Κάπνισμα & κορωνοϊός: Κόβουμε το τσιγάρο, προστατευόμαστε από πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας

Κάπνισμα & κορωνοϊός: Κόβουμε το τσιγάρο, προστατευόμαστε από πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας Facebook Twitter
Γνωρίζουμε ήδη ότι το κάπνισμα είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού.
0ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ώστε να προστατέψουμε την υγείας μας από τα χρόνια νοσήματα που συνδέονται με το κάπνισμα αλλά και από ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού το φθινόπωρο, μας συστήνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ). Όπως θυμίζει η Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, ομότιμη καθηγήτρια Πνευμονολογίας και τ. αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το κάπνισμα κοστίζει τη ζωή σε 8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως διεθνώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 15.000 ασθενείς ετησίως αποβιώνουν από νοσήματα σχετιζόμενα με το τσιγάρο.

Μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί και το παθητικό κάπνισμα, που σκοτώνει ετησίως 600.000 ανθρώπους, ενώ η πνευμονολόγος Ιωάννα Μητρούσκα, διευθύντρια ΕΣΥ της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ Κρήτης και συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της ΕΠΕ επισημαίνει πως: «Η προστασία των νέων από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας και η αποτροπή τους από τη χρήση καπνού και νικοτίνης αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος».

Η προστασία των νέων από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας και η αποτροπή τους από τη χρήση καπνού και νικοτίνης αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος


Στην εποχή της πανδημίας Covid-19 προέκυψαν νέα επιβαρυντικά στοιχεία σχετικά με το κάπνισμα και την έκβαση της νόσου, για τα οποία μας ενημερώνει η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου, συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων της ΕΠΕ, λέγοντας: «Γνωρίζουμε ήδη ότι το κάπνισμα είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως η γρίπη, η πνευμονιοκοκκική πνευμονία και η φυματίωση. Για παράδειγμα, οι καπνιστές έχουν 57% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από φυματίωση, οι παθητικοί καπνιστές αντίστοιχα 44%, ενώ τα βρέφη, των οποίων και οι δύο γονείς καπνίζουν και εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα, έχουν 82% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα μειώνει την άμυνα και τη βλεννοκρoσσωτή κάθαρση των αεραγωγών.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid-19 αναδείχτηκε το γεγονός πως το κάπνισμα είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για τα νοσήματα [χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ.] που καθιστούν τους ασθενείς ευπαθείς για σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό και βαριές επιπλοκές, καθώς επίσης και το γεγονός ότι το κάπνισμα καθαυτό αυξάνει την ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα σε όσους ασθενείς με Covid-19 χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Σε ό,τι αφορά την ευαλωτότητα των ασθενών, ενοχοποιείται η αύξηση των υποδοχέων ACE-2 που παρατηρείται τόσο στους καπνιστές όσο και στους ασθενείς με ΧΑΠ και που ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί σαν "πόρτα" για να εισβάλει στα κύτταρα των πνευμόνων. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς φέρνουν συχνότερα τα χέρια τους στο πρόσωπό τους για να καπνίσουν, ενώ, παράλληλα, συγκεκριμένα καπνικά προϊόντα, όπως ο ναργιλές, χρησιμοποιούνται από περισσότερους χρήστες, αυξάνοντας την πιθανότητα μετάδοσης του ιού».

Τέλος, σε ό,τι αφορά μελέτες από τη Γαλλία, που έδειξαν πιθανή ευνοϊκή επίδραση της νικοτίνης στη νόσο Covid-19, η Παρασκευή Κατσαούνου τονίζει πως η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και πως αν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η νικοτίνη θα συστήνεται να λαμβάνεται φαρμακευτικά ως επίθεμα (patch) ή τσίχλα.

Μάθημα ετοιμότητας κορωνοϊού σε νησιά με παππούδες καπνιστές

Μετά το εξαιρετικό αποτέλεσμα που πετύχαμε στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού με τη δραστική ελάττωση των κρουσμάτων στην κοινότητα, μέγιστη προτεραιότητα της δημόσιας υγείας αναδεικνύεται η προστασία των μικρών και απομακρυσμένων νησιών κατά το άνοιγμα του τουρισμού. Στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, ειδικά στα νησιά της άγονης γραμμής, οι κάτοικοι είναι στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, ενώ έχουν υπάρξει για χρόνια καπνιστές, με συνέπεια πολλοί να πάσχουν από ΧΑΠ. Επίσης, μια ιδιαιτερότητα αυτών των πολύ γραφικών τουριστικών προορισμών είναι το γεγονός πως έχουν βασικές υποδομές υγείας και χρειάζονται βοήθεια στην αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος της λοίμωξης Covid-19. Α

Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, η Ομάδα Αιγαίου, με 26 χρόνια εμπειρίας σε θαλάσσιες αποστολές υγείας στα μικρά και ακριτικά νησιά της πατρίδας μας, διοργάνωσε, μαζί με την ΕΠΕ, διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Διαχείριση ασθενούς στις περιφερειακές δομές υγείας υπό τις συνθήκες της πανδημίας της λοίμωξης του αναπνευστικού Covid-19».

Στο webinar συμμετείχαν περισσότεροι από 100 επαγγελματίες υγείας από περισσότερα από 20 μικρά και ακριτικά νησιά και μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες της ΕΠΕ. Καλύφθηκαν, δε, θέματα όπως η διαρρύθμιση χώρου στη μονάδα υγείας, τα μέσα ατομικής προστασίας, η εκπαίδευση προσωπικού, η τηλεϊατρική, η διαλογή ασθενών, τα κριτήρια καθορισμού ύποπτου περιστατικού για Covid-19, η εξέταση ασθενούς (με ή χωρίς υποψία για Covid-19), η λήψη δείγματος και αποστολή του, η ανάγκη νοσηλείας ή περιορισμού κατ' οίκον, οι οδηγίες προς ασθενείς για περιορισμό μετάδοσης, η απολύμανση χώρου και εργαλείων, η ανάγκη διακομιδής του περιστατικού, η ιχνηλάτηση επαφών και ο έλεγχος ιατρονοσηλευτικού προσωπικού μετά από έκθεση χωρίς προφυλάξεις σε Covid-19.

Το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και της εστίασης, βασικών κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα, με σημαντική βαρύτητα για τις τοπικές οικονομίες των νησιών μας, μεγαλώνει την ευθύνη υποστήριξης των δομών υγείας τους και επιβάλλει 24ωρη επαγρύπνηση, με όλες τις εθελοντικές οργανώσεις και τους επίσημους φορείς της πολιτείας να συνεργάζονται για τον ίδιο σκοπό: να διατηρηθούν τα νησιά μας coronavirus-free και να παραμείνει η Ελλάδα ειδυλλιακός και ασφαλής τόπος για διακοπές.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ