H παραίτησή του τούς κάνει να κλαίνε

Facebook Twitter
0

Από τα ξημερώματα κυκλοφορεί η είδηση ότι ο Steve Jobs παραιτήθηκε από τη θέση του CEO της Apple. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Jobs ανακοινώνει την αποχώρηση του. Από το 2004 και έπειτα που οι γιατροί διέγνωσαν τον καρκίνο φήμες και ειδήσεις κυκλοφορούσαν γύρω από την επικείμενη αποχώρηση του. Και εκεί νόμιζες πως θα την «κάνει» σου έβγαζε το Macbook. Και εκεί που πίστευες πως θα την ξανακάνει, σου έφερνε το Air και το ανανεωμένο Itunes (από τους χειρότερους player στην ιστορία της ανθρωπότητας). Και εκεί που πίστευες πως όλα τελείωσαν, να σου το Iphone και μια τεράστια αλλαγή στην κοσμοθεωρία γύρω από το ίντερνετ. Και μετά ήρθε η ταμπλέτα…

(Jobs και Gates μαζί. Δείτε τα πρώτα λεπτά και δείτε πως ήταν ο δεύτερος νέος)

Ο Jobs, αν και γνήσιο τέκνο της καπιταλιστικής κοινωνίας, έγινε μ’ ένα παράξενο τρόπο το αγαπημένο παιδί της indie και hipster κοινότητας. Το να έχεις laptop είναι κάτι πασέ, το να έχεις mac είναι της μόδας (τώρα που έχουν όλοι mac, άραγε, τι είναι της μόδας;). Αυτό συνέβη για τον ένα και απλούστατο λόγο: η apple ήταν για χρόνια ο βασικός αντίπαλος της Microsoft. Η αρμάδα του Gates ήταν και είναι το συνώνυμο του καπιταλισμού και της εμπορευματοποίησης της τεχνολογίας. Ο «φασισμός» και το μονοπώλιο στην προώθηση του λειτουργικού των Windows οδήγησε πολλούς στα προϊόντα της apple. Όχι επειδή τους βόλευαν (όπως συμβαίνει με τους γραφίστες, αρχιτέκτονες, μουσικούς) αλλά επειδή έκαναν τη μικρή συστημική τους επανάσταση. Τώρα, όμως, που εκατοντάδες λογισμικά είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα και δωρεάν και οι πωλήσεις του Iphone και του Ipad έφεραν την Apple πάνω από τη Microsoft στους οικονομικούς δείκτες τι έχουν να πουν οι απανταχού οπαδοί της Τζομπσιανής κουλτούρας; Το «ότι δεν κολλάει ιούς» δεν αποτελεί πια πειστική απάντηση.

Ο Jobs κατάφερε και έγινε hipster είδωλο γιατί δεν πούλησε τεχνολογία αλλά μια ολόκληρη κουλτούρα. Στην αρχή υπέφερε κάπως (όπως όλοι οι πωλητές ποπ θεμάτων) αλλά στο τέλος κέρδισε. Στο πρόσωπο του κανείς δεν βλέπει τον κυνικό nerd που μας εκβιάζει με τα μονοπώλια του, όπως ο Gates, αλλά έναν ευγενή με σουβλερή μύτη που θέλησε να μας γεμίσει τη ζωή στυλ και gadgets. Η πρωτοπορία του δεν είναι το πρώτο smartphone ή το ipod αλλά ότι δημιούργησε την ανάγκη σε όλες τις φυλές και σε όλα τα βαλάντια να έχουν κάτι που ξεκινάει από I στη συλλογή τους. Αξεσουάρ που επειδή είναι σχεδόν απαραίτητα έχουν μετατραπεί στην μεγαλύτερη ανάγκη της εποχής.

Υ.Γ Η Apple σκοτώνεται δικαστικά με την Samsung για διάφορες smartphones’s πατέντες. Στην Ολλανδία απαγορεύτηκε να πωλούνται τρία μοντέλα της Νοτιοκορεάτικης εταιρείας. Το παρακάτω σχεδιάγραμμα που έστειλε χθες ένας ακροατής στο laternative δείχνει ποιος έχει κλέψει τι και ποιος κυνηγάει ποιόν…


Δείτε το εδώ καλύτερα

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ