Οι ρευματοπαθείς αντιμέτωποι με τις συμπληγάδες της πανδημίας

Οι ρευματοπαθείς αντιμέτωποι με τις συμπληγάδες της πανδημίας Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Του Λεωνίδα Φωτιάδη
Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα ΑΚΕΣΩ -μέλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν

Μετά από μια μακρά περίοδο έντονης συλλογικής προσπάθειας, φάνηκε ότι το 2020 θα ήταν μια χρονιά αναγέννησης - όμως τα δύσκολα δεν άργησαν να φανούν. Ήδη από τους πρώτους μήνες, καλούμαστε να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε την υγεία μας από μία νέα πανδημία που μετράει στο πέρασμά της δεκάδες χιλιάδες θύματα. Για μερικούς, είναι η πρώτη φορά που καλούνται να ενεργήσουν υπεύθυνα ώστε να διαφυλάξουν την υγεία των ίδιων και των γύρω τους.

Για τους ρευματοπαθείς είναι μια ακόμη μάχη από την οποία καλούμαστε να βγούμε κερδισμένοι με μόνο τρόπαιο την ακεραιότητα της υγείας μας. Όσοι δεν γνωρίζουν τη φύση των ρευματικών νοσημάτων, ενδέχεται να πιστεύουν ότι αφορούν σε μερικές ενοχλήσεις ή πόνους στις αρθρώσεις, οι οποίες δύνανται να προκαλέσουν μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες στο μυοσκελετικό σύστημα ενός οργανισμού, που όμως αντιμετωπίζονται με κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αυτό είναι ένα μέρος της αλήθειας, που κρύβει όμως πολλά περισσότερα.

Τόσο η καταπόνηση του οργανισμού λόγω της φύσης των νοσημάτων, όσο και η συνεχής λήψης φαρμακευτικής αγωγής (είτε ανοσοκαταστολή είτε ανοσορρύθμιση – έννοιες τις οποίες ένας επιστήμονας υγείας μπορεί να εξηγήσει επαρκώς) καθιστούν τους ρευματοπαθείς μέλη της περιβόητης στις ημέρες μας κοινότητας των ευπαθών ομάδων. Για το λόγο αυτό οι πάσχοντες από ρευματοπάθειες ακόμη από την προ-κορωνοϊού περίοδο όπου η εποχιακή γρίπη φάνταζε στα μάτια των περισσοτέρων ως η υπέρτατη απειλή, λάμβαναν τα δικά τους μέτρα ώστε να προφυλάξουν την υγεία τους.

Άμεση η ανάγκη να προστατευτούν οι ρευματοπαθείς στον χώρο εργασίας

Ως κοινωνία καλούμαστε να συμμορφωθούμε με ένα σύνολο νέων κανόνων, οι οποίοι επιβάλλουν τον κατ' οίκον εγκλεισμό και την κοινωνική αποστασιοποίηση ως τα αποδοτικότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Ερχόμαστε, λοιπόν, αντιμέτωποι με μια άγνωστη μέχρι πρότινος πραγματικότητα, που δημιουργεί φόβους και αβεβαιότητα για το μέλλον. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα εξελίξεων οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, πέρα από την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, καλούνται να αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα, όπως η δυσκολία στην πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή και στις Υπηρεσίες Υγείας, ενώ ήδη υπάρχει βαθύς προβληματισμός στην κοινότητα των ασθενών σχετικά με την επισφαλή θέση τους στο εργασιακό περιβάλλον.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε συνθήκες συνωστισμού εντείνει τον φόβο των ασθενών, οι οποίοι διστάζουν να προσέλθουν σε χώρους όπου τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας (νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία ΕΟΠΥΥ). Για την επίλυση του προβλήματος έχει ενεργοποιηθεί από το κράτος η δυνατότητα άυλης συνταγογράφησης, όπου δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του ασθενούς για τη χορήγηση των συνταγών. Ωστόσο, στον εργασιακό τομέα η κατάσταση παραμένει νεφελώδης, αφού δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνιστεί ο τρόπος μεταχείρισης των ρευματοπαθών οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Οι ρευματοπαθείς αντιμέτωποι με τις συμπληγάδες της πανδημίας Facebook Twitter
Λεωνίδας Φωτιάδης

Η συμμόρφωση στην αγωγή και η επικοινωνία με τον γιατρό διαφυλάσσουν την υγεία μας

Πέρα από τη συμμόρφωση στα μέτρα προφύλαξης για τη μετάδοση του COVID19, είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνουμε πιστοί στις βασικές αρχές που διέπουν τη ζωή ενός εκπαιδευμένου ασθενούς, δηλαδή να διατηρήσουμε σωστή επικοινωνία και συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό μας και απόλυτη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή. Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι η συνεργασία γιατρού και ασθενούς είναι αυτή που θα οδηγήσει στην όσο γίνεται πληρέστερη θωράκιση της υγείας μας και γι' αυτό δεν θα ήταν συνετό να διακόψουμε την επικοινωνία μας με τον ιατρό που μας παρακολουθεί. Η περιορισμένη πρόσβαση σε νοσοκομεία ή και ιατρεία δεν σημαίνει ότι κάθε ασθενής αναλαμβάνει τη διαχείριση του νοσήματός του μόνος του απ' το σπίτι του. Η διατήρηση της επικοινωνίας με τον γιατρό κρίνεται εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη την περίοδο που διανύουμε.


Όσον αφορά τους χρόνιους ασθενείς, η ουσιαστική αντιμετώπιση του νοσήματος έγκειται στην μακροχρόνια συμμόρφωση στην εξατομικευμένη θεραπεία, ώστε να εξασφαλίζονται τα βέλτιστα θεραπευτικά αποτελέσματα. Έτσι, θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε σταθερή την κατάσταση της υγείας μας, κάτι που είναι ακόμα πιο αναγκαίο αυτό το διάστημα, εξαιτίας της ψυχολογικής πίεσης την οποία αισθανόμαστε. Επισημαίνουμε ότι μια πιθανή διακοπή της θεραπευτικής αγωγής πρόκειται να αποσταθεροποιήσει την υγεία ενός ρευματοπαθούς, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο, εφόσον η επαναφορά του στην πρότερη κατάσταση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρονοβόρα και επίπονη.

Σε αυτή πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους, έχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας και στην υγεία μας να μην οπισθοχωρήσουμε ως προς την υπεύθυνη διαχείριση του νοσήματός μας, συνεχίζοντας να τηρούμε το θεραπευτικό πλάνο που έχουμε συνδιαμορφώσει με τον θεράποντα ιατρό, ώστε να ξεπεράσουμε τις συμπληγάδες και η επόμενη μέρα-μετά την πανδημία- να μας βρει υγιείς και αισιόδοξους.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ