Εναντίον του Πάπα

Εναντίον του Πάπα Facebook Twitter
0

Πρωτοδημοσιεύτηκε ανώνυμα στην Ιταλία κατά την επέτειο ενός έτους από την εκλογή του Ράτσιγκερ στο αξίωμα του Πάπα. Το Εναντίον του Πάπα (Contro Ratzingerο τίτλος του πρωτοτύπου) προκάλεσε εθνική αναστάτωση στην Ιταλία, την πατρίδα του καθολικισμού, και έγινε αμέσως best seller. Στις αρχές του Μάη θα έχουμε κι εμείς την ευκαιρία -αφού οι εκδόσεις Πατάκη αναλαμβάνουν να εκδώσουν το ανώνυμο κείμενο- να αναγνώσουμε αυτή την οξυδερκή, εξεταστική και πραγματικά αποκαλυπτική προσέγγιση στο πρόσωπο του Πάπα Βενέδικτου XVI.

Το έργο του ανώνυμου συγγραφέα αναλύει και κριτικάρει τις δηλώσεις του Ράτσιγκερ και μελετά τη στάση του απέναντι στον έλεγχο των γεννήσεων, τις αμβλώσεις και τη σεξουαλική κακοποίηση μέσα στην Εκκλησία. Το Εναντίον του Πάπα διαγράφει την πορεία του Ράτσιγκερ προς την εξουσία από την άφιξή του στην Ρώμη το 1981 και τη στενή σχέση που είχε με τον πρώην Πάπα Παύλο Β'.

«Μια υπέροχη ταράτσα του Βατικανού με πισίνα, από αυτές που ο λαός της Ρώμης φαντάζεται και σκέφτεται πόσο ευχάριστο πρέπει να είναι το επάγγελμα του πάπα. Το φεγγάρι και τ' άστρα χαμογελούν πιο λαμπερά από ποτέ. Ο Κάρολος Βοϊτύλα, ένας πενηντάρης Πολωνός -μόλις έχει εκλεγεί- είναι τυλιγμένος με μια εμπριμέ ρόμπα και στο χέρι κρατά ένα κοκτέιλ. Σκέφτεται: "Κι αν υπάρχει πραγματικά;... Ααα!... Μα τι κάθομαι και σκέφτομαι..."».

Στην ελληνική έκδοση του βιβλίου θα δούμε στον πρόλογο την πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση της Σώτης Τριανταφύλλου, που ξεκινά με την ακόλουθη φράση: «Κάθε πάπας έχει τους εχθρούς του: όχι επειδή διέπραξε σφάλματα ούτε επειδή γύρω από το όνομά του πλανώνται σκοτεινά μυστικά· έχει τους εχθρούς του επειδή είναι πάπας».

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ