Κάνναβη: Φαρμάκι ή θαυματουργό φάρμακο;

Κάνναβη: Φαρμάκι ή θαυματουργό φάρμακο; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO
13

Κάνναβη: Φαρμάκι ή θαυματουργό φάρμακο; Facebook Twitter
O συγγραφέας του βιβλίου Γιώργης Οικονομόπουλος - Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO

 

Λίγα φυτά έχουν τόσο υμνηθεί αλλά και παρεξηγηθεί όπως η κάνναβη. Ακόμα λιγότερα έχουν το εύρος των θεραπευτικών, ανακουφιστικών, ευφορικών αλλά και χρηστικών ιδιοτήτων του φυτού, όπως αποδεικνύει πληθώρα επιστημονικών μελετών παγκοσμίως. Και αν το ζήτημα του κατά πόσο είναι ή όχι επιβλαβής η παρατεταμένη χρήση του τουλάχιστον για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων παραμένει αντικείμενο διαφωνίας (ας σημειωθεί ξανά εδώ πως ούτε ένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί στον πλανήτη από overdose «χόρτου»), οι ευεργετικές ιδιότητες της κάνναβης για ένα πλήθος ασθενειών ή των συμπτωμάτων τους δεν αμφισβητούνται πλέον από κανέναν σοβαρό επιστήμονα, αντίθετα κυκλοφορούν ήδη εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα με βάση τις δραστικές της ουσίες. Καθώς ο μακροχρόνιος, βάρβαρος, πολυέξοδος και καταφανώς αδιέξοδος με τη μορφή που διεξάγεται «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» δείχνει πια να στομώνει, θα βρει άραγε το πάλαι ποτέ «χορτάρι του διαβόλου» στο δρόμο της δικαίωσης;

Η κυκλοφορία ενός καινούργιου βιβλίου για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης από τον Γιώργη Οικονομόπουλο (Κέδρος) αλλά και η αθώωση ασθενούς που καλλιεργούσε και χρησιμοποιούσε κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς ήταν τα καλύτερα νέα μιας επετείου συνυφασμένης με μπόλικη υποκρισία και εθελοτυφλία όπως η σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών


«Η απόκρυψη της αλήθειας για τη θεραπευτική χρήση της κάνναβης είναι το πιο σύγχρονο και χαρακτηριστικό παράδειγμα αντίδρασης της άγνοιας απέναντι στη γνώση, του ψέματος και της υποκρισίας απέναντι στην αλήθεια και της πεισματικής, παράλογης άρνησης της πραγματικότητας... Φυσικά, όσο παράλογη κι αν φαίνεται η αντίδραση στην αλήθεια, στο βάθος είναι απλώς μια λογική υπεράσπιση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, που κινδυνεύουν από την αποδοχή της», σημειώνει ο Γιώργης Οικονομόπουλος στην εισαγωγή του τελευταίου του βιβλίου «Το Ίαμα Κάναβη» - μια μελέτη που κυκλοφορεί σε μια «ιδανική» ιστορική συγκυρία, εφόσον η αναγνώριση των πολλών και ποικίλων θεραπευτικών εφαρμογών του φυτού έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια αρκετές ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές χώρες, τον Καναδά, το Ισραήλ και μια σειρά αμερικανικές Πολιτείες να νομιμοποιήσουν τη χρήση της για ιατρικούς σκοπούς. Γίνεται πλέον λόγος για παύση της δίωξης της κατ' ιδίαν χρήσης αλλά και προμήθειας (ο τόσο «δαιμονοποιημένος» έμπορος δεν γίνεται να εκλείψει όσο η παρανομία συντηρεί το λαθρεμπόριο), πολιτικές υποστήριξης και μείωσης της βλάβης για τις ουσίες γενικότερα αντί για τιμωρητικούς «οδοστρωτήρες», αιτήματα που προωθεί και η διεθνής καμπάνια "Support. Don't Punish" που έκανε σήμερα αισθητή και στην Αθήνα την παρουσία της με περίπτερα και διανομή υλικού στην Βαρβάκειο.

Μια πρώτη νίκη υπέρ φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης είχαμε και στην Ελλάδα, ανήμερα μάλιστα της επετείου της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο οροθετικός χρήστης Χρήστος Ριγανάς, ο οποίος είχε συλληφθεί το '95 επειδή καλλιεργούσε και χρησιμοποιούσε κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς στην Κέρκυρα κατόπιν και ιατρικής σύστασης, καθώς υποστήριζε. Έκτοτε πέρασε από δίκη 11 φορές(!) δίχως να πάψει να υπερασπίζεται δημόσια το δικαίωμά του να φροντίζει την υγεία του όπως νομίζει, υπόθεση που θυμίζει αρκετά την πρόσφατη, βραβευμένη αμερικανική ταινία Dallas Byers Club, συγκέντρωσε εκατοντάδες υπογραφές συμπαράστασης μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ενώ την υπεράσπισή του είχε αναλάβει η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που επίσης θεώρησε την κατοχή και χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους «νόμιμο δικαίωμά του». Μια σίγουρα αισιόδοξη εξέλιξη για χιλιάδες ασθενείς που πληρώνουν πανάκριβα, ελεγχόμενης αποτελεσματικότητας και υψηλής τοξικότητας φάρμακα για παθήσεις που η κάνναβη ανακουφίζει πιο υγιεινά, πιο αποτελεσματικά, πιο ευχάριστα και σίγουρα πιο οικονομικά.


«Το Ίαμα Κάνναβη» αφού κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία του φυτού, το χρονικό της απαγόρευσης και τον «στιγματισμό» των χρηστών στην Ελλάδα και διεθνώς, παραθέτει όλη τη σύγχρονη προβληματική πάνω στη λεγόμενη ιατρική κάνναβη και τις πιστοποιημένες εφαρμογές της στη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου αλλά και την ανακούφιση των συμπτώματα της χημειοθεραπείας. Ενδείκνυται επίσης, λέει, στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του AIDS, στο γλαύκωμα, την επιληψία, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, την κατάθλιψη, την αϋπνία, τη ναυτία, τη σχιζοφρένεια, την ανορεξία, τον διαβήτη και πολλές ακόμα παθήσεις. Ρυθμίζει την ομοιόσταση, ενώ ανακουφίζει από φλεγμονές μέχρι τα στερητικά σύνδρομα από αλκοόλ και οπιούχα. Να σημειωθεί ότι το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Αμερικανό καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Λέστερ Γκρίνσπουν, «γιατρό, δάσκαλο και αγωνιστή» που από φανατικός πολέμιος της κάνναβης μετατράπηκε σε ένθερμο υποστηρικτή της αφότου εντρύφησε σε αυτή στις αρχές της δεκαετίας του '70.


«Μα είναι τόσο πανάκεια πια η φούντα;», θα απορήσουν οι δύσπιστοι. Δεν ξέρω πόση υπερβολή υπάρχει σε όλα αυτά, όλη όμως αυτή η κίνηση για την αναγνώριση της θεραπευτικής της αξίας καθώς και η συνυφασμένη με αυτήν αλλαγή πολιτικής απέναντι στην κάνναβη που παρατηρείται τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες οφείλονται ακριβώς σε αυτές τις διαπιστώσεις. Υπάρχουν άλλωστε διάφοροι τρόποι να ωφεληθεί κανείς από το φυτό, όταν π.χ. αναφέρεται ότι βοηθά ασθενείς με εγκεφαλικό τραύμα ή βρογχικό άσθμα, μη φανταστείς ότι κάθονται και «την πίνουν» όπως οι θαμώνες ενός πάρτι! Είναι, τέλος, από τις λίγες μη επιβλαβείς ουσίες που προωθούν την κοινωνικότητα και τη συντροφικότητα, επίσης θεραπευτικές συνήθειες – πρόκειται άλλωστε για μια εμπειρία που μοιράζεται, γι΄αυτό και οι ενστάσεις απέναντι στο κατά μόνας ηλεκτρονικό «τσιγαριλίκι» που ήρθε να ακολουθήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Με τις... υγείες μας, λοιπόν.

Info: Το βιβλίο του Γιώργη Οικονομόπουλου «Το Ίαμα Κάνναβη – το κυνηγημένο βοτάνι και οι εντυπωσιακές θεραπευτικές εφαρμογές του» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και παρουσιάζεται απόψε στο θέατρο Χυτήριο, Ιερά Οδός 44 Γκάζι (8.00μμ)

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
δυστιχως οι ανθρωποι εκφαιροουν γνωμη χωρις να εχουν καποιες σοβαρες πηγες.προσωπικα εχω διαβασει το βιβλιο και ειναι απο τα καλητερα και πιο καλα δομημένα βιβλια.γιατι;;γιατι σε οτι πραγμα σου αναφερει και σε οποια ασθενια σε καθε κεφαλαιο σου δινει και τουλαχιστον 80 πηγες και ερευνες που εχουν γινει αρα δεν μπορεις να το πιασεις απο πουθενα.μετα να αφησουμε την ανοησιες περι "το χασις χαζεύει και εθιζει"ή μαλλον να το λεμε σωστα γιατι οι σοβαροι και ψαγμενοι στο θεμα"κανναβη" λενε και τα κακα.για παραδηγμα.η κανναβη δεν ειναι καλο να χρησιμοποιητε απο ανηλικους.φυσικα απο το να πηγαινουν και να πινουν 10 σφηνακια και να καταστρεφουν το σηκωτοι τους και να τα βγαζουν ολα χιλιες φορες ενα τσιγαρο κανναβης που εχει την ιδια εφορια και "μεθη" με το αλκολ χωρις τα κακα συμπτωματα.αμεσως μετα δεν ειναι καλη σε καταχρηση και αυτο ειναι λογικο,παν μετρον αριστον!οπως ειχα δει σε κατι γελοια αρθρα πουελεγαν οτι η κανναβη μικρενει τμηματα του εγκαιφαλου και τα πειραματα ηταν σε ατομα που καναν 5 τσιγαρα την ημερα για 20 χρονια.εε χαιρω πολυ.για καπνιζε κανονικα τσιγαρα τοσο ή πινε τοσα ποτα και να σε δω μετα.η διαφορα ομως ειναι οτι εχεις κανει καρκινο στα πνευμονια και εχεις καταστρεψεις το σηκωτι σου αλλα παρολα αυτα ειναι νομιμα.ενα ακομα ειναι οτι εξαρτατε και την ποιοτιτα του "χορτου"δηλαδη αν πας στο "τοπικο" βαπορακι και παρεις εναν αλβανο(ποικιλια)κατουριμενο,ραντισμενο με ενας θεος ξερεις ποσα φυτοφαρμακα και αποξυραμενο στο φουρνο μικροκυματων μου ακουγετε λογικο να σε χαζευει.οπως και ο καρκινος που θα σου προκαλεσει ενα καπνος απλος που θα ειναι ραντισμενος και θα τον καπνισεις.το πιο συμαντικο ομως ειναι οτι με την κανναβη δεν εχει καταγραφει ουτε ενας θανατος.ακομα και απο φυστικια εχουν καταγραφθει 100 θανατοι και απο την κανναβη 0.για αυτο θα ηταν καλητερο πρωτα να ψαχνουμε το θεμα που αναφερομαστε απο ολες τις πλευρες και μετα να μιλαμε.επιπλεον για να τελιωσω οι "παρενεργιες" της καναβης ποιες ειναι;;ζαλαδα,κοκκινα ματια(υψηλή πιεση στα ματια που σημαινει οτι αποτρεπει πληρως το γλαυκωμα που ειναι ασθενια που πεφτει η αρτιριακη πιεση με αποτελεσμα τυφλωση),ξυρο στομα, εφορια,γελοιο,ορεξη για φαγητο,υπνιλια και γελιο.πραγματα επιθυμητα για καποιους και μηδαμινα σε σχεση με νομημα φαρμακα οπως αντικαταθληπτικα που σε κανουν ζαμπον και χαζεμενο χεροτερα απο 40 χρονια καταχρησης της καναβης χωρις να αναφερθω περετερο σε αλλα φαρμακα.κλεινοντας αλλες εκμεταλευσεις της κανναβης ειναι κλωστοιφαντουργικη,δωμικα υλικα,φαρμακα,χαρτι ακομα και καυσιμα.οσοι ειναι απιστοι ,δεν ειναι σιγουροι ή θελουν να εκφαιρουν σωστοι γνωμη ας διαβασουν το βιβλιο και θα ικανοποιηθούν και θα αλλαξουν γνωμη καθως ανερει και εναα ενα τα οσα αρνητικα λεν για την κανναβη και οχι μονο τα θετικα
Ρε παιδια κανεις δεν πεθανε ποτε απ την χρηση κανναβης πρωτον δευτερον απο εμπειρια ναι θα συμφωνησω μπορει να σ προκαλεσει σχιζοφρενεια αλλα αλλα το ποσο καλο μπορει να σ κανει το ελαιο της κανναβης σε καρκινους σε δερματικες ασθενειες σε προβληματα υγειας δεν το ξερει κανεις σας μεχρι να τ χρεισιμοποιησει και νομιζω πως καλο θα ηταν να υπηρχε μεγαλυτερη ενημερωση τωρα το αν δν υπαρχει επειδη οι φαρμακευτικες φοβουνται μην χασουν εκατομμυρια απ ολες τις μαλακιες που σου δινουν οταν εχεις ενα προβλημα ενω στην ουσια μπορεις να το θεραπευσεις μονο κ μονο με κατι που θα μπορουσες να εχεις στο μπαλκονι σ δεν σημαινει πως ειναι κ ναρκωτικο ετσι ηθελαν να σας στ περασουν και ναι χιλιες φορες η κανναβη παρα το αλκοολ παρα το τσιγαρο παρα η ηρωινη και πιστεψτε με πινω πολυ αλκοολ καπνιζω πολυ και δν καπνιζω καν κανναβη απλα να ανοιξουμε λιγο τα ματια μας
Η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγία εχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία...μπορεί να πονέσει η κοιλιά σου απο τα γέλια.Ας σοβαρευτούμε κάποια στιγμή κι ας σταματήσουμε την υποκρισία..Η χρήση αλκοόλ εκτός των αλλων,οπως κίρρωση του ηπατος,ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνων του πεπτικού συστήματος,αιματολογικές διαταραχές,μυοσκελετικές διαταραχές κ.α. δημιουργεί και επιθετικές συμπεριφορές,ενω η υπερβολική χρήση κάνναβης το πολύ πολύ να σε στείλει για υπνο,Κι ομως,το πρώτο ειναι νόμιμο και το δευτερο παράνομο!!!!!!!!!
ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ το 'απαγορεύεται' !!! Τωρα! stop σε ΟΛΕΣ τις απαγορεύσεις. Η Ζωή είναι μικρή. Και δεν έχουμε άλλη. Να αφήσουμε τους ανθρώπους να την ζήσουν όπως επιθυμούν. ΤΕΡΜΑ Χωρίς 'ναι μεν αλλά'
Θεραπεύει τριχόπτωση! Κάλους στα πόδια! Κάλους στον εγκέφαλο!!! Περάστε κόσμε!!!Σοβαρά τώρα, ιστορικά, για να καταπολεμήσουν κινήματα και επαναστάσεις ανά τον κόσμο ανά τους αιώνες, το πετύχαιναν μόνο με ναρκωτικά. Αυτό γίνεται και στην Ελλάδα σήμερα.
Η απαγόρευση της κάνναβης παγκοσμίως ξεκίνησε απ' τις ΗΠΑ τη δεκαετία του '20 παράλληλα σχεδόν με την ποτοαπαγόρευση. Το αλκοόλ όμως είχε από πίσω του ισχυρές εταιρίες και οικονομικά συμφέροντα ενώ η κάνναβη μόνο χρήστες με γλαστρούλες...
To βιβλίο φαίνεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον!Προσωπικά πιστεύω πως η χρήση κάνναβης πρέπει να νομιμοποιηθεί.Αν μη τι άλλο, είναι αστείο να είναι νόμιμο το αλκοόλ και παράνομο το χόρτο.
Θεραπεύει την σχιζοφρένεια; Ό, τι πιο ανεύθυνο εχω διαβάσει. Γιατί οι μελέτες λένε οτι ναι μεν η καναβη μπορεί να θεραπεύσει διαφορες ασθένειες ΑΛΛΑ οι ποικιλίες που καλλιεργουνται είναι πιο δυνατές απ' ότι τα 1960-70's. Πολλοί ψυχίατροι λένε ότι αγόρια στην εφηβεία πρέπει να αποφεύγουν να" πίνουν" γιατι η καναβη ίσως να προκαλέσει σχιζοφρένεια. Εννοείται ότι δεν γίνονται ολοι σχιζοφρενής αλλά αν υπάρχει κάποια λανθάνουσα τάση σπου ίσως να μην εκδηλωθεί, η καναβη μπορεί να κάνει έκκληση σχιζοφρένειας. Για αυτό αν είναι να ενημερώσετε τον κόσμο, να το κάνετε σωστά.
Φίλε-η dotty, ακριβώς επειδή προσπαθούμε να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο προβάλλουμε αυτό το βιβλίο. Δεν ήταν δυνατό να παραθέσω εδώ όλο το σχετικό με τη σχέση κάνναβης-σχιζοφρένειας κεφάλαιο, επειδή όμως απαντά πολύ συγκεκριμένα στα ερωτήματα που διατυπώνεις, θα σου σύστηνα να του ρίξεις μια ματιά.