Κάνναβη: Φαρμάκι ή θαυματουργό φάρμακο;
O συγγραφέας του βιβλίου Γιώργης Οικονομόπουλος - Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO

 

Λίγα φυτά έχουν τόσο υμνηθεί αλλά και παρεξηγηθεί όπως η κάνναβη. Ακόμα λιγότερα έχουν το εύρος των θεραπευτικών, ανακουφιστικών, ευφορικών αλλά και χρηστικών ιδιοτήτων του φυτού, όπως αποδεικνύει πληθώρα επιστημονικών μελετών παγκοσμίως. Και αν το ζήτημα του κατά πόσο είναι ή όχι επιβλαβής η παρατεταμένη χρήση του τουλάχιστον για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων παραμένει αντικείμενο διαφωνίας (ας σημειωθεί ξανά εδώ πως ούτε ένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί στον πλανήτη από overdose «χόρτου»), οι ευεργετικές ιδιότητες της κάνναβης για ένα πλήθος ασθενειών ή των συμπτωμάτων τους δεν αμφισβητούνται πλέον από κανέναν σοβαρό επιστήμονα, αντίθετα κυκλοφορούν ήδη εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα με βάση τις δραστικές της ουσίες. Καθώς ο μακροχρόνιος, βάρβαρος, πολυέξοδος και καταφανώς αδιέξοδος με τη μορφή που διεξάγεται «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» δείχνει πια να στομώνει, θα βρει άραγε το πάλαι ποτέ «χορτάρι του διαβόλου» στο δρόμο της δικαίωσης;

 

Η κυκλοφορία ενός καινούργιου βιβλίου για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης από τον Γιώργη Οικονομόπουλο (Κέδρος) αλλά και η αθώωση ασθενούς που καλλιεργούσε και χρησιμοποιούσε κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς ήταν τα καλύτερα νέα μιας επετείου συνυφασμένης με μπόλικη υποκρισία και εθελοτυφλία όπως η σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών


«Η απόκρυψη της αλήθειας για τη θεραπευτική χρήση της κάνναβης είναι το πιο σύγχρονο και χαρακτηριστικό παράδειγμα αντίδρασης της άγνοιας απέναντι στη γνώση, του ψέματος και της υποκρισίας απέναντι στην αλήθεια και της πεισματικής, παράλογης άρνησης της πραγματικότητας... Φυσικά, όσο παράλογη κι αν φαίνεται η αντίδραση στην αλήθεια, στο βάθος είναι απλώς μια λογική υπεράσπιση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, που κινδυνεύουν από την αποδοχή της», σημειώνει ο Γιώργης Οικονομόπουλος στην εισαγωγή του τελευταίου του βιβλίου «Το Ίαμα Κάναβη» - μια μελέτη που κυκλοφορεί σε μια «ιδανική» ιστορική συγκυρία, εφόσον η αναγνώριση των πολλών και ποικίλων θεραπευτικών εφαρμογών του φυτού έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια αρκετές ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές χώρες, τον Καναδά, το Ισραήλ και μια σειρά αμερικανικές Πολιτείες να νομιμοποιήσουν τη χρήση της για ιατρικούς σκοπούς. Γίνεται πλέον λόγος για παύση της δίωξης της κατ' ιδίαν χρήσης αλλά και προμήθειας (ο τόσο «δαιμονοποιημένος» έμπορος δεν γίνεται να εκλείψει όσο η παρανομία συντηρεί το λαθρεμπόριο), πολιτικές υποστήριξης και μείωσης της βλάβης για τις ουσίες γενικότερα αντί για τιμωρητικούς «οδοστρωτήρες», αιτήματα που προωθεί και η διεθνής καμπάνια "Support. Don't Punish" που έκανε σήμερα αισθητή και στην Αθήνα την παρουσία της με περίπτερα και διανομή υλικού στην Βαρβάκειο.

 

Μια πρώτη νίκη υπέρ φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης είχαμε και στην Ελλάδα, ανήμερα μάλιστα της επετείου της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο οροθετικός χρήστης Χρήστος Ριγανάς, ο οποίος είχε συλληφθεί το '95 επειδή καλλιεργούσε και χρησιμοποιούσε κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς στην Κέρκυρα κατόπιν και ιατρικής σύστασης, καθώς υποστήριζε. Έκτοτε πέρασε από δίκη 11 φορές(!) δίχως να πάψει να υπερασπίζεται δημόσια το δικαίωμά του να φροντίζει την υγεία του όπως νομίζει, υπόθεση που θυμίζει αρκετά την πρόσφατη, βραβευμένη αμερικανική ταινία Dallas Byers Club, συγκέντρωσε εκατοντάδες υπογραφές συμπαράστασης μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ενώ την υπεράσπισή του είχε αναλάβει η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που επίσης θεώρησε την κατοχή και χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους «νόμιμο δικαίωμά του». Μια σίγουρα αισιόδοξη εξέλιξη για χιλιάδες ασθενείς που πληρώνουν πανάκριβα, ελεγχόμενης αποτελεσματικότητας και υψηλής τοξικότητας φάρμακα για παθήσεις που η κάνναβη ανακουφίζει πιο υγιεινά, πιο αποτελεσματικά, πιο ευχάριστα και σίγουρα πιο οικονομικά.

 


«Το Ίαμα Κάνναβη» αφού κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία του φυτού, το χρονικό της απαγόρευσης και τον «στιγματισμό» των χρηστών στην Ελλάδα και διεθνώς, παραθέτει όλη τη σύγχρονη προβληματική πάνω στη λεγόμενη ιατρική κάνναβη και τις πιστοποιημένες εφαρμογές της στη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου αλλά και την ανακούφιση των συμπτώματα της χημειοθεραπείας. Ενδείκνυται επίσης, λέει, στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του AIDS, στο γλαύκωμα, την επιληψία, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, την κατάθλιψη, την αϋπνία, τη ναυτία, τη σχιζοφρένεια, την ανορεξία, τον διαβήτη και πολλές ακόμα παθήσεις. Ρυθμίζει την ομοιόσταση, ενώ ανακουφίζει από φλεγμονές μέχρι τα στερητικά σύνδρομα από αλκοόλ και οπιούχα. Να σημειωθεί ότι το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Αμερικανό καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Λέστερ Γκρίνσπουν, «γιατρό, δάσκαλο και αγωνιστή» που από φανατικός πολέμιος της κάνναβης μετατράπηκε σε ένθερμο υποστηρικτή της αφότου εντρύφησε σε αυτή στις αρχές της δεκαετίας του '70.


«Μα είναι τόσο πανάκεια πια η φούντα;», θα απορήσουν οι δύσπιστοι. Δεν ξέρω πόση υπερβολή υπάρχει σε όλα αυτά, όλη όμως αυτή η κίνηση για την αναγνώριση της θεραπευτικής της αξίας καθώς και η συνυφασμένη με αυτήν αλλαγή πολιτικής απέναντι στην κάνναβη που παρατηρείται τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες οφείλονται ακριβώς σε αυτές τις διαπιστώσεις. Υπάρχουν άλλωστε διάφοροι τρόποι να ωφεληθεί κανείς από το φυτό, όταν π.χ. αναφέρεται ότι βοηθά ασθενείς με εγκεφαλικό τραύμα ή βρογχικό άσθμα, μη φανταστείς ότι κάθονται και «την πίνουν» όπως οι θαμώνες ενός πάρτι! Είναι, τέλος, από τις λίγες μη επιβλαβείς ουσίες που προωθούν την κοινωνικότητα και τη συντροφικότητα, επίσης θεραπευτικές συνήθειες – πρόκειται άλλωστε για μια εμπειρία που μοιράζεται, γι΄αυτό και οι ενστάσεις απέναντι στο κατά μόνας ηλεκτρονικό «τσιγαριλίκι» που ήρθε να ακολουθήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Με τις... υγείες μας, λοιπόν.

 

Info: Το βιβλίο του Γιώργη Οικονομόπουλου «Το Ίαμα Κάνναβη – το κυνηγημένο βοτάνι και οι εντυπωσιακές θεραπευτικές εφαρμογές του» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και παρουσιάζεται απόψε στο θέατρο Χυτήριο, Ιερά Οδός 44 Γκάζι (8.00μμ)