Βloode: Η πρώτη διαδικτυακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα

Βloode: Η πρώτη διαδικτυακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα Facebook Twitter
Το Bloode είναι η πρώτη ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.bloode.org) στην οποία μπορεί να εγγραφεί εύκολα όποιος ενδιαφέρεται για την εθελοντική αιμοδοσία...
1

— Τι είναι το Bloode;

Το Bloode είναι η πρώτη ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.bloode.org) στην οποία μπορεί να εγγραφεί εύκολα όποιος ενδιαφέρεται για την εθελοντική αιμοδοσία. Από εκεί μπορεί να ενημερώνεται, να γνωρίζει νέους εθελοντές και, αν χρειαστεί, να αναζητήσει την βοήθεια των εθελοντών αιμοδοτών με το πάτημα ενός κλικ.

— Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Η αρχική ιδέα του Bloode δημιουργήθηκε όταν οι δύο ιδρύτριες του, η Ναταλία Κρίτσαλη και Ναταλία Μπουγαδέλλη, ήταν ακόμα στο γυμνάσιο. Η γιαγιά της Ναταλίας Μπουγαδέλλη ήταν βαριά άρρωστη, καθώς έπασχε από μια αυτοάνοση διαταραχή, και είχε ανάγκη από συνεχείς μεταγγίσεις αίματος. Εκείνη την εποχή ήταν στη Λήμνο, ένα νησί στο Βόρειο Αιγαίο, όπου το τοπικό νοσοκομείο δεν είχε μια σταθερή τράπεζα αίματος. Στην αρχή η Ναταλία και η οικογένειά της χρησιμοποίησαν όλους τους διαθέσιμους πόρους, αλλά γρήγορα το αίμα που προσφερόταν από τους φίλους και τους συγγενείς απλά δεν ήταν αρκετό! Η κατάσταση γινόταν πολύ κουραστική, τόσο για την γιαγιά της Ναταλίας, όσο και τους αγαπημένους της. Τέλος, μετά την ταπεινωτική διαδικασία της αναζήτησης για αίμα, το πρόβλημα ευτυχώς λύθηκε, καθώς έστω και την ύστατη στιγμή, βρέθηκε λίγο αίμα. Το περιστατικό αυτό ήταν το έναυσμα για την ιδέα του Bloode και τα δύο κορίτσια ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη αίματος στην Ελλάδα και να καταστεί το σύστημα αιμοδοσίας πιο φιλικό και λιγότερο αγχωτικό, τόσο για τους ασθενείς και τους συγγενείς. Λίγο αργότερα, ο Παναγιώτης Σφήκας και Γιώργος Σταυρόπουλος εντάχθηκαν στην ομάδα του Bloode, προσφέροντας τις δεξιότητές τους στο Μάρκετινγκ και την Πληροφορική αντίστοιχα.

Βασικός μας στόχος είναι να αφυπνίσουμε τον κόσμο, να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ειδικότερα τους νέους.

— Είναι πιο ευαισθητοποιημένος πια ο κόσμος σχετικά με την αιμοδοσία;

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καταφέρει να αγγίξουμε όλους όσους θα θέλαμε. Οι αριθμοί μας, όμως, αυξάνονται σταθερά και καθημερινά. Λαμβάνουμε μηνύματα από ανθρώπους που άκουσαν για εμάς και θέλουν να βοηθήσουν. Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα απ' ό,τι ο καθένας μόνος του κι αυτό φαίνεται να το καταλαβαίνει ο κόσμος.

— Γιατί δεν δίνουν όλοι οι άνθρωποι, και κυρίως οι νέοι, αίμα;

Στις αρχικές μας προσπάθειες, όταν ακόμα αναζητούσαμε βασικές πληροφορίες, αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα. Αποδείχθηκε, τελικά, ότι οι άνθρωποι δεν δίνουν αίμα διότι απλώς δεν γνωρίζουν τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει. Από κει και πέρα, η εθελοντική αιμοδοσία, όπως και πολλές άλλες ελλείψεις στην ελληνική κοινωνία, είναι θέμα κουλτούρας και παιδείας. Γι' αυτό λέμε ότι στους στόχους μας δεν είναι η συλλογή αίματος μόνο, αλλά κυρίως η αφύπνιση της εθελοντικής συνείδησης, ειδικότερα των νέων. Εκτός, όμως, από θέμα παιδείας, είναι και θέμα υγείας καθώς η αιμοδοσία δρα ευεργετικά για το σώμα. Υπάρχουν ακόμα πανεπιστημιακές έρευνες που συνδέουν τους χρόνιους εθελοντές αιμοδότες με μειωμένο ρίσκο για εφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Βloode: Η πρώτη διαδικτυακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα Facebook Twitter
Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος

— Πόσο συχνά μπορεί να δώσει κάποιος αίμα;

Οι άντρες μπορούν να δίνουν κάθε 3 μήνες, ενώ οι γυναίκες κάθε 4. Όσοι δίνουν αιμοπετάλια, μπορούν να προσφέρουν συχνότερα. Πρέπει να είσαι άνω των 18 ετών και να περάσεις έναν σύντομο έλεγχο από τον γιατρό που επιβλέπει την αιμοδοσία.

— Ποιος δεν επιτρέπεται να δώσει αίμα;

Υπάρχουν δύο κατηγορίες. Αυτοί που αποκλείονται προσωρινά και αυτοί που αποκλείονται μόνιμα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει μια έγκυος γυναίκα ή κάποιος που ήταν άρρωστος και πήρε φάρμακα λίγες μέρες πριν από την αιμοδοσία. Στην δεύτερη κατηγορία έχουμε ανθρώπους με παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, στίγμα ή διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω ελέγχονται από τον επιβλέποντα γιατρό μέσα από ένα ερωτηματολόγιο.

— Πονάει η διαδικασία;

Θα έλεγα ότι είναι μάλλον ευχάριστη. Όλος ο πόνος είναι σε δύο τσιμπήματα. Ένα στο δάχτυλο, για να πάρουμε μια σταγόνα, ώστε να ελεγχθεί η αιμοσφαιρίνη, κι ένα ακόμα για να μπει η βελόνα στο χέρι. Στις αιμοδοσίες που οργανώνουμε εμείς φροντίζουμε να υπάρχει πάντα φιλικό κλίμα σε ένα χαρούμενο περιβάλλον. Πολλοί έχουν έρθει για να δουν τους φίλους τους και, τελικά, αποφάσισαν ότι δεν είναι και τόσο τρομακτική διαδικασία.

Βloode: Η πρώτη διαδικτυακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα Facebook Twitter
Θέλουμε να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε κι άλλο ως ψηφιακή κοινότητα και να φέρουμε στο προσκήνιο ανθρώπους, ιδρύματα και επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν ως φάρος για την κοινωνία, υποστηρίζοντας τα προγράμματά μας με κάθε πιθανό μέσο...

— Ποια είναι η διαδρομή του αίματος από τον δότη έως τον παραλήπτη;

Εφόσον δίνεις για κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο η φιάλη αίματός σου θα αντικαταστήσει ουσιαστικά την φιάλη που θα λάβει ο άλλος. Αυτό συμβαίνει διότι το αίμα πρέπει να ελεγχθεί πριν μεταγγιστεί. Μια φιάλη αίματος μπορεί να φυλαχθεί σε ειδικά ψυγεία μέχρι 40 μέρες.

— Τι άλλες δράσεις πραγματοποιείτε;

Όπως προείπα, βασικός μας στόχος είναι να αφυπνίσουμε τον κόσμο, να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ειδικότερα τους νέους. Για τον λόγο αυτό σχεδιάζουμε διάφορα προγράμματα ευαισθητοποίησης του κοινού τα οποία λαμβάνουν στήριξη και χρηματοδότηση τόσο από ιδρύματα όσο και από επιχειρήσεις που θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία. Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή σχεδιάζουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παιχνίδια, το οποίο θα προωθηθεί σε σχολεία εντός της Αττικής για την ενημέρωση των μαθητών ως προς την κουλτούρα του εθελοντή αιμοδότη. Ακόμα, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, 12:00-17:00, έχουμε την 7η αιμοδοσία μας στη στέγη του ΣυνΑθηνά, απέναντι απ' τη Βαρβάκειο Αγορά.

— Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας;

Θέλουμε να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε κι άλλο ως ψηφιακή κοινότητα και να φέρουμε στο προσκήνιο ανθρώπους, ιδρύματα και επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν ως φάρος για την κοινωνία, υποστηρίζοντας τα προγράμματά μας με κάθε πιθανό μέσο. Αυτήν τη στιγμή αριθμούμε πάνω από 1.000 άτομα, θέλουμε όμως να προσεγγίσουμε όλους τους ήδη υπάρχοντες εθελοντές και ταυτόχρονα να εγγράψουμε νέα μέλη που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την αιμοδοσία. Ίσως το καλύτερο νέο για τα σχέδιά μας είναι ότι οι εγγραφές που γίνονται και οι συμμετοχές στις αιμοδοσίες μας στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έρχονται από το ηλικιακό γκρουπ 18-25. Παράλληλα, τα μηνύματα που λαμβάνουμε στην αναζήτηση συνεργατών μάς κάνουν να αισιοδοξούμε ότι η εθελοντική αιμοδοσία θα γίνει επιτέλους κομμάτι της κουλτούρας του Έλληνα.

Βloode: Η πρώτη διαδικτυακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα Facebook Twitter

bloode.org/

Υγεία & Σώμα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμείς ψηφίζουμε Κάνναβη, εσύ;

Θέματα / «Εμείς ψηφίζουμε κάνναβη, εσύ;»

Το 16o Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί τον Μάιο στην Αθήνα στηρίζει την αποποινικοποίηση της κάνναβης, την απάλειψη του στίγματος, των ταμπού και των προκαταλήψεων και την προώθηση των βέλτιστων πολιτικών για τη χρήση, την κατοχή και την καλλιέργεια του φυτού σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ
NEWSROOM
Bryan Johnson

Υγεία & Σώμα / «Ζήστε, χωρίς να γεράσετε»: Ο γιατρός των εκατομμυριούχων που «παγώνει» τον χρόνο αποκαλύπτει τις μεθόδους του

Τα τρία επίπεδα μιας ζωής που για την ώρα μπορούν να πληρώσουν λίγοι, αλλά σε μερικά χρόνια θα είναι διαθέσιμα σε όλους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αν είστε κοντά στην περιεμμηνόπαυση και ξεχνάτε πράγματα, μερικές επιστημονικές απαντήσεις

Υγεία & Σώμα / Γιατί ξεχνάμε πράγματα όταν είμαστε κοντά στην εμμηνόπαυση;

Η «ομίχλη του εγκεφάλου», ή αλλιώς η τάση να ξεχνάμε πράγματα και να βυθιζόμαστε σε στιγμιαίες κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, είναι μια απολύτως εξηγήσιμη κατάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Άκου την επιστήμη / Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο - ψυχαναλυτή Αθανάσιο Αλεξανδρίδη για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, τη μοναξιά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κατασκευή φύλου, τον τρόπο που ερωτευόμαστε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Υγεία & Σώμα / Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Από το αμφιλεγόμενο Xenical στο πολυσυζητημένο Wegovy, μπορούμε πραγματικά να ελπίζουμε σε ένα χάπι που «καίει» το λίπος και διώχνει τα περιττά κιλά; Ποιες οι επιφυλάξεις των γιατρών; Η διαιτολόγος–διατροφολόγος Βάσω Βαγιώτα εξηγεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Υγεία & Σώμα / Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Ερευνητές, ψυχολόγοι και συγγραφείς αποφαίνονται ότι «ψηφιακή αποτοξίνωση» δεν υπάρχει. Λένε, όμως, ότι υπάρχει κάτι άλλο για να μην περάσουμε όλη μας τη ζωή μπροστά από ένα κινητό, και μοιάζει πολύ πιο εφικτό...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Το ασύλληπτο αυτής της τραγωδίας απειλεί με πάγωμα τη σκέψη και την καρδιά μας»

Υγεία & Σώμα / Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα media μεταμορφώνουν σε θέαμα τον ιδιωτικό πόνο»

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας και συγγραφέας εξηγεί γιατί η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη έχει προκαλέσει ένα συλλογικό τραύμα και εξηγεί πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ Παναγιώτης Κατσίβελας

Υγεία & Σώμα / Παναγιώτης Κατσίβελας: «Καθημερινά το σύστημα αιμοδοσίας ζει σε καθεστώς κρίσης»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας μιλά στη LiFO για την ανταπόκριση του συστήματος αιμοδοσίας στο δυστύχημα των Τεμπών, τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία στη συλλογή μονάδων αίματος και την αναγκαιότητα να μη γίνονται ποτέ εκπτώσεις στην ασφάλεια.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια!»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια»

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος και συν-συγγραφέας της εκτεταμένης έρευνας για το πώς η ιατρική πολύ συχνά περιφρονεί τη γυναικεία συμπτωματολογία, με ολέθριες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων γυναικών, μιλά στη LiFO για το βιβλίο «Les patientes d'Hippocrate» που συνυπογράφει με την Eva Tapiero.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Πένθος και απώλεια: Πώς βοηθάμε ουσιαστικά κάποιον δικό μας που πενθεί

Υγεία & Σώμα / Πένθος και απώλεια: Πώς βοηθάμε ουσιαστικά κάποιον δικό μας που πενθεί

Μία κλινική ψυχολόγος εξηγεί το πώς μπορούμε να είμαστε πραγματικά δίπλα σ’ εκείνους που βιώνουν τρομακτικές απώλειες, βοηθώντας τους ουσιαστικά, χωρίς να γινόμαστε φορτικοί και να λέμε κοινοτοπίες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου κάνει δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις στους εθελοντές του. Χρόνια η μητέρα μου είναι εθελόντρια και ελέγχει τακτικά την υγεία της

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ