Η νύφη είναι λουλούδι

Η νύφη είναι λουλούδι Facebook Twitter
"τι να τα κάνω ο δόλιος τα πλούτη σου, εγώ ήθελα ο δόλιος την αγνή σου την ψυχή..."
0

Στην έκδοση «Η τσιάι ‘σι λουλούντι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δημητριάδος υπάρχει η ιστορία των τραγουδιών και των σκοπών των Ελλήνων Ρομά από τους Σοφάδες της Καρδίτσας και ένα CD ντοκουμέντο με ηχητικές καταγραφές των κομματιών.

Είναι μοναδικές ηχογραφήσεις και μια εθνολογική έρευνα που έκαναν ο Βαγγέλης Μπαντελάς και ο Κωστής Δρυγιανάκης πριν από 23 χρόνια και οι μουσικοί που παίζουν έχουν φύγει πια από τη ζωή, εκτός από έναν. Είναι μουσικές και τραγούδια που έπαιζαν σε πανηγύρια και γάμους.

Η νύφη είναι λουλούδι Facebook Twitter

«Η επιθυμία τους να αφήσουν κάτι γραμμένο για να τους θυμάται ο κόσμος που τους αγάπησε μέσα από την μακροχρόνια καλλιτεχνική τους δράση, αποτυπώνεται πολύ όμορφα και απλά στα λόγια του τραγουδιστή Μητσάρα Λάζου: «…και θέλω να [τα] παρουσιάσω στον κόσμο όλο – να πούμε – αυτόν που μ’ έκανε τα καλά και όλα…».

Τα κομμάτια που υπάρχουν στο CD είναι συγκλονιστικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που νομίζεις ότι ακούς μπλουζ μουσική ή μοντέρνα λαϊκή μουσική όπως έπρεπε να είναι, με το κλαρίνο να σπαράζει και στίχους κατευθείαν από την ψυχή. Ζητήσαμε από τον Βαγγέλη και τον Κωστή να θυμηθούν το χρονικό αυτής της ηχογράφησης και να μας πουν λίγα λόγια για την ιστορία των μουσικών που συμμετέχουν.

Η νύφη είναι λουλούδι Facebook Twitter

Βαγγέλης Μπαντελάς

 

«Με τον Κωστή γνωρίστηκα γύρω στα τέλη του 1991-αρχές ’92, μετά από μια συναυλία του Ross Daly στο Βόλο. Σχετικά με τους ανθρώπους που παίζουν στο CD… η καταγωγή της μητέρας μου είναι από τους Σοφάδες και με αρκετά παιδιά από την κοινότητα των Ρομά έκανα παρέα, όταν πηγαίναμε στο χωριό οικογενειακώς τα καλοκαίρια, Πασχαλιές κλπ. Με τα παιδιά [Χρήστο, Κώστα, Πάνο] του Θανάση Λαβίδα, ο οποίος παίζει κλαρίνο στα περισσότερα κομμάτια, καθώς και με το Δημήτρη Λάζο που παίζει νταρμπούκα, ήμασταν και είμαστε αδερφικοί φίλοι, από μικροί. Μπαινόβγαινα στα σπίτια τους κάθε φορά που πήγαινα στο χωριό, κάναμε μαζί πρόβες με τα όργανα [παίζω κι εγώ κλαρίνο], πηγαίναμε να ακούσουμε άλλους μουσικούς που έπαιζαν σε ρομικούς γάμους στο μαχαλά τους και αργότερα είχαμε ενίοτε και επαγγελματική συνεργασία σε διάφορες δουλειές.

Διάβασε τη συνέχεια στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ