Στην έκδοση «Η τσιάι ‘σι λουλούντι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δημητριάδος υπάρχει η ιστορία των τραγουδιών και των σκοπών των Ελλήνων Ρομά από τους Σοφάδες της Καρδίτσας και ένα CD ντοκουμέντο με ηχητικές καταγραφές των κομματιών.
Είναι μοναδικές ηχογραφήσεις και μια εθνολογική έρευνα που έκαναν ο Βαγγέλης Μπαντελάς και ο Κωστής Δρυγιανάκης πριν από 23 χρόνια και οι μουσικοί που παίζουν έχουν φύγει πια από τη ζωή, εκτός από έναν. Είναι μουσικές και τραγούδια που έπαιζαν σε πανηγύρια και γάμους.
«Η επιθυμία τους να αφήσουν κάτι γραμμένο για να τους θυμάται ο κόσμος που τους αγάπησε μέσα από την μακροχρόνια καλλιτεχνική τους δράση, αποτυπώνεται πολύ όμορφα και απλά στα λόγια του τραγουδιστή Μητσάρα Λάζου: «…και θέλω να [τα] παρουσιάσω στον κόσμο όλο – να πούμε – αυτόν που μ’ έκανε τα καλά και όλα…».
Τα κομμάτια που υπάρχουν στο CD είναι συγκλονιστικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που νομίζεις ότι ακούς μπλουζ μουσική ή μοντέρνα λαϊκή μουσική όπως έπρεπε να είναι, με το κλαρίνο να σπαράζει και στίχους κατευθείαν από την ψυχή. Ζητήσαμε από τον Βαγγέλη και τον Κωστή να θυμηθούν το χρονικό αυτής της ηχογράφησης και να μας πουν λίγα λόγια για την ιστορία των μουσικών που συμμετέχουν.
Βαγγέλης Μπαντελάς
«Με τον Κωστή γνωρίστηκα γύρω στα τέλη του 1991-αρχές ’92, μετά από μια συναυλία του Ross Daly στο Βόλο. Σχετικά με τους ανθρώπους που παίζουν στο CD… η καταγωγή της μητέρας μου είναι από τους Σοφάδες και με αρκετά παιδιά από την κοινότητα των Ρομά έκανα παρέα, όταν πηγαίναμε στο χωριό οικογενειακώς τα καλοκαίρια, Πασχαλιές κλπ. Με τα παιδιά [Χρήστο, Κώστα, Πάνο] του Θανάση Λαβίδα, ο οποίος παίζει κλαρίνο στα περισσότερα κομμάτια, καθώς και με το Δημήτρη Λάζο που παίζει νταρμπούκα, ήμασταν και είμαστε αδερφικοί φίλοι, από μικροί. Μπαινόβγαινα στα σπίτια τους κάθε φορά που πήγαινα στο χωριό, κάναμε μαζί πρόβες με τα όργανα [παίζω κι εγώ κλαρίνο], πηγαίναμε να ακούσουμε άλλους μουσικούς που έπαιζαν σε ρομικούς γάμους στο μαχαλά τους και αργότερα είχαμε ενίοτε και επαγγελματική συνεργασία σε διάφορες δουλειές.
σχόλια