Το 2018 ήταν η χρονιά που τα σπίτια όλων γέμισαν ξανά με φυτά. Τάση ή τρόπος ζωής, δεν έχει μεγάλη σημασία. Αυτό που σίγουρα οφείλεις να γνωρίζεις αν είσαι περήφανη plant lady, είναι πώς θα προστατέψεις τους νέους σου συγκατοίκους από τις ψυχρές θερμοκρασίες και το υγρό κλίμα του ελληνικού χειμώνα. Γιατί ναι, ακόμα και τα φυτά εσωτερικού χώρου αναμένεται να επηρεαστούν από την αλλαγή των εποχών!

 

Τον χειμώνα όλα αλλάζουν όχι μόνο στη γκαρνταρόμπα μας αλλά και στη φροντίδα των πράσινών μας φίλων. Ήρθε η ώρα να επανεξετάσεις όχι μονάχα το πότισμα και την ενίσχυσή τους αλλά και τη θέση τους μέσα στο σπίτι. Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, διάβασε παρακάτω 10 βασικά tips που θα διασφαλίσουν την υγεία και τη ζωντάνια για κάθε φυτό εσωτερικού χώρου!

 

1

Μετακίνησε τα φυτά πιο κοντά στα παράθυρα αφήνοντας όμως τουλάχιστον 20 εκ. απόσταση από το τζάμι. Έτσι θα τους δώσεις το φως που τόσο χρειάζονται, χωρίς να αφήσεις να επηρεαστούν από την εξωτερική θερμοκρασία!

 

2

Άλλαξε επίσης θέση στα φυτά που είχες κοντά σε καλοριφέρ αλλά και σε όσα είχες κοντά σε βορινά παράθυρα αφού με την αλλαγή της εποχής, τα παράθυρα αυτά θα παίρνουν ελάχιστο φως.

 

3

Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου αγαπούν το περιβάλλον με 45% υγρασία. Ήξερες όμως πως ανάβοντας το καλοριφέρ το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα; Χρησιμοποίησε έναν αφυγραντήρα για να κρατήσεις τα επίπεδα εκεί που θέλεις.

 

 

 

4

Κράτα κλειστά τα παράθυρα που έχουν δίπλα τους φυτά αφού τα ρεύματα αέρα και οι εναλλαγές θερμοκρασία μπορεί να τα βλάψουν.

 

5

Χρησιμοποίησε ένα θερμοστάτη για να κρατήσεις όσο γίνεται σταθερή τη θερμοκρασία του σπιτιού. Ιδανικοί είναι οι 21-23 βαθμοί Κελσίου.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Janneke Luursema (@still_______) στις

 

 

6

Αν παρατηρήσεις πως τα φύλλα των φυτών σου 'γέρνουν' προς το παράθυρο, ένας τρόπος να τα βοηθήσεις να αναπτυχθούν ομοιόμορφα είναι να στρίβεις λίγο τη γλάστρα σε κάθε πότισμα.

 

7

Μείωσε κατά το ήμισυ το πότισμα! Τσέκαρε πάντα το χώμα με τα δάχτυλά σου και βεβαιώσου πως όλες οι γλάστρες έχουν καλή αποστράγγιση. Ο πραγματικός φόβος των φυτών αυτή την εποχή, είναι το υπερβολικό πότισμα που οδηγεί στο σάπισμα των ριζών τους.

 

8

Το χειμώνα τα φυτά αναπτύσσονται πιο αργά επομένως αν τους έβαζες λίπασμα το καλοκαίρι, τώρα δεν χρειάζεται να το κάνεις. Επίτρεψέ τους να 'ξεκουραστούν' και, ξανά, μείωσε στο μισό το πότισμα που τους έκανες το καλοκαίρι.

 

9

Τα παχύφυτα και οι κάκτοι καλό θα είναι να παραμείνουν σε ένα σχετικά δροσερό σημείο του σπιτιού αφού θέλουν 50-50 ζέστη και κρύο. Από την άλλη οι ορχιδέες και οι φτέρες καλό θα είναι να μπουν στο... μπάνιο αφού αγαπούν τη ζέστη αλλά και την (πολλή) υγρασία.

 

10

Αν παρ'όλα αυτά κάποια φύλλα δείξουν σημάδια 'σοκ', μοιάζουν μαραμένα ή έτοιμα να πέσουν, θα είναι προτιμότερο να τα κόψεις προσεκτικά κοντά στην επιφάνεια του χώματος, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη νέων, υγιών φύλλων!