Τα «αμαρτωλά» εμβόλια της Πανδημίας, χτυπούν…

Τα «αμαρτωλά» εμβόλια της Πανδημίας, χτυπούν… Facebook Twitter
4

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Σαν αστείο από ταινία τρόμου ξετυλίγεται ο απολογισμός στον παιδικό πληθυσμό από την σοβαρή παρενέργεια του πανδημικού εμβολίου Pandemrix, που ενοχοποιείται στη μία μετά την άλλη από τις χώρες της Ευρώπης για την εμφάνιση ναρκοληψίας σε πολλές εκατοντάδες παιδιά.

Η παρασκευάστρια εταιρεία του ενός, από τα τέσσερα συνολικά πανδημικά εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν στον κόσμο, το οποίο και ενοχοποιείται, του Pandemrix, είναι βρετανική, παρόλα αυτά η πρόσφατη αποκαλυπτική μελέτη από την ίδια την Μεγάλη Βρετανία διαπίστωσε, και ανακοίνωσε πρόσφατα διεθνώς ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 2009 με Pandemrix κατά της γρίπης των χοίρων, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για ναρκοληψία, διαταραχή που καταρχήν καταδικάζει τον άνθρωπο να κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Το Pandemrix, συγκεκριμένα, δεν είχε ποτέ άδεια και δεν χορηγήθηκε στις ΗΠΑ», έσπευσε να δηλώσει επισήμως το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, αναρτώντας την διευκρίνιση με έμφαση στην ιστοσελίδα του.

 Τα τελευταία στοιχεία- βόμβα, που αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν οι βρετανοί ερευνητές προκαλώντας στην κυριολεξία τρόμο σε χιλιάδες παιδιά που έχουν εμβολιαστεί στην Ευρώπη, δεν είναι εντελώς καινούργια. Ξεκινώντας από την Σκανδιναβία, το Paνdemix είχε ενοχοποιηθεί από τον πρώτο ακόμη χρόνο της πανδημίας, και έχουν προηγηθεί και άλλες παρόμοιες μελέτες άλλων χωρών.

Αυτή τη φορά στην Αγγλία οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα από παιδιά και εφήβους ηλικίας 4 έως 18 ετών, που χρειάστηκε να υποβληθούν σε θεραπεία στα Κέντρα ‘Ύπνου και Νευρολογίας της Μ.Βρετανίας. Το επίσημο ερευνητικό συμπέρασμα είναι ότι « η χορήγηση του Pandemrix σε οργανισμούς από 4-18 ετών έχει αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσουν ναρκοληψία με 14 - σε 16-πλάσια αύξηση του κινδύνου»

 

Μια στις 52.000 εως 57.500 δόσεις του εμβολίου, πρόσθεσαν μάλιστα οι ερευνητές στα συμπεράσματα της δημοσίευσης, θα προκαλέσει ναρκοληψία(!)» αναφέρεται στην επιθεώρηση BMJ στις 26 Φεβρουαρίου.

Η Elizabeth Miller, της Υπηρεσίας Προστασίας της Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραπέμπει επίσης στα ευρήματα των προηγουμένων μελετών σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η μελέτη της Φινλανδίας από το 2012 προσδιόρισε σε 13-φορές αυξημένο τον κίνδυνο της ναρκοληψίας σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 4 έως 19 ετών που έλαβαν το εμβόλιο Pandemrix.

 Η Bρετανή αξιωματούχος της Υγείας, θύμισε ότι με το Pandemrix έχουν συνολικά εμβολιαστεί 30 εκατομμύρια άνθρωποι, και το 30%, κατά προσέγγιση, των παιδιών στην Αγγλία, και ζήτησε την συνέχιση της παρακολούθησης των παιδιών και των εφήβων που έχουν λάβει το εμβόλιο για να διαπιστωθούν,τυχόντα και άλλα αδιάγνωστα περιστατικά.

Τα θύματα της ναρκοληψίας υποφέρουν συνήθως από υπερβολική ημερήσια υπνηλία, κόπωση και επεισόδια παράλυσης κατά τις ώρες του ύπνου και της ημέρας. Χαρακτηρίζεται «σαν μία σύνθεση από μικρά κομμάτια του ύπνου REM στον κόσμο του ξύπνιου μας»... “Είναι ένα σχεδόν φυσιολογικό πράγμα που συμβαίνει όμως σε ακατάλληλο χρόνο", δηλώνει ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου του πανεπιστημίου Στάνφορντ, που θεωρείται το πλέον εξειδικευμένο του κόσμου στην ναρκοληψία.

Πολύ μεγάλο ποσοστό όμως ατόμων παραμένουν αδιάγνωστα, και αυτό είναι το πιο βασανιστικό περιγράφουν οι ειδικοί.

  • Οι (υπναγωγικές )παραισθήσεις, όπως ονομάζονται τα επεισόδια παραισθήσεων, εμφανίζονται στον ξύπνιο του πάσχοντος αλλά μοιάζουν με εφιάλτες, και απειλούν να παραλύσουν καταρχήν την ψυχολογία του ατόμου, εξηγεί ο κορυφάιος του κόσμου ειδικός Εμάνουελ Μάνγκοτ

Τα συμπτώματα της διαταραχής των παιραισθήσεων συνήθως εκδηλώνονται αμέσως πριν κοιμηθεί κανείς ή τα πρώτα λεπτά μετά το ξύπνημα.

  • Η ημερήσια υπνηλία μπορεί να καθηλώνει τα πάσχοντα άτομα – επίσης χωρίς να γνωρίζουν γιατί – στον καναπέ, στο κρεβάτι, μπροστά στην τηλεόραση κ.α. για μέρες, χωρίς τελειωμό
  • Το δραματικό όμως σύμπτωμα είναι η καταπληξία: "Η εμφάνιση του επεισοδίου καταπληξίας προκαλείται πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο trigger, με το χιούμορ(!), -καθώς και με άλλα έντονα συναισθήματα, αλλά κυρίως την ώρα που αυθόρμητα οι μύες αντιδρούν νευρο-κινητικά, άμεσα, όταν βρίσκει κανείς κάτι διασκεδαστικό! Κάθε φορά που λένε οι πάσχοντες ή ακούνε κάτι αστείο δημιουργείται ξαφνική απώλεια του μυικού τόνου.

"Μερικοί από τους πάσχοντες έχουν σταθερά γύρω στο ένα επεισόδιο καταπλήξιας μέσα σε ένα μήνα, μερικά επεισόδια παραισθήσεων και λίγους εφιάλτες, αλλά κατά τα άλλα είναι ok…", δήλωσε ο Εμμανουήλ Mignot. Τα υπόλοιπα περιστατικά είναι βαρύτερα έως πολύ βαριά.

Στην Ελλάδα το Pandemrix έχει κατηγορηθεί ότι πουλήθηκε σε «υπερβάλλουσες» ποσότητες, και σε σχέση με τα υπόλοιπα τρία εμβόλια κατά τις πανδημίας, ποσότητες από τις οποίες μεγάλο μέρος, όπως ανακοινώθηκε, τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε.

…Ευτυχώς;

 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Υγεία & Σώμα / Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Πολλοί πιστεύουν ότι το να γίνεις vegan είναι κάτι δύσκολο, ότι δεν θα τρως πλέον νόστιμα φαγητά, ότι θα σου λείπουν πολύτιμες ουσίες, και διάφορους άλλους αστικούς μύθους. Ευτυχώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Radio Lifo / Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Οι νικητές του 13ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds περιγράφουν στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις βιώσιμες λύσεις επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

The Health Book / 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών ευθύνεται ετησίως για 500.000 πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια. Πρόκειται για μια χημικά παρασκευασμένη κατηγορία λιπαρών που περιέχεται κατά κύριο λόγο στα υδρογονωμένα λίπη.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Eat (pray, love)

Υγεία & Σώμα / Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Από τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού μέχρι τα πολύτιμα λιπαρά ωξέα των ψαριών, αυτά είναι τα συστατικά της υγιεινής καλοκαιρινής διατροφής που μας χαρίζουν την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να αδράξουμε τη μέρα, κάθε μέρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Μην φωνάζετε στα παιδία: Η νευροεπιστήμη δείχνει πως να μεγαλώνουν τα παιδιά στον 21ο αιώνα 

Υγεία & Σώμα / Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν: Μη φωνάζετε στα παιδιά σας

Οι κλασικές τιμωρίες με φωνές και απειλές όχι μόνο δεν φέρνουν αποτελέσματα, αλλά στην πραγματικότητα αποδεικνύονται ακόμη και βλαβερές για τον εγκέφαλο των ανηλίκων. Η Γαλλίδα παιδίατρος Catherine Gueguen εξηγεί πώς να μεγαλώνετε σωστά το παιδί σας στον 21ο αιώνα.
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
"Στην Ελλάδα το Pandemrix έχει κατηγορηθεί ότι πουλήθηκε σε «υπερβάλλουσες» ποσότητες, και σε σχέση με τα υπόλοιπα τρία εμβόλια κατά τις πανδημίας.."Ε πού αλλού θα κατέληγαν τα απομεινάρια και τα χείριστης ποιότητας προϊόντα? Στο ελλαδιστάν, που εισάγεται ό,τι ναι ναι χωρίς ελέγχους, αρκεί ο εκάστοτε υπουργός να πάρει τη μίζα του.