Κάτι οι πρώτες σοβαρές ανοιξιάτικες λιακάδες, κάτι ο ορυμαγδός της πολιτικής και της διαπραγματευτικής επικαιρότητας, λίγοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι στις 20 Απριλίου, κοντά στην επέτειο της «εθνοσωτηρίου επαναστάσεως» του 1967 (τη λες και σύμπτωση διαβολική) ξεκινά μία από τις σημαντικότερες δίκες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αυτή της Χρυσής Αυγής. Παραπέμπονται 69 πρόσωπα και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ναζιστικού μορφώματος με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ενώ οι 1.109 σελίδες του βουλεύματος περιγράφουν αναλυτικά όλα τα ποινικά αδικήματα που έχουν διαπράξει μέλη και στελέχη της Χ.Α. από το 2008. Ένας σωστός δικαστικός μαραθώνιος που ξυπνά μνήμες σκοτεινές, τόσο από τις μεταπολεμικές δίκες των δωσίλογων όσο και από εκείνες των χουντικών πραξικοπηματιών, και αναμένεται να τραβήξει σε μάκρος, προκαλώντας μάλιστα διεθνές ενδιαφέρον. Πολιτική αγωγή θα παρίσταται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τις επιθέσεις και την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Αιγύπτιων λιμενεργατών στο Πέραμα και για αντίστοιχη υπόθεση κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ (η υπόθεση της δολοφονίας του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν έχει ήδη εκδικαστεί, θα περιέχεται ωστόσο στη δικογραφία ως ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο).

 

Τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων και οι οικογένειές τους δεν φτάνει να δικαιωθούν νομικά, χρειάζεται να δικαιωθούν και μέσα στην κοινωνία.


Είναι, βέβαια, γεγονός ότι η δίκη έχει ήδη καθυστερήσει υπερβολικά, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι χρυσαυγίτες να έχουν αποφυλακιστεί λόγω παρέλευσης του 18μήνου και να εξακολουθούν να προκαλούν, έστω με «κομμένα φτερά». Παριστάνουν τους ήρωες και τους διωκόμενους αγωνιστές, κάνουν πονηρές «αβάντες» στην κυβερνητική πολιτική κατά το δοκούν, οι αστοχίες της προέδρου της Βουλής τους ξανάβαλαν στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι, έστησαν αντισυγκέντρωση «για τον ρατσισμό κατά των Ελλήνων» στα κεντρικά γραφεία τους την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη, ενώ οι συνεχιζόμενες –παρότι έχουν, βέβαια, λιγοστέψει αισθητά– επιθέσεις σε μετανάστες, συν ο γιατρός Δημήτρης Μακρέας που χτυπήθηκε άσχημα τις προάλλες υπερασπιζόμενος υποψήφια θύματα στα Χανιά, προειδοποιούν ότι ο νεοναζιστικός εφιάλτης δεν έσβησε ακόμα. Παράλληλα, η Χ.Α. επεξεργάζεται ένα καθεστώς φόβου και συσκότισης της δράσης της, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας ακόμα και μέσα στις δικαστικές αίθουσες, όποτε δικάζονται δικά της «παιδιά». Τέλος, παρά τα συντριπτικά στοιχεία ενοχής των κατηγορουμένων, έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί ανησυχίες ότι μπορεί να πέσουν εν τέλει «στα μαλακά», ότι είναι πιθανό να βρεθούν «τρύπες» στη δικογραφία, ότι η Δικαιοσύνη ίσως δεν αποδειχτεί, τελικά, όσο άτεγκτη οφείλει να είναι απέναντί τους.


Το Golden Dawn Watch είναι μια πρωτοβουλία παρακολούθησης της δίκης της Χ.Α. που συγκροτούν η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό Λόγο στα ΜΜΕ, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων και τη στηρίζουν μια σειρά μεταναστευτικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, ομάδες πολιτών, ιδρύματα και ΜΚΟ. Αποσκοπεί «στη διαρκή και αξιόπιστη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν τη δράση της Χ.Α. και την επερχόμενη δίκη, με διαρκή πληροφόρηση για τα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τη δικαστική αίθουσα», παρέχοντας ταυτόχρονα αναλύσεις, εκτιμήσεις και γνώμες από ειδικούς, νομικούς και παρατηρητές στα πρότυπα του γερμανικού NSU Watch, που κάλυπτε τη δίκη των εγκληματιών της εξτρεμιστικής νεοναζιστικής οργάνωσης NSU στο Μόναχο (Μάιος '13). Διαπιστευμένοι συνεργάτες του θα δημοσιεύουν καθημερινές συνοπτικές αναφορές, μεταφρασμένες και στα αγγλικά, αξιολογώντας ταυτόχρονα τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, ενώ προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων και παρεμβάσεων με τη συνεργασία και άλλων φορέων.

 


«Δεν υποκαθιστούμε τα ΜΜΕ, ούτε αμφισβητούμε την αξιοπιστία των ρεπόρτερ που θα καλύψουν τη δίκη... Ο δικός μας ρόλος είναι συμπληρωματικός, κάτι σαν ένα "έξτρα μάτι" το οποίο θα παρακολουθεί στενά τόσο τη διεξαγωγή της δίκης όσο και τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που σχετίζονται με αυτήν» λέει σχετικά ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της ΕΕΔΑ. Ο ίδιος εκτιμά ότι η δικογραφία είναι αρκετά δεμένη και ότι οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες δεν θα αποφύγουν τις βαριές τιμωρίες, αρκεί η Δικαιοσύνη να επιδείξει τη βούληση και την αποφασιστικότητα που έλειψε στο παρελθόν με δραματικά αποτελέσματα. Τον επικουρικό και ελεγκτικό ρόλο του Golden Dawn Watch στην κάλυψη της δίκης τονίζει και η Ελευθερία Κουμάντου, που μαζί με τον Χάρη Σαββίδη είναι συντονιστές του Παρατηρητηρίου για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό Λόγο στα ΜΜΕ, μιας ανεξάρτητης δημοσιογραφικής πρωτοβουλίας υπό τη θεσμική ομπρέλα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. «Εν όψει της δίκης ετοιμάζουμε ένα σύμφωνο για τον Τύπο, αντίστοιχο εκείνου που είχαμε κάνει με το μεταναστευτικό. Βάσει αυτού θα αξιολογούμε την ενημέρωση και τα σχετικά ρεπορτάζ των εφημερίδων που θα το αποδεχτούν – πόσο σφαιρικά, αντικειμενικά και διεισδυτικά είναι τα δημοσιεύματα, αν προστατεύονται ικανοποιητικά οι μάρτυρες κατηγορίας κ.λπ. Θα παρέχουμε διαρκή ενημέρωση στα εγχώρια και ξένα μέσα, κρατώντας το θέμα διαρκώς στην επικαιρότητα. Εξίσου σημαντικό είναι, όμως, να μεταφέρουμε και το κλίμα μέσα κι έξω από την αίθουσα, δεδομένου ότι η Χ.Α. συνηθίζει να δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας και τραμπουκισμού σε δίκες στελεχών της» θα πει.


Την ανησυχία του για τα αυξημένα περιστατικά ρατσιστικής βίας μετά τη μεγάλη πτωτική πορεία που ακολούθησαν αφότου διαλύθηκαν, ουσιαστικά, τα «τάγματα εφόδου» της Χ.Α., έκλεισαν πολλά γραφεία και προφυλακίστηκαν βασικά στελέχη της εκφράζει ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων: «Ειδικά στο 4ο και στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα, χρυσαυγίτικα "προπύργια" παλιότερα, παρατηρούνται ανησυχητικές κινήσεις, το φίδι προσπαθεί να ξαναβγεί από την τρύπα κι αυτό θέλει προσοχή... Άλλος ένας λόγος για μας, οπότε, να στηρίζουμε πρωτοβουλίες σαν αυτήν. Η δημοτική Αρχή και ο ίδιος ο δήμαρχος έχουν καταστήσει εξαρχής σαφές ότι ρατσιστικές συμπεριφορές δεν περνάνε στην πόλη μας. Το Συμβούλιο εκπροσωπεί, επίσης, υπαρκτά ή υποψήφια θύματα, εφόσον σε αυτό συμμετέχουν μετανάστες, οπότε το κίνητρο για στήριξη και συμμετοχή ισχυροποιείται περισσότερο» καταλήγει. Καθώς, άλλωστε, σημείωνε και ο εκπρόσωπος του NSU Watch, Ούλι Γκεντς, σε βιντεάκι που παίχτηκε στη συνέντευξη Τύπου: «Τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων και οι οικογένειές τους δεν φτάνει να δικαιωθούν νομικά, χρειάζεται να δικαιωθούν και μέσα στην κοινωνία».


Goldendawnwatch.org. Στις 20/4 ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνα-Πειραιά που συμμετέχει στο παρατηρητήριο καλεί σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο Κορυδαλλού (8 π.μ.).