Η Αθήνα είναι cool

Η Αθήνα είναι cool Facebook Twitter
ΔΑΣΟΣ Vs ΜΠΕΤΟΝ Και να περπατήσεις περιφερειακά του Κήπου η θερμοκρασία πέφτει τρεις-τέσσερις βαθμούς κατευθείαν! Πόσο μάλλον να χωθείς στη δροσερή του αγκαλιά.
0
Άγιος Διονύσιος

Οι εκκλησίες είναι στάνταρ επιλογές για δροσιά και (πνευματική) αποφόρτιση. Συγκρατούν τις ψυχρές αέριες μάζες και τα πρωινά-μεσημέρια που τις χρειάζεσαι είναι σχεδόν πάντα άδειες. Εκτός κι αν πέσατε στην περίπτωση, δηλαδή σε τουριστικά γκρουπ που θεωρούν εξωτικό φρούτο έναν ορθόδοξο ναό. Εσείς, όμως, θα τους τη σκάσετε και θα πάτε στον Αγιο Διονύσιο, στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό της Αθήνας, στην Πανεπιστημίου. Ψηλοτάβανος, περιποιημένος, μονωμένος τέλεια και εύκολα προσβάσιμος, είναι ταμάμ για την περίπτωσή μας.
Ρωμαιοκαθολικός Καθεδρικός Ναός Αγ. Διονυσίου, Πανεπιστημίου 27, 210 3623603

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Ο κόσμος έχει βίτσια. Ας ξεκινήσουμε μ' αυτό. Σας τη βάρεσε, λοιπόν, και θέλετε να βρείτε έναν «Ταχυδρόμο» του 1986 που είχε την Αλίκη στο εξώφυλλο ή το «Playboy» με τη γυμνή φωτογράφηση της Δήμητρας Γαλάνη. Ξεχάστε για λίγο ότι υπάρχει το ίντερνετ και το e-bay. Πάρτε το μετρό και κατεβείτε στο Σταθμό Λαρίσης. Βγαίνοντας, αριστερά του σταθμού, υψώνεται στον αττικό ουρανό το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που θυμίζει λίγο Μουσολίνι. Σ' αυτόν το ναό της γνώσης σας περιμένουν όλες οι εφημερίδες και τα περιοδικά από γεννήσεως του ελληνικού κράτους. Καταπληκτικό; Και να ήταν μόνο αυτό! Κλιματισμός, άκρα του τάφου σιωπή και ωραίοι λευκοί πάγκοι, αν γλαρώσετε και θέλετε να τον πάρετε για λίγο. Δυστυχώς, ο ναός ανήκει στο Δήμο Αθηναίων, οπότε κατά τις 3 (δεν κόβουμε το κεφάλι μας) πρέπει να τα μαζεύετε τα μπογαλάκια σας.
Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δομοκού 2 (Mετρό Σταθμός Λαρίσης), 210 8847560

Λεωφορείο «Αξιοθέατα της Αθήνας»

Γνωρίζατε ότι η πόλη μας διαθέτει ειδική λεωφορειακή γραμμή που σας ξεναγεί στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αθήνας; Είναι το λεωφορείο με τον αριθμό «400». Σίγουρα θα το έχετε πετύχει να βολοδέρνει μέσα στην κίνηση, συνήθως άδειο και έρημο. Αυτά το χειμώνα. Γιατί τώρα το καλοκαίρι πολλοί ξένοι επισκέπτες μας το προτιμούν, γιατί, πρώτον, αγνοούν το κυκλοφοριακό μας πρόβλημα και, δεύτερον, θεωρούν τα πέντε ευρώ του εισιτηρίου ευτελές ποσό. Μέχρι το Σεπτέμβριο κάνει τακτικά δρομολόγια (σ.σ. στην αθηναϊκή διάλεκτο το «τακτικά» μεταφράζεται κάθε 20 λεπτά, αν πέσεις σε ευσυνείδητο οδηγό). Με το ίδιο εισιτήριο μπορείτε στη συνέχεια να κάνετε όσα δρομολόγια θέλετε με οποιοδήποτε μέσο μαζικής μεταφοράς για 24 ολόκληρες ώρες. Πάντως, it sounds like fun, που θα λέγαμε, αν είχαμε γεννηθεί στην Αμερική (μακάρι).
Περισσότερες πληροφορίες (στάσεις, δρομολόγια, κ.λπ.) στο site του ΟΑΣΑ (www.oasa.gr).

Έβδομος όροφος Ελευθερουδάκη

Τα βιβλιοπωλεία είναι πάντα μία καλή λύση όταν κάνει ζέστη και ψάχνεις ησυχία. Τα ελληνικά βιβλιοπωλεία, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, μόνο θεωρητικά ήταν μία καλή λύση. Μπορεί να διέθεταν κλιματισμό αλλά σ' έκοβε η ορθοστασία. Η λογική ήταν: «αγόρασε και τώρα δίνε του». Πόσο ζηλεύαμε τα μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά βιβλιοπωλεία με τους καναπέδες και τις αφράτες μοκέτες. Τ' αφήσαμε πίσω, όμως, τα πέτρινα χρόνια. Το καλύτερο μέρος για να περάσετε ώρες σε κάποιο αθηναϊκό βιβλιοπωλείο είναι ο έβδομος όροφος του κεντρικού «Ελευθερουδάκη». Διαθέτει τρία ακαταμάχητα πλεονεκτήματα: Πρώτον, φιλοξενεί το τμήμα των ταξιδιωτικών βιβλίων, οπότε δεν υφίσταται κίνδυνος πλήξης. Δεύτερον, έναν όροφο πιο κάτω βρίσκεται το καφέ και, τρίτον, υπάρχουν στη διάθεσή σας τέσσερις άνετες πολυθρόνες, συν ένας πάγκος ανάγνωσης με θέα στην αγαπημένη μας Πανεπιστημίου.
Πανεπιστημίου 17, 210 3258440, Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-21:00, Σάββατο 9:00-18:00

Καφενείο Εθνικού Κήπου

Θα έλειπε ποτέ ο Μάρτης από τη Σαρακοστή; Αλλά δεν φταίμε εμείς που μόνο και να περπατήσεις περιφερειακά του Κήπου η θερμοκρασία πέφτει τρεις-τέσσερις βαθμούς στην ψύχρα! Πόσο μάλλον να χωθείς στη δροσερή του αγκαλιά. Ακολουθούν οδηγίες προς τουρίστες και επισκέπτες της πόλης: στο Καφενείο θα μπείτε από την πρώτη είσοδο της Ηρώδου Αττικού, αμέσως μετά τον τσολιά της φρουράς. Πρόκειται για ένα ταπεινό πέτρινο οίκημα που συντηρεί την ατμόσφαιρα του παλιού ελληνικού καφενείου. Αλλά εσείς δεν θα κάτσετε μέσα, εκτός κι αν φοβάστε τις γάτες που γυροφέρνουν το μαγαζί για κανέναν μεζέ ή απλώς για χάζι. Καφέδες, αναψυκτικά, τοστ, ούζα. Όπως και στο χωριό.
Κύρια είσοδος από Ηρώδου Αττικού

Εθνική Γλυπτοθήκη

Θα πάρετε το μετρό. Μπλε γραμμή προς Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο. Θα κατεβείτε «Κατεχάκη». Θα βγείτε στην έξοδο «401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο». Θα το προσπεράσετε, θα φτάσετε στο Νοσοκομείο Αεροπορίας. Θα περάσετε απέναντι (κοιτάμε δεξιά-αριστερά, τρέχουν σαν τρελοί). Μπροστά σας απλώνεται το Άλσος Στρατού. Πολύ χαριτωμένο όνομα για το πανέμορφο αυτό πάρκο με το απλωμένο γρασίδι και τον ελάχιστο κόσμο. Στο βάθος, τα δύο ροζ/σομόν κτίρια είναι η έδρα της Εθνικής Γλυπτοθήκης. Που σημαίνει ότι θα ρίξετε μία ματιά στις εκθέσεις με θερμοκρασία 20 βαθμούς και στη συνέχεια έχετε δύο επιλογές: ή να αράξετε στα παγκάκια κάτω από κανένα δέντρο ή να κατευθυνθείτε στο παρακείμενο καφέ (ιδανικό για παράνομα ζευγαράκια, θα πρέπει να είστε ο γκαντέμης για να σας τσακώσουν σ' αυτήν την ερημιά του Θεού).
Πάρκο Στρατου, Γουδί, 210 7709855

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Το πιο άγνωστο από τα «παιδάκια» του Μουσείου Μπενάκη βρίσκεται στην Αγίων Ασωμάτων, δύο λεπτά περπάτημα από το σταθμό του Θησείου. Στεγάζεται σε δύο νεοκλασικά και είναι το πιο όμορφο «μικρό» μουσείο της Αθήνας (προσωπική γνώμη). Πάνω από 8.000 δείγματα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, χρυσοχοΐας, υφαντικής, ξυλογλυπτικής, υαλουργίας, μικρότερες ομάδες από οστέινα αντικείμενα, ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες και όπλα, καθώς και ο εσωτερικός μαρμαροθετημένος διάκοσμος μιας αίθουσας υποδοχής ενός αρχοντικού του 17ου αιώνα από το Κάιρο, υπομνηματίζουν με συνέπεια τη συνέχεια του ισλαμικού χρόνου από την πρωτοϊσλαμική ως την οθωμανική εποχή, και την εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης ως το 19ο αιώνα. Ασύγκριτο, συν το κυλικείο στον εξώστη με συγκλονιστική θεά στον Κεραμεικό (το πρωί έχει σκιά, το απόγευμα το χτυπάει ο ήλιος). Μειονέκτημα το κάπως περιοριστικό ωράριο του Μουσείου. Κλειστά τις Δευτέρες, και τις υπόλοιπες ημέρες ανοικτά έως τις 5 το απόγευμα. Τις Κυριακές μέχρι τις 3 και καλύτερη μέρα η Πέμπτη που το τραβάει έως τα μεσάνυχτα.
Ασωμάτων 22 & Δίπυλου, Κεραμεικός, 210 3251311-13. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 9:00-15:00, Τετάρτη: 9:00-21:00

Κοινοπολιτειακό Νεκροταφείο Φαλήρου

Στην Ποσειδώνος, ακριβώς απέναντι από το ύψος του Kitchen bar, χιλιάδες Αθηναίοι προσπερνάμε καθημερινά έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς και γαλήνης. Εδώ αναπαύθηκαν 3.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης, στα Δωδεκάνησα και στη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Ένας εντελώς αγγλοσαξονικός τόπος σε μία τόσο αντι-αγγλοσαξονική πόλη. Το απαλό γρασίδι και τα χαρακτηριστικά προτεσταντικά μνήματα δημιουργούν μία αναπάντεχη νησίδα ηρεμίας και πνευματικότητας καταμεσής του μπάχαλου της παραλιακής. Πάρτε μαζί σας κι ένα βιβλίο. Ο «Καθένας» του Φίλιπ Ροθ ταιριάζει μία χαρά.
Κοινοπολιτειακό Νεκροταφείο Φαλήρου, στην Ποσειδώνος.

Bios

Oλοι ξέρουμε τον indie ναό της Αθήνας στην Πειραιώς. Αυτό που πολλοί δεν ξέρουμε είναι ότι ανοίγει κάθε μέρα στις 12 το μεσημέρι. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι υπάρχει ένα δροσερό σημείο μέσα στο χάος της Πειραιώς, που μπορείς να χαλαρώσεις πίνοντας λεμονάδες ή φρέντο, ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική, διαβάζοντας τα αγαπημένα σου περιοδικά και συναντώντας τους αγαπημένους σου φίλους που θα διαβάσουν το άρθρο και θα τρέξουν. Το παλιομοδίτικο μωσαϊκό σε σπρώχνει να πετάξεις τα παπούτσια σου και να περπατήσεις ξυπόλυτος.
Πειραιώς 84, 210 3425335

Στοά Βιβλίου

Η Στοά Βιβλίου στη γνωστή Στοά της Πεσματζόγλου (ναι, δίπλα στο «Πόλις»!) δεν περνάει τις καλύτερες μέρες της. Θέλεις τα μεγάλα βιβλιοπωλεία που την πολιορκούν, θέλεις ότι ο κόσμος στην Ελλάδα δεν διαβάζει όσο στη Σκανδιναβία, το θέμα είναι πως δεν είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο στην Αθήνα. Μπορεί στους ανθρώπους που έχουν τις επιχειρήσεις τους εκεί να μην αρέσει, αλλά εσένα σχεδόν σ' ενθουσιάζει. Γιατί έχει δροσιά και καθόλου φασαρία. Επίσης έχει το καφέ ακριβώς από πάνω, συν ένα πιάνο που στη χάση και στη φέξη κελαηδά.
Πεσματζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο, 210-3253989

Πλάτανος

Τα κακά νέα είναι ότι ο «Πλάτανος», ένα από τα παλιότερα καφενεία της Πλάκας, έκλεισε. Πέρυσι. Με το θάνατο του ιδιοκτήτη του. Τα καλά νέα είναι ότι η υπέροχη αυτή πλατειούλα πάνω από τη Ρωμαϊκή Αγορά βρίσκεται πάντα στη θέση της, όπως και η ταβέρνα, ανοιχτή μεσημέρι-βράδυ. Ησυχία, αν και είστε μόλις δύο λεπτά από το Μοναστηράκι, και εξασφαλισμένη δροσιά εξαιτίας της σκιάς που προσφέρουν τα δέντρα. Το κλειστό καφενείο υπήρξε το φυσικό σκηνικό αναρίθμητων ελληνικών ταινιών της δεκαετίας του '50 και του '60. Κάποια βράδια μπορείτε να καθίσετε στα πεζούλια και να πετύχετε συναυλία στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων.
Διογένους 4, Πλάκα, 210 322 0666

Τ- Palace

Λίγη δροσιά ζητήσαμε, κι εσύ όλο σε κάτι καφενέδες που σύχναζε ο Βασίλης Αυλωνίτης μας στέλνεις. Δεν έχετε και πολύ άδικο. Για εσάς, λοιπόν, που η φυσική σας θέση είναι το κατάστρωμα ενός ιστιοφόρου στη μαρίνα του Μόντε Κάρλο, το νέο glam spot της πλατείας Συντάγματος σας περιμένει. Το «T-Palace» ανήκει στην εστέτ αρμάδα του ξενοδοχείου King George και βρίσκεται στο ισόγειο. Σούπερ ντούπερ διακόσμηση, διακριτική πολυτέλεια, ωραίες μουσικές από τον dj, χωρίς την ενοχλητική φασαρία των καφέ του δρόμου, ένα νησί μέσα στην πόλη, που θα έλεγε και η Αρλέτα (άσχετο). Δυνατότητα για καφέ, φαγητό, ποτό. Από τις 9 το πρωί έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα.
King George Palace (ισόγειο), Πλατεία Συντάγματος. Ώρες λειτουργίας: 09:00-02:00

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ