Μήπως, τελικά, είσαι ναρκισσιστής;

Μήπως, τελικά, είσαι ναρκισσιστής; Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η εποχή στην οποία ζούμε χαρακτηρίζεται από δύο βασικές ψυχικές διαταραχές που μαστίζουν την πλειοψηφία του πληθυσμού: την κατάθλιψη και τον ναρκισσισμό.

Στην εποχή του υπερκαταναλωτισμού και των social media, η ματαιοδοξία και ο υλισμός ενθαρρύνονται ενώ η ανάγκη για ποιότητες όπως τιμιότητα και ειλικρίνεια, φθίνει. Πολλές φορές, μάλιστα, εκείνοι που διαθέτουν τις συγκεκριμένες αρετές νιώθουν πως 'τιμωρούνται' γι'αυτό. Το αποτέλεσμα είναι μια κοινωνία με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα ναρκισσιστικής διαταραχής!

Ωστόσο, η διάγνωση μίας οποιασδήποτε διαταραχής προσωπικότητας αποτελεί πρόκληση για τους ειδικούς αφού δεν έχει ακόμα βρεθεί κάποια αξιόπιστη μέθοδος. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Personality and Social Psychology, ωστόσο, συνδέει συγκεκριμένα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου με τις αλλαγές στα επίπεδα του ναρκισσισμού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από ένα δείγμα 7,534 νεαρών ενηλίκων κατά τη διάρκεια 8 χρόνων. Κάθε δύο χρόνια οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους και ολοκλήρωναν ένα τεστ προσωπικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, κάποια συγκεκριμένα γεγονότα ζωής φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα ναρκισσισμού ή μακιαβελισμού στον καθένα μας:

- Οι θετικές αλλαγές στη διατροφή και τον ύπνο αυξάνουν τα επίπεδα ναρκισσισμού (ουπς!)

- Η αλλαγή ή εξέλιξη των σπουδών επίσης αυξάνουν τα επίπεδα ναρκισσισμού

- Ένας χωρισμός που αντιμετωπίζεται σαν κάτι θετικό επίσης σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ναρκισσισμού

- Η αποτυχία σε σημαντικές εξετάσεις, περιέργως, μοιάζει επίσης να σχετίζεται με αυξημένο ναρκισσισμό

- Η έναρξη σε μία νέα δουλειά, με θετικές συνθήκες, σχετίζεται με μειωμένο μακιαβελισμό

Επιπλέον, η έρευνα κατέδειξε πως ενώ ο μακιαβελισμός μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, ο ναρκισσισμός παραμένει σταθερός. "Αυτό αποδεικνύει πως ο ναρκισσισμός, αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε, δεν μπορεί να αποδοθεί σε 'ανωριμότητα'" εξηγούν οι συγγραφείς, καταρρίπτοντας την πιο συνηθισμένη δικαιολογία υπέρ των... Ναρκίσσων.

Μήπως, τελικά, είσαι ναρκισσιστής; Facebook Twitter

 

Αν κάποιος εμπλουτίσει τη ζωή του με θετικές εμπειρίες που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη, μπορεί να επηρεάσει θετικά και την εξέλιξη της προσωπικότητάς του

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όσοι θεωρούν έναν χωρισμό ως θετική εξέλιξη είναι ναρκισσιστές αφού πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω η σχέση ανάμεσα στις διαταραχές αυτές και τα προαναφερθέντα γεγονότα ζωής. "Δεν ξέρουμε αν αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν αύξηση στο ναρκισσισμό, ή αν ο αυξημένος ναρκισσισμός προκάλεσε αυτά τα γεγονότα ή, ακόμα, αν υπάρχει κάποια άγνωστη παράμετρος που συνδέει τα δύο αυτά στοιχεία".

Αυτό ωστόσο που κατάφερε αυτή η έρευνα, είναι να αποδείξει πως κάποιες εμπειρίες ζωής σχετίζονται με την προσωπικότητα καθενός από εμάς και πως οι αρνητικές ποιότητες μίας προσωπικότητας εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως αν κάποιος εμπλουτίσει τη ζωή του με θετικές εμπειρίες που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη, μπορεί να επηρεάσει θετικά και την εξέλιξη της προσωπικότητάς του! Έτσι, αν διακρίνεις κάποια στοιχεία ναρκισσισμού και στη δική σου προσωπικότητα, δοκίμασε να αφοσιωθείς για λίγο καιρό στην ενδοσκόπηση και να θυμηθείς το εμπνευσμένο και καλόκαρδο άτομο που είσαι κατά βάθος.

Με στοιχεία από το mindbodygreen.com

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Όταν η παρενόχληση στο γυμναστήριο γίνεται trend στο Tik Tok

Υγεία & Σώμα / «Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Όταν η παρενόχληση στο γυμναστήριο γίνεται trend στο Tik Tok

Το hashtag «gym weirdos» συγκεντρώνει τις εμπειρίες γυναικών με όσα τους συμβαίνουν την ώρα της προπόνησης, ενώ ένα ιστορικό βιβλίο εξετάζει τις ρίζες της παρανόησης που επιτρέπει στους άνδρες να βλέπουν ως προσωπικό δώρο για τα... μάτια τους γυναίκες που γυμνάζονται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αθανάσιος Τσακρής: «Ο κορωνοϊός αποτελεί πρόγευση ενός κύματος ιών που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον»

Α. Τσακρής / «Ο κορωνοϊός είναι πρόγευση ενός κύματος ιών που θα 'ρθουν στο μέλλον»

Η τριπλή επιδημία, τα μέτρα προστασίας και τα νέα δεδομένα. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Δέδες: «Το στίγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV»

Υγεία & Σώμα / Νίκος Δέδες: «Το στίγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» μιλά για τα άλματα στην προσβασιμότητα της περίθαλψης και των καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και τις επίμονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα που ζουν με τον ιό στην Ελλάδα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με έναν μεσαιωνικού τύπου φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ευάγγελος Μανωλόπουλος / «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με μεσαιωνικό φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ο καθηγητής της Ιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας θεωρεί ότι η πανδημία έχει μπει ήδη σε άλλη φάση και ότι είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ