Μήνυμα αισιοδοξίας

Μήνυμα αισιοδοξίας από τους μαθητές που αρίστευσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις

Η Όλγα, η Γεωργία, η Δήμητρα και ο Βαγγέλης που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, εν μέσω κορωνοϊού, μοιράζονται τις ιστορίες τους.

Με την κόπωση από την πανδημία να έχει κορυφωθεί και περιμένοντας το «φως» στην άκρη του τούνελ αναζητήσαμε ιστορίες ελπίδας και αισιοδοξίας. Τις βρήκαμε στις ιστορίες των μαθητών που συμμετείχαν στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις και παρά τις δυσχερείς συνθήκες του κορωνοϊού αρίστευσαν. Τους ζητήσαμε το δικό τους μήνυμα, να μοιραστούν μαζί μας τις αναμνήσεις από τη δική τους δύσκολη περίοδο που όλα μπορεί να έδειχναν αδιέξοδα.

 

«Τελικά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο» λέει η Δήμητρα, που σήμερα φοιτά στο Τμήμα Διοίκησης Επιστημών & Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Απλώς θέλει υπομονή, επιμονή και διαρκή προσπάθεια! Εκείνος που το αξίζει κι έχει δουλέψει, κάποια στιγμή θα ανταμειφθεί» λέει σήμερα και αυτό μοιάζει περισσότερο σαν μήνυμα ενθάρρυνσης μιας κοινωνίας που συχνά αισθάνεται ότι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα.

 

 

«Έναν χρόνο μετά τον τερματισμό του δικού μου αγώνα επιλέγω να κρατήσω όλες τις όμορφες στιγμές που έζησα λόγω των ανθρώπων που ήταν και είναι κοντά μου και είχαν φροντίσει να μου καταστήσουν σαφές πως ό,τι και να γίνει εκείνοι θα είναι πάντα εδώ για εμένα» λέει η Γεωργία, φοιτήτρια σήμερα στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Έναν χρόνο μετά, θα κρατήσω το ότι κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου σε στιγμές που πιέστηκα και ότι κατάφερα να πετύχω τον στόχο μου, διατηρώντας παράλληλα την ψυχική μου ισορροπία. Έναν χρόνο μετά, θα κρατήσω την αγκαλιά εκείνων των ανθρώπων, όχι τη στιγμή της ανακοίνωσης των θετικών για εμένα αποτελεσμάτων, αλλά τη στιγμή που έδωσα το τελευταίο μάθημα στις πανελλήνιες και ανακουφίστηκαν και χάρηκαν μαζί μου, επειδή μετά από όλη την προσπάθεια που κατέβαλα μπορούσα πλέον να ακολουθήσω όποιον άλλον στόχο επιθυμώ!»

 

Η Όλγα σπουδάζει στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και δίνει το δικό της μήνυμα σε όσους ετοιμάζονται για τις φετινές εξετάσεις. «Πολλές φορές μπορεί να αισθάνθηκες ότι αυτό που κάνεις δεν έχει νόημα, ότι δεν έχεις άλλες δυνάμεις και θες να τα παρατήσεις. Θυμήσου όμως γιατί ξεκίνησες. Φαντάσου εσένα σε μερικούς μήνες, όταν όλα θα έχουν τελειώσει και θα έχεις κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Γι΄ αυτό εργάζεσαι τώρα. Είναι επίσης σημαντικό να μην πηγαίνεις στα "τυφλά", με την λογική "ας περάσω, κι όπου περάσω". Πρέπει να ξέρεις τι θέλεις να πετύχεις μέσα από αυτή τη διαδικασία και για τι στοχεύεις. Όχι με κριτήριο τι θέλει η κοινωνία, τι θέλουν οι γονείς σου, τι έχει ζήτηση, αλλά πρωτίστως τι θέλεις εσύ να κάνεις στη ζωή σου. Θα σε βοηθήσει πολύ να διαβάσεις αναλυτικά τα προγράμματα και τους οδηγούς σπουδών κάθε τμήματος για να μάθεις ποιο είναι το αντικείμενό τους και ποιες οι μελλοντικές θέσεις εργασίας που μπορείς να διεκδικήσεις, αλλά και να ακούσεις τις εμπειρίες και συμβουλές φοιτητών και αποφοίτων. Σκέψου παράλληλα σε τι περιβάλλον θα ήθελες να δουλεύεις και πόσο engagement θα δίνεις στο επάγγελμά σου.

 

Η πιο δύσκολη περίοδος είναι στο τέλος, επειδή πρέπει να επιστρατεύσεις όσες δυνάμεις σου έχουν απομείνει και να μην τα παρατήσεις. Γι' αυτό τώρα πρέπει να δείξεις το μεγαλύτερο πείσμα, και πίστεψέ με, δε θα το μετανιώσεις. Αξιοποίησε ό,τι έχεις και δώσε το καλύτερό σου. Ο μελλοντικός σου εαυτός θα σε ευγνωμονεί. Καλή επιτυχία!»

 

Μήνυμα αισιοδοξίας

 

Η Όλγα, η Γεωργία και η Δήμητρα είναι ανάμεσα στους 19.453 αριστούχους από κάθε λύκειο της Ελλάδας που έχει βραβεύσει εδώ και 18 χρόνια η Eurobank, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής υπευθυνότητας «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία». Η επιβράβευση του κάθε αριστούχου συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης, ένας από τους φετινούς βραβευθέντες που σπουδάζει στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, «η πρωτοβουλία αυτή δείχνει σε όλους μας ότι οι κόποι μας ανταμείβονται και πως υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που αναγνωρίζουν την επιτυχία μας».

 

 

 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ