The New Complete Pirelli Calendars (Hardcover)

Thames & Hudson Ltd

Το ημερολόγιο της Pirelli είναι μια ετήσια συλλεκτική έκδοση που χρονολογείται από το 1964. Πρόκειται για ένα πολυτελέστατο ημερολόγιο που κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και χαρίζεται ως εταιρικό δώρο στους συνεργάτες της γνωστής εταιρείας και σε VIP ανά τον κόσμο. Το περιεχόμενό του; Οι ομορφότερες γυναίκες του πλανήτη φωτογραφημένες, συνήθως γυμνές, από τους σημαντικότερους φωτογράφους του αιώνα. Η έκδοση του ημερολογίου διακόπηκε το 1974 ως μέτρο εξοικονόμησης χρημάτων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που υπήρχε. Δέκα χρόνια μετά επέστρεψε δριμύτερο και συνεχίζει ακάθεκτο να θολώνει τα μυαλά των ανδρών με τις απόλυτες φωτογραφίες του. Richard Avedon, Mario Testino, Peter Lindbergh, Herb Ritts, Norman Parkinson, Bruce Weber και Annie Leibovitz είναι μερικοί από τους φωτογράφους που απαθανάτισαν γυναίκες όπως οι Kate Moss, Linda Evangelista και Naomi Campbell στις σελίδες του ημερολογίου. Στον ογκώδη τόμο που κυκλοφορεί υπάρχουν τα άπαντα του ημερολογίου για να μας ταξιδέψουν πίσω στα γλυκά ‘90s με την τρομερή Nadja Auermann αλλά ακόμα και στα ‘80s, με την Grace Jones σε ιστορικές πια φωτογραφίες.

Collage: The Unmonumental Picture

Mondadori

Η τεχνική του κολάζ υιοθετήθηκε από εικαστικούς καλλιτέχνες έναν αιώνα πριν περίπου και μέχρι τις μέρες μας εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με την απλότητα και τη δύναμή του, καθιστώντας το ένα μέσο με ατέλειωτες δυνατότητες. Το κολάζ είναι συνυφασμένο με εικαστικά ρεύματα όπως ο κυβισμός, ο σουρεαλισμόςαλλά και με πιο σύγχρονα ρεύματα όπως αυτά της street artκαι της πολιτικής προπαγάνδας, ειδικά στις αφίσες. Αυτό το εντυπωσιακό βιβλίο εξερευνά το ρόλο του κολάζ στη σύγχρονη τέχνη μέσα από τη δουλειά σημαντικών καλλιτεχνών όπως οι Thomas Hirschhorn, Kim Jones, Wangechi Mutu, Martha Rosler, Nancy Spero και John Stezaker.

Factory Records: The Complete Graphic Album

Thames & Hudson Ltd

Μια αναδρομική αναφορά στη γραφιστική παραγωγή της θρυλικής Factory Records. Η ανεξάρτητη αυτή εταιρεία παραγωγής δίσκων ξεκίνησε το 1978 με βάση το Μάντσεστερ και κυκλοφόρησε πρώτη τη μουσική σημαντικών καλλιτεχνών όπως Joy Division,New Order,A Certain Ratio,The Durutti Column,Happy Mondaysκ.ά. Για τα εξώφυλλα των δίσκων αλλά και για αφίσες η δημιουργική ομάδα της Factory Records πρότεινε εκπληκτικές εικονογραφήσεις και concepts που μέχρι σήμερα θεωρούνται μοναδικά και χαρακτηρίζουν το image των συγκροτημάτων για τα οποία δημιουργήθηκαν. Το βιβλίο συμπεριλαμβάνει μια εισαγωγή από τον ιδρυτή της εταιρείας, τον Τόνυ Γουίλσον, και ακολουθεί ένας πολύ όμορφος κατάλογος με τις πιο αντιπροσωπευτικές δουλειές της Factory Records.

Daniel Richter: Die Palette, 1995-2007

DuMont Literatur und Kunst Verlag GmbH & Co KG

Πρώην γραφίστας και δημιουργός εξωφύλλων για δίσκους με μουσική punk-rock, ο Ρίχτερ θεωρείται σταρ στη γερμανική εικαστική σκηνή. Η μετάβασή του από τη γραφιστική στη ζωγραφική στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Καμβάδες μεγάλου μεγέθους πάνω στους οποίους συνδυάζονται στοιχεία από media, ποπ κουλτούρα και ιστορία της τέχνης δημιουργούν αντισυμβατικές εικόνες που συχνά ισορροπούν μεταξύ του όμορφου και του τρομακτικού. Το βιβλίο καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα από τη δουλειά του Ρίχτερ, είναι πολυτελέστατο στην κατασκευή του και αποδίδει τη χρωματική ποιότητα των έργων πιστά. Το εξώφυλλο είναι ένα ολόχρυσο κάλυμμα που σε συνδυασμό με την παράξενη γραμματοσειρά του τίτλου παραπέμπει στα ‘70s.

Hiroshige. One Hundred Famous Views of Edo

Taschen

Η φράση ukiyo-eαναφέρεται στην πασίγνωστη γιαπωνέζικη τεχνική εκτύπωσης που υπάρχει από τον 17ο αιώνα και θεωρείται ταυτόσημη με την οπτική ιδέα που έχει ο Δυτικός κόσμος για την γιαπωνέζικη τέχνη. Λόγω της ευκολίας αυτής της μεθόδου, οι Ιάπωνες τη χρησιμοποιούσαν για να κάνουν εκτυπώσεις πάνω σε ανεμιστήρες, ευχετήριες κάρτες, βεντάλιες, βιβλία και υφάσματα. Το θέμα της εικονογράφησης ήταν συνήθως σκηνές από τη ζωή στο Τόκυο, όμορφες γυναίκες, ηθοποιοί του Καμπούκι και εντυπωσιακά τοπία. Ο Χιροσίγκε υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους τεχνίτες της μεθόδου και τα έργα του με θέμα την πόλη του Τόκυο είναι μοναδικά, με κορυφαία την τελευταία του σειρά με τίτλο «Εκατό διάσημες όψεις του Έντο (Τόκυο)» (1856-1858). Στην παρούσα έκδοση γίνεται αναπαραγωγή του συγκεκριμένου αριστουργήματος από πρωτότυπες πλάκες εκτύπωσης οι οποίες φυλάσσονται στοΜουσείο Τέχνης Ότα στο Τόκυο. Η έκδοση έρχεται σε ένα φανταστικό υφασματόδετο κουτί και είναι υπόδειγμα γούστου.