της σοκολάτας, ήταν μια χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία. Όπως μας λέει και ο κύριος Αντρέας, παλιότερα μπορεί να έπαιρνε μισή μέρα να ‘στρώσεις’ ένα κιλό σοκολάτας, σήμερα, όμως, η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα.
0

Αυτό το Πάσχα, ο κύριος Ανδρέας Τσατσούλης μαζί με τον γιο του Γιάννη έφτιαξαν τουλάχιστον 500 σοκολατένια αυγά και λαγουδάκια στο εργαστήριό τους, στην οδό Φιλολάου στο Παγκράτι.

Ανάμεσά τους υπήρξαν και μερικά που ζύγιζαν 30 κιλά, και πλέον στολίζουν την βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα τέτοιο αυγό των 30 κιλών χρειάζεται τρεις ζαχαροπλάστες για να παρασκευαστεί. Όπως μας τόνισε και ο κύριος Αντρέας, «η ζαχαροπλαστική είναι χημεία, αλλά κάποιες φορές θέλει και μπράτσα».

Ποια κότα γεννά σοκολατένια αυγά; Facebook Twitter

Για τις παρασκευές στο ζαχαροπλαστείο Le Nôtre χρησιμοποιείται βέλγικη σοκολάτα Calebaut. Για τα σοκολατένια αυγά, συγκεκριμένα, δείχνουν να προτιμούν την μαύρη σοκολάτα, με περιεκτικότητα περίπου 60% κακάο, γιατί είναι πιο ανθεκτική στις αλλαγές θερμοκρασίας και δεν κινδυνεύει να σπάσει στο ψυγείο. Αν πάλι κάποιο αυγό τύχει να σπάσει, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Οι ζαχαροπλάστες θα το ρίξουν σε ένα μπελ μαρί και σε λίγο θα είναι πάλι έτοιμο για χρήση.

Ποια κότα γεννά σοκολατένια αυγά; Facebook Twitter

Η παρασκευή των σοκολατένιων αυγών ξεκινά από την λεγόμενη ‘σοκολατομηχανή’. Η μηχανή αυτή, που είναι σαν να έχει βγει από τo εργαστήριο του Γουίλι Γουόνκα, αναδεύει την σοκολάτα προκειμένου να την φέρει στην ιδανική θερμοκρασία για επεξεργασία. Παλιότερα αυτή η εργασία γινόταν στο χέρι.

Το λεγόμενο ‘στρώσιμο’ της σοκολάτας, ήταν μια χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία. Όπως μας λέει και ο κύριος Αντρέας, παλιότερα μπορεί να έπαιρνε μισή μέρα να ‘στρώσεις’ ένα κιλό σοκολάτας, σήμερα, όμως, η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα.

Ποια κότα γεννά σοκολατένια αυγά; Facebook Twitter

Διάβασε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ