Η πρωτοποριακή ομάδα των Bread & Puppet έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα

Η πρωτοποριακή ομάδα των Bread & Puppet έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα Facebook Twitter
0
Η πρωτοποριακή ομάδα των Bread & Puppet έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα Facebook Twitter
Σε λίγες μέρες έρχονται στην Ελλάδα για να παρουσιάσουν μια πρωτότυπη παράσταση, με τίτλο «A thing Done in a Seeing Place» που είναι βασισμένη στον μύθο της Αντιγόνης...

Οι Bread & Puppet αποτελούν μια ιδιαίτερη θεατρική ομάδα, της οποίας η ιστορία ξεκινά πριν από μερικά χρόνια, το 1963 στο Lower East side της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για έναν από τους πιο καινοτόμους φορείς του σύγχρονου θεάτρου, μια μη κερδοσκοπική ομάδα με ποίκιλες εναλλακτικές δράσεις τόσο εικαστικές όσο και κοινωνικές. Πολλοί τους χαρακτηρίζουν και ακτιβιστές καθώς ενεργοποιούνται γύρω από διάφορα προβλήματα της κοινωνίας.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να εμπλακούν με τις τοπικές κοινότητες και να ενθαρρύνουν τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά και να δημιουργήσουν όλοι μαζί ένα θέαμα από το μηδέν.

Τους απασχολούν θέματα της τοπικής κοινότητας και της γειτονιάς, από τα πιο σύνθετα όπως η αστυνομία και τα υψηλά ενοίκια μέχρι τα φαινομενικά ασήμαντα όπως οι αρουραίοι στους δρόμους. Στους δρόμους πραγματοποιούν και πολλές από τις παραστάσεις τους. Οι δράσεις της ομάδας όμως, δεν σταματούν εκεί. Οργανώνουν πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες συμμετέχει πλήθος ανθρώπων.

Η πρωτοποριακή ομάδα των Bread & Puppet έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα Facebook Twitter
Η τραγωδία του Σοφοκλή γίνεται η βάση για μια νέα ιστορία που τοποθετείται στην σύγχρονη πραγματικότητα...

Οι παραστάσεις τους δεν θυμίζουν τίποτα συνηθισμένο. Έχουν δημιουργήσει τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, ενσωματώνοντας με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο, ποίκιλες μορφές τέχνης και έκφρασης όπως η γλυπτική, η μουσική και ο χορός.

Χρησιμοποιούν κούκλες σε φυσικό μέγεθος ή μέρη από κούκλες. Οι «μαριονέτες» αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στις παραστάσεις και οι ηθοποιοί τις χειρίζονται ως ισότιμους παράγοντες στην θεατρική διαδικασία. Βρίσκονται σε ένα μουσείο στην περιοχή του Βερμόντ -όπου και έχει εγκατασταθεί η ομάδα. Εκεί, πωλούνται διάφορα αντικείμενα, όπως εκδόσεις και αφίσες που δημιουργούν για να καλύψουν τα έξοδα των παραγωγών τους.

Η πρωτοποριακή ομάδα των Bread & Puppet έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα Facebook Twitter
Οι «μαριονέτες» βρίσκονται σε ένα μουσείο στην περιοχή του Βερμόντ -όπου και έχει εγκατασταθεί η ομάδα...

Σπάνια τους συναντάς σε μεγάλα φεστιβάλ. Πιστεύουν στην συλλογικότητα, την ομαδικότητα και την ισότητα. Σκοπός τους δεν είναι η κερδοφορία. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να εμπλακούν με τις τοπικές κοινότητες και να ενθαρρύνουν τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά και να δημιουργήσουν όλοι μαζί ένα θέαμα από το μηδέν. Για τις παραστάσεις τους επιλέγουν ανθρώπους που δεν είναι απαραίτητα ηθοποιοί ή έχουν κάποια σχέση με το θέατρο.

Σε λίγες μέρες έρχονται στην Ελλάδα για να παρουσιάσουν μια πρωτότυπη παράσταση, με τίτλο «A thing Done in a Seeing Place» που είναι βασισμένη στον μύθο της Αντιγόνης. Η τραγωδία του Σοφοκλή γίνεται η βάση για μια νέα ιστορία που τοποθετείται στην σύγχρονη πραγματικότητα. Ασπρόμαυρες «μαριονέτες» από χαρτόνι και πίνακες ζωγραφικής δίνουν το κλίμα της εποχής της τρομοκρατίας.

Η πρωτοποριακή ομάδα των Bread & Puppet έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα Facebook Twitter
Οι «μαριονέτες» αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στις παραστάσεις και οι ηθοποιοί τις χειρίζονται ως ισότιμους παράγοντες στην θεατρική διαδικασία...

Πολύ σημαντικό για την πραγματοποίηση της παράστασης είναι η εμπλοκή του κόσμου. Οι Bread & Puppet καλούν όσους ενδιαφέρονται να ανέβουν μαζί τους στην σκηνή του Bios. H πρόσκληση είναι ανοιχτή και δεν προϋποθέτει οι υποψήφιοι να έχουν κάποια σχετική εμπειρία στην υποκριτική. Όλα τα μαθήματα και τα workshops είναι δωρεάν.

Αυτή θα είναι και η τελευταία παράσταση που θα πραγματοποιήσει ο ιδρυτής της Peter Schumann.

Η πρωτοποριακή ομάδα των Bread & Puppet έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα Facebook Twitter
Αυτή θα είναι και η τελευταία παράσταση που θα πραγματοποιήσει ο ιδρυτής της Peter Schumann...

Ημερομηνία ανοιχτής ακρόασης: 18 Φεβρουαρίου, 15.00 – 18.00

Παραστάσεις: 5-8 Μαρτίου

Bios, Πειραιώς 84, 210 3425335, www.bios.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ