Δημήτρης Σταματάκης

Δημήτρης Σταματάκης Facebook Twitter
0

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με το βιομηχανικό σχέδιο;

Μετά από ένα πέρασμα στην ΑΚΤΟ έκανα πρακτική κι εργάστηκα στο Atelier Van Lieshout στο Ρότερνταμ, μέχρι που επέστρεψα στην Αθήνα για να συνεργαστώ με το Campana Workshop και από τότε βρίσκομαι εδώ.

Ποιο ήταν το πρώτο αντικείμενο που σχεδίασες και κατασκεύασες ποτέ;

Το πρώτο ολοκληρωμένο μου πρότζεκτ ήταν ένα manual για άστεγους με οδηγίες κατασκευής ανθεκτικού υπνόσακου, φτιαγμένου εξ ολοκλήρου από συνηθισμένα απορρίμματα, και φυσικά η δημιουργία του πρωτότυπου.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς όταν φτιάχνεις κάτι;

Η δημιουργία πολλών εκδοχών του ίδιου αντικειμένου με βοηθάει ώστε να βρω πολλές λύσεις για το ίδιο πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι με ενδιαφέρει πολύ το αισθητικό κομμάτι. Και αυτό είναι συνήθως το κριτήριο που θα με οδηγήσει στην τελική λύση.

Ποια είναι η φιλοσοφία σου;

Η απλότητα.

Δουλεύεις πάνω σε κάτι καινούργιο αυτήν τη στιγμή;

Τώρα είμαι σε περίοδο παραγωγής περιορισμένου αριθμού του Lighthouse Lamp σε συνεργασία με την Tools Galerie απ’ το Παρίσι, απ’ όπου θα διατίθεται κατόπιν παραγγελίας.

Πες μου κάποιους Έλληνες δημιουργούς που ξεχωρίζεις.

Μου αρέσει η δουλειά του Σωτήρη Λάζου και του Κωνσταντίνου Χούρσογλου για την απλότητά της και την αισθητική της. Όπως και του Γιάννη Γκίκα. Αλλά υπάρχουν και νέα παιδιά, όπως η Κωνστάντια Μάνθου και οι Jazzt Design, που είναι ταλαντούχα και με τάση για πειραματικό και contextual σχεδιασμό, κάτι που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον.

Και κάποιους ξένους;

Θεωρώ πως ο Konstantin Grigc είναι από τους πληρέστερους βιομηχανικούς σχεδιαστές της εποχής μας. Μου αρέσουν όμως και η δουλειά του Νacho Carbonell, που ακροβατεί ανάμεσα στη γλυπτική και στον σχεδιασμό, όπως και των Random International και Beta Tank, για τον τρόπο που συνδυάζουν την τεχνολογία με τον εννοιολογικό σχεδιασμό.

Ποιο αντικείμενο από αυτά που έχεις σχεδιάσει ξεχωρίζεις;

Τα φωτιστικά για τη ρεσεψιόν του ΝΕW Ηotel στην Αθήνα. Ουσιαστικά, η ρεσεψιόν αποτελείται από τον συνδυασμό τριών παλιών γραφείων που βρέθηκαν στον χώρο του ξενοδοχείου. Η ανάγκη φωτισμού, χωρίς να καταλαμβάνει χώρο και να μειώνει το οπτικό πεδίο, οδήγησε στη δημιουργία αυτών των διακριτικών φωτιστικών στοιχείων, που δίνουν ύψος στη χαμηλή ρεσεψιόν και παράλληλα λειτουργούν και ως πόδια για την όλη κατασκευή.

Πες μου κάτι που έχει καθορίσει την αισθητική σου.

Η ζωή μέσα στο Atelier Van Lieshout.

Αγορά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματα που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι»: Γιατί το TikTok μας οδηγεί σε τόσες πολλές αγορές;

Αγορά / Πώς το TikTok σε κάνει να ψωνίζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι

Γιατί οι δημιουργοί περιεχομένου του TikTok είναι τόσο καλοί ώστε να μας «πουλάνε» πράγματα; Σε τι διαφέρουν από τους αστραφτερούς influencers του Instagram; Ποιους εμπιστευόμαστε πιο εύκολα και πώς η εικονική μας σχέση μαζί τους επηρεάζει τις αγορές μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ