Χιλιάδες μπλουζ κομμάτια για την Keiko Fuji και την Jean E. Hill

Χιλιάδες μπλουζ κομμάτια για την Keiko Fuji και την Jean E. Hill Facebook Twitter
1

Κύριε Μποσκοΐτη σόρι που μπαίνω στα χωράφια σου, αλλά φαντάζομαι ότι δεν έχεις σκοπό να γράψεις για την καημένη την Keiko Fuji, την Γιαπωνέζα Joan Baez που πήδησε προχθές απ’ το μπαλκόνι, ούτε για την Jean E. Hill με την τεράστια χρυσή καρδιά που πέθανε σχεδόν τριακοσίων κιλών, οπότε, πριν γράψω για τα μπλουζ, να ένα post-tribute και για τις δύο.  

Χιλιάδες μπλουζ κομμάτια για την Keiko Fuji και την Jean E. Hill Facebook Twitter
Χιλιάδες μπλουζ κομμάτια για την Keiko Fuji και την Jean E. Hill Facebook Twitter
Χιλιάδες μπλουζ κομμάτια για την Keiko Fuji και την Jean E. Hill Facebook Twitter

Η πρωταγωνίστρια του Desperate Living του John Waters [στον ξεκαρδιστικό ρόλο της Grizelda Brown] και γνωστό υπέρβαρο μοντέλο σε αμερικάνικες ευχετήριες κάρτες, έφυγε την προηγούμενη εβδομάδα από τη ζωή, επειδή την πρόδωσε η καρδιά της. Στη σελίδα της στο Facebook μια λιτή ανακοίνωση από θαυμαστή της έλεγε: «Ήταν το πιο ειλικρινές, καλόκαρδο, αξιαγάπητο και αστείο πρόσωπο που είχα ποτέ την χαρά να γνωρίσω. Θα μου λείψει». Η Jean E. Hill ήταν πολύ αγαπημένη φίλη του John Waters κι είχε εμφανιστεί και στο A Dirty Shame και στο Polyester, ενώ ο ρόλος της στο Desperate Living την είχε σημαδέψει για πάντα: «I am sick of listenin’ to your bitchin’. The next time you feel a fit comin’ on go outside and bitch. Bitch at the air. Bitch at the trees. But don’t bitch at us!»…

Αντίο Grizelda…

Αυτή είναι η περιβόητη σκηνή της ταινίας, όταν την πιάνουν τα νεύρα:

Χιλιάδες μπλουζ κομμάτια για την Keiko Fuji και την Jean E. Hill Facebook Twitter

H Keiko Fuji ήταν πολύ διάσημη στο τέλος της δεκαετίας του 60 και για πολλά χρόνια χαρακτήρισε με τη φωνή της αυτό που ονομαζόταν “enka”, το συναισθηματικό φολκ τραγούδι των Γιαπωνέζων. Τη δεκαετία του 70 ήταν και ηθοποιός. Έγινε διάσημη επειδή έπαιζε μια άσπρη κιθάρα και τραγουδούσε σαν την Joan Baez. Επίσης, ήταν η μητέρα της Γιαπωνέζας σουπερστάρ του J-pop, της Hikaru Utada. H Keiko βρέθηκε νεκρή στο δρόμο, προφανώς επειδή πήδησε απ’ το μπαλκόνι του διαμερίσματός της στο Τόκιο. Ήταν ξυπόλητη. Οι παντόφλες της βρέθηκαν στην άκρη του μπαλκονιού. Ήταν 62 χρονών.

Αυτό το τραγούδι ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία της.  

Στα περισσότερα τραγούδια της έχουν απενεργοποιήσει το embed στο YouTube. Άγνωστο γιατί.

Χιλιάδες μπλουζ κομμάτια για την Keiko Fuji και την Jean E. Hill Facebook Twitter

Ο συλλέκτης και μελετητής φολκ κομματιών από ολόκληρο τον κόσμο Alan Lomax πέρασε μια ζωή καταγράφοντας τις μουσικές παραδόσεις όλου του πλανήτη. Από τον βαθύ αμερικάνικο νότο μέχρι τα βουνά της Δυτικής Βιρτζίνια και από το βόρειο μέχρι το νότιο άκρο της Ευρώπης, την Καραϊβική και την Ασία. Ο θησαυρός που μάζεψε από τη δεκαετία του 30 μέχρι και τα ’90s υπάρχει ολόκληρος και δωρεάν διαθέσιμος on line, μετά από πολύχρονες επεξεργασίες και ψηφιοποίηση του αρχείου του από εθελοντές που εργάζονται αφιλοκερδώς για το ίδρυμα που έστησε τη δεκαετία του 80. Δεκαεπτά χιλιάδες κομμάτια έχουν ήδη ταξινομηθεί και ανέβει στο σάιτ, μαζί με βίντεο που είναι πια ανεκτίμητης αξίας. Από πολιτιστικής, εθνολογικής, μουσικής άποψης, αλλά και ένα αρχείο που μπορείς να «χαθείς» για μέρες ολόκληρες μελετώντας τον πολιτισμό κάθε χώρας.

Εδώ μπορείς να το επισκεφτείς.  

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια