Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Αρκτούρος επέστρεψε στη φύση δυο ορφανά αρκουδάκια, μετά από περίθαλψη 9 μηνών και σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα.


Ο μικρός Τζον και ο Νικήτας βρέθηκαν ορφανοί και δεν διδάχθηκαν τα μυστικά της φύσης από τη μητέρα τους. Μεγάλωσαν με τη φροντίδα των ειδικών του Αρκτούρου και με απόλυτα περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία. Σήμερα είναι 2 υγιείς νέες αρκούδες που ζυγίζουν περίπου 50 κιλά, σκαρφαλώνουν σε δέντρα, ψάχνουν για τροφή, αποφεύγουν τον άνθρωπο και εκδηλώνουν τη φυσιολογική συμπεριφορά ενός άγριου ζώου.


Μετά από 9 μήνες περίθαλψης και φροντίδας στις ειδικές εγκαταστάσεις περίθαλψης και επανένταξης αρκούδας του Αρκτούρου στις Αγραπιδιές Φλώρινας, τα αρκουδάκια είναι έτοιμα να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Η επανένταξη των 2 μικρών αρκούδων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21/01/2012 από την Επιστημονική Ομάδα του Αρκτούρου σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ.


Η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε εν μέσω παγετού και χιονοκάλυψης σε δασική περιοχή που αποτελεί φυσικό βιότοπο της αρκούδας. Οι ειδικοί του Αρκτούρου διαμόρφωσαν μια –κατά το δυνατόν- φυσική φωλιά όπου τοποθετήθηκε ειδική διαδικτυακή κάμερα που προσφέρει τη δυνατότητα στους ερευνητές του Αρκτούρου να εποπτεύουν ολόκληρη την περιοχή αλλά και να παρακολουθούν τα αρκουδάκια κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, συλλέγοντας έτσι πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα. Το κοινό μπορεί καθημερινά να παρακολουθεί πλάνα από τον ύπνο και τη ζωή των δύο μικρών στη σελίδα που διατηρεί ο Αρκτούρος στο facebook.

 

Επιστροφή στη φύση

 

Διαβάστε παρακάτω το ιστορικό:

 

Ορφανό αρκουδάκι
Ένα μικρό αρκουδάκι, μόλις 2 μηνών, εντοπίζεται τον Απρίλιο στην περιοχή του Άργους Ορεστικού Καστοριάς. Ζυγίζει μόλις 8 κιλά, κλαίει συνέχεια και τρώει με δυσκολία. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου, σε συνεργασία με ειδικό στις διασώσεις αρκούδων, επιστήμονα από τις ΗΠΑ, στήνει μια ολόκληρη επιχείρηση για να βρει τη μαμά του ο μικρός Τζον.

Τα αρκουδάκια γεννιούνται μόλις 300 γραμμάρια!
Οι πιθανότητες  να ζήσει ένα τόσο νεαρό αρκουδάκι χωρίς τη μαμά του είναι ελάχιστες, ακόμη και με τη φροντίδα των ειδικών.
Τα αρκουδάκια γεννιούνται κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου της μητέρας τους (Ιανουάριο-Φεβρουάριοο) και η φωλιά τους λειτουργεί ως  θερμοκοιτίδα.  Μένουν με τη μητέρα τους  για 2 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να μάθουν να επιβιώνουν μόνα τους στη φύση. Για να εγκαταλείψει η αρκούδα τα μικρά της, συντρέχουν δύο λόγοι, είτε να την κυνήγησαν σε μεγάλη απόσταση άγρια σκυλιά, είτε να έχει θανατωθεί.

Το ορφανό αρκουδάκι θα μεγαλώσει χωρίς τη μαμά του…  
Άκαρπες ήταν τελικά οι προσπάθειες  για την ανεύρεση της μαμάς αρκούδας και ο μικρός Τζον κατέληξε στα έμπειρα χέρια των ανθρώπων του Αρκτούρου, στις εγκαταστάσεις του Κτηνιατρικού Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων,  στον Αετό της Φλώρινας.

Κι άλλο ορφανό αρκουδάκι, ο Νικήτας!
Μέσα στην ίδια εβδομάδα, ο Αρκτούρος «υιοθετεί» και δεύτερο ορφανό αρκουδάκι από τη δασική περιοχή των Τρικάλων.
Το αρκουδάκι χωρίς τη μητέρα του, βρίσκει κτηνοτρόφος την ώρα που έβοσκε το κοπάδι του στα λιβάδια Περτουλίου. Ο κτηνοτρόφος μεταφέρει  το μικρό αρκουδάκι στη στάνη του και το «φιλοξενεί» σε ασφαλές σημείο προκειμένου να μη διατρέξει κίνδυνο από τα σκυλιά του κοπαδιού.

Ο Νικήτας
Ο Νικήτας είναι κι αυτός αρσενικός, 2,5 μηνών και ζυγίζει 6 κιλά. Το ζώο, όταν βρέθηκε στο δάσος ήταν εξασθενημένο και πολύ φοβισμένο. Ο Νικήτας μεταφέρεται στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, στον ίδιο χώρο με τον μικρό Τζον, όπου δέχεται εντατική περιποίηση και φροντίδα.
Η ύπαρξη δεύτερης ορφανής αρκούδας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προκαλεί ανησυχία στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου καθώς είναι πολύ πιθανό οι μητέρες των αρκούδων αυτών να θανατώθηκαν. Ο φόνος θηλυκών αρκούδων οδηγεί στην απώλεια περισσότερων ατόμων του είδους.
Επισημαίνουμε ότι ο φόνος αρκούδας, είδους που τελεί υπό εξαφάνιση, αποτελεί αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.

Με μέλι και με γάλα
Η φροντίδα του μικρού Τζον και του Νικήτα γίνεται αποκλειστικά από 2 και μόνο φροντιστές με τους οποίους έρχονται σε επαφή ανά τρίωρο για να ταΐζονται.
Τα 2 μικρά αρκουδάκια ταΐζονται με ειδικό σκεύασμα και μέλι για να τονωθεί η όρεξή τους.
Επιδιώκουμε τη μικρότερη δυνατή έκθεση σε ανθρώπινη παρουσία ώστε να μην αναγνωρίσουν τον άνθρωπο ως φίλο αλλά ως διαφορετικό είδος που πρέπει να αποφεύγουν.

Take a walk on the wild side
Μετά τους πρώτους δύο μήνες παραμονής τους στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης, τα αρκουδάκια μεταφέρονται στον  Ειδικό Χώρο Επανένταξης που έχει δημιουργήσει ο Αρκτούρος, ένα περιφραγμένο φυσικό δάσος έκτασης 10 στρεμμάτων, όπου παρακολουθούνται με κάμερες.

Το καλοκαίρι τους
Η διατροφή τους εμπλουτίζεται με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Δυο φορές τη μέρα πίνουν γάλα. Παίζουν ασταμάτητα και σκαρφαλώνουν. Το μεσημέρι που ο ήλιος είναι δυνατός, παίρνουν έναν υπνάκο ή  απολαμβάνουν μπάνιο στην πισίνα τους για να δροσίζονται.

Το φθινόπωρο
Ο μικρός Τζον και ο Νικήτας είναι πια 9 μηνών και ζυγίζουν 40 κιλά ο καθένας. Η συμπεριφορά τους προς τους φροντιστές, που τους μεγάλωσαν, είναι πια εχθρική και απόμακρη. Έχουν αποκτήσει το χαρακτήρα των ελεύθερων αρκούδων και, όπως όλα δείχνουν, θα τα καταφέρουν μόνοι τους το χειμώνα που έρχεται.

Το σχέδιό μας
Τα μικρά αρκουδάκια θα είναι τα πρώτα στην Ελλάδα για τα οποία θα επιχειρηθεί επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον μετά από περίπου 8μηνη περίθαλψη, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα. Όπως επισημαίνει ο John Beetcham, (πρώην Πρόεδρος του International Bear Association) «παρόμοια περιστατικά με αρκούδες αντιμετωπίζονται συχνά, σε πολλές χώρες. Οι εγκαταστάσεις του Αρκτούρου είναι από τις καλύτερες στον κόσμο για την επανένταξη ορφανών αρκούδων». Εφόσον όλη η επιχείρηση κυλήσει ομαλά, ο τελικός στόχος για τον μικρό Τζον και τον Νικήτα είναι να αφεθούν ελεύθεροι λίγο πριν το χειμέριο ύπνο, ώστε να φωλιάσουν φυσιολογικά και να ξυπνήσουν στη φύση.

Θα τα καταφέρουμε
Ο μικρός Τζον και ο Νικήτας δεν διδάχθηκαν τα μυστικά της φύσης από την αρκούδα μαμά τους. Μεγάλωσαν με τη φροντίδα των ειδικών του Αρκτούρου. Γι΄ αυτό δεν θα τους αφήσουμε εντελώς μόνους. Θα ακολουθούμε τα ίχνη τους μέσω δορυφόρου. Τα ειδικά κολάρα-πομποί που θα φορέσουν, μας επιτρέπουν τη δορυφορική τηλεμετρία. Έτσι θα ξέρουμε που βρίσκονται και αν τα καταφέρνουν. Αυτό σημαίνει Αρκτούρος, ο φύλακας της αρκούδας.

Θέλουμε τις αρκούδες στη φύση
Ο Αρκτούρος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχουν ο μικρός John και ο Νικήτας μια δεύτερη ευκαιρία στη φύση και να μην καταλήξουν αιχμάλωτες αρκούδες. Παρακαλούμε τους πολίτες σε περιπτώσεις εύρεσης ορφανών μικρών αρκούδων και λύκων να επικοινωνούν άμεσα με τις αρμόδιες Δασικές ή Αστυνομικές Αρχές καθώς και με την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στα τηλέφωνα 2310 555920, 23860 31155, 6957834668.

 

Επιστροφή στη φύση