Αναστηλώνεται το ιστορικό κέντρο του Καΐρου

Αναστηλώνεται το ιστορικό κέντρο του Καΐρου Facebook Twitter
0

Σε ταχείς ρυθμούς προχωράει η αναστήλωση – αναπαλαίωση των μεγαλοπρεπών κτηρίων του ιστορικού κέντρου του Καϊρου, απομεινάρια της εποχής της μεγάλης αίγλης και της αποικιοκρατίας, επί της οδού και της πλατείας που φέρει το όνομα του σημαντικού Αιγύπτιου εθνικιστή οικονομολόγου των αρχών του 20ου αιώνα και ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας της Αιγύπτου, Ταλαάτ Χαρμπ. Ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης που οι ξένοι αποκαλούν «Παρίσι του Νείλου» και το οποίο ξεχωρίζει χάρη σε μια σειρά αριστουργηματικών αρχοντικών με στοιχεία Art Deco τα οποία σχεδίασαν διάσημοι αρχιτέκτονες και όπου κάποτε έζησαν πάμπλουτοι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Έλληνες και Αρμένιοι. Αιγύπτιοι δεν επιτρεπόταν να κυκλοφορούν παρά μόνο αν είχαν εργασία, που συνήθως περιοριζόταν στην υπηρεσία οικιών ή υπάλληλοι καταστημάτων. Ακριβώς εκεί, στην περίφημη Midan Talaat Harb βρίσκονται μέχρι και σήμερα τα γραφεία μεγάλων εταιριών, υποκαταστήματα τραπεζών, το βιβλιοπωλείο Shorouk, το αριστοκρατικό ζαχαροπλαστείο Groppi's το οποίο στέκει όρθιο μεν, ξεπεσμένο δε, σκονισμένο και παροπλισμένο, αποπνέοντας μια αίσθηση χλιδής και λάμψης αλλοτινών εποχών. Τα τελευταία χρόνια μερικά από αυτά τα κτήρια στέγαζαν και μικρά ξενοδοχεία-πανσιόν ενώ ανάμεσα στις παλιές ταμπέλες όλο και μπορούσες να εντοπίσεις ελληνικά ονόματα σπουδαίων δικηγόρων και γιατρών. Συγχρόνως εξακολουθούν να λειτουργούν exclusive λέσχες του παρελθόντος όπως το Greek Club, το Automobile Club και το Diplomatic Club. Επί της οδού Ταλαάτ Χαρμπ 34 βρίσκεται το θρυλικό Μέγαρο Γιακουμπιάν (κτισμένο το 1937), στο οποίο βασίστηκε το μυθιστόρημα του Αλάα Αλ- Ασουάνι και η ομότιτλη ταινία, στο νούμερο 29 το ιστορικό εστιατοριο Café Riche (από το 1908), στέκι του Ναγκίπ Μαχφούζ, παραδίπλα το Χρηματιστήριο Τιμών και Αξιών, και η οδός Ταλαάτ Χαρμπ καταλήγει στην παρακείμενη πλατεία Ταχρίρ που έγινε διάσημη από την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου 2011.

Ολόκληρες προσόψεις κτηρίων, βιτρίνες μαγαζιών, μπαλκόνια, παράθυρα, γλυπτά και είσοδοι επιδιορθώνονται, ξεσκονίζονται, γυαλίζονται και λάμπουν ξανά. Φυσικά οι τιμές έχουν ήδη εκτοξευτεί σε δισεκατομμύρια Αιγυπτιακές λίρες.


Η περιοχή αφού κατάφερε να επιβιώσει καταρχήν από την διαφθορά που θα μπορούσε να την είχε οδηγήσει στην κατεδάφιση και ανοικοδόμηση της , αλλά επίσης από τρεις επαναστάσεις και αναρίθμητων βίαιων εξεγέρσεων, τα τελευταία χρόνια έγινε στόχος επενδυτών οι οποίοι αγόρασαν πολλά από τα ακίνητα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και τώρα ετοιμάζονται για την νέα εποχή που αναδύεται για την πολυπληθέστερη πόλη της Αφρικής. Η ανέγερση της νέας πρωτεύουσας ανατολικά από το Κάιρο στο δρόμο που το συνδέει με το Σουέζ -έργο γιγαντιαίων διαστάσεων-, είναι γεγονός, οπότε ευελπιστούν ότι η Ταλαάτ Χαρμπ θα αποτελέσει μία αναβαθμισμένη αριστοκρατική γειτονιά στα πρότυπα της Ασραφίγιε της Βηρυτού. Ολόκληρες προσόψεις κτηρίων, βιτρίνες μαγαζιών, μπαλκόνια, παράθυρα, γλυπτά και είσοδοι επιδιορθώνονται, ξεσκονίζονται, γυαλίζονται και λάμπουν ξανά. Φυσικά οι τιμές έχουν ήδη εκτοξευτεί σε εκατομμύρια Αιγυπτιακές λίρες. Μάλιστα η νέα αυτή τάση έχει φτάσει μέχρι την Ηλιούπολη (Heliopolis), μία από τις ομορφότερες συνοικίες η οποία βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα από το κέντρο όπου επίσης επέζησαν μερικά από τα πλέον εντυπωσιακά αποικιοκρατικά κτήρια.


Ποιοι χρηματοδοτούν τις αναπαλαιώσεις αυτές του Downtown Cairo, αν είναι το EEDC (Egypt Economic Development Conference) – Σχεδιασμός για την οικονομική ανάπτυξη της Αιγύπτου- ή ιδιώτες μεγάλων συμφερόντων, κανείς δε γνωρίζει ή δε μπορεί να πει με βεβαιότητα. Ούτε αν οι παλιοί κάτοικοι θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή αν θα αλλάξουν χρήση τα μαγαζιά - γενικότερα αν θα γίνουν επεμβάσεις τέτοιες που θα αλλάξει τελείως η ταυτότητα της περιοχής. Οι εργασίες εντωμεταξύ προχωρούν απρόσκοπτα και οι απαντήσεις θα δοθούν εν ευθέτω χρόνο.

Αναστηλώνεται το ιστορικό κέντρο του Καΐρου Facebook Twitter

Αναστηλώνεται το ιστορικό κέντρο του Καΐρου Facebook Twitter

Αναστηλώνεται το ιστορικό κέντρο του Καΐρου Facebook Twitter

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ