Τα apps γνωριμιών σκοτώνουν την αυτοεκτίμηση των αντρών

Τα apps γνωριμιών σκοτώνουν την αυτοεκτίμηση των αντρών Facebook Twitter
Tα apps διογκώνουν την αγωνία για τα πρότυπα ομορφιάς και την ιδανική εξωτερική εμφάνιση και τελικά οδηγούν στην αγχώδη σύγκρισή μας με τους άλλους
1

Μήπως ήρθε η ώρα να αποσυνδεθείτε από τα sites γνωριμιών και να διαγράψετε από το κινητό σας τις εφαρμογές για περιστασιακά ραντεβού; Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άντρες που χρησιμοποιούν σε τακτική βάση site γνωριμιών και εφαρμογές ραντεβού εμφανίζονται με χαμηλά ποσοστά αυτοεκτίμησης σε σχέση με άλλους που δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου ή τουλάχιστον όχι τόσο συχνά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που εκπόνησε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας, εφαρμογές όπως το Tinder έχουν άμεσες συνέπειες στην ψυχολογία των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν σε υψηλή συχνότητα. 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές -βασισμένοι στη θεωρία της αντικειμενοποίησης- επιχείρησαν να καταγράψουν τις βασικές συνέπειες της χρήσης τέτοιων εφαρμογών από νεαρούς άντρες. Στην έρευνα αυτή, και φυσικά υπό καθεστώς ανωνυμίας, συμμετείχαν 31 χρήστες του Tinder και 203 που δεν χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή. Πολύ σύντομα προέκυψε το συμπέρασμα ότι τόσο γυναίκες, αλλά κυρίως άντρες που χρησιμοποιούσαν τέτοιου είδους εφαρμογές βίωναν υψηλά επίπεδα άγχους και διαμόρφωναν υψηλότερα επίπεδα ντροπής αναφορικά με την εικόνα του σώματός τους. 

«Σε ό,τι αφορά την αυτοεκτίμηση, οι άντρες χρήστες του Tinder εμφάνισαν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο μη χρήστη της συγκεκριμένης εφαρμογής, είτε αυτός ήταν άντρας είτε γυναίκα. Συνολικά τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το Tinder εκπροσωπεί ένα μέσο που στηρίζεται κατά κύρια βάση στην εικόνα και την εξωτερική εμφάνιση των χρηστών του και δημιουργεί πιέσεις και άγχη που συνδέονται με μία μεγάλη γκάμα αρνητικών εντυπώσεων του ατόμου, τόσο για το σώμα, όσο και τον εαυτό του συνολικά. Πρόκειται για συμπεριφορές που διογκώνουν την αγωνία για τα πρότυπα ομορφιάς και την ιδανική εξωτερική εμφάνιση και που τελικά οδηγούν στην μόνιμη σύγκρισή μας με τους άλλους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έρευνα. 

Όσο για το σώμα; Εδώ τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι απολύτως ξεκάθαρα για τον καταλυτικό τρόπο με τον οποίο αυτές οι εφαρμογές «σκοτώνουν» την αυτοπεποίθηση και των αντρών: «Οι χρήστες του Tinder είναι επικεντρωμένοι σε τέτοιο βαθμό στα σώματα τους και τα αντιμετωπίζουν αποκλειστικά ως σεξουαλικά αντικείμενα»... 

Με στοιχεία από gaytimes.co.uk

Υγεία & Σώμα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)

Ο επόμενος κόσμος / Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)

Ένας Έλληνας Iron Man, αθλητής και πετυχημένος επιχειρηματίας μάς μιλά για το πώς ζει με τον διαβήτη και το πώς έχει καταφέρει να βελτιώσει τη σχέση του με αυτόν. Tο επεισόδιο είναι μια ευγενική χορηγία του συστήματος παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre της Abbott.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το αλτσχάιμερ

Άκου την επιστήμη / Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το Αλτσχάιμερ

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον διακεκριμένο καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ για τα βάθη του εγκεφάλου, την ύπαρξη της ψυχής, την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/11-Η σκληρή αλήθεια για την ψυχική ασθένεια στην οικογένεια

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τα «αόρατα παιδιά»

Ο Άρης Δημοκίδης παρουσιάζει μια συγκλονιστική ιστορία παιδιού που βίωσε την ψυχική ασθένεια του πατέρα του, μαζί με τις χρήσιμες συμβουλές ειδικών σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Η ύπουλη απειλή της μικροβιακής αντοχής

Θεοκλής Ζαούτης / Η ύπουλη απειλή της μικροβιακής αντοχής

Ο Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγεί πώς η διαχρονική και αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο επίμονα προβλήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Explainer: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την PrEP στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Explainer: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την PrEP στην Ελλάδα

H φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη του HIV θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην Ελλάδα, έπειτα από ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Ο παθολόγος και επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΓΝ «Αττικόν» Κωνσταντίνος Πρωτόπαπας απαντά σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ