Η Αθήνα των παιδιών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δραστηριότητες

Η Αθήνα των παιδιών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δραστηριότητες

Όσα χρειάζεται να ξέρετε για να κρατάτε τα παιδιά σας σε εγρήγορση αυτό το φθινόπωρο

Μουσείο Ηρακλειδών

Εκπαιδευτικά προγράμματα που κάνουν πράξη το μότο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά».

Το Μουσείο Ηρακλειδών συμβάλλει εδώ και καιρό στη βιωματική γνωριμία με την επιστήμη μέσα από τον εκπαιδευτικό και μορφωτικό προσανατολισμό του. Παιδιά, νέοι, ενήλικες, ακόμα και ηλικιωμένοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη φιλοσοφία που εκφράζει το μουσείο: «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά». Μαθήματα, εργαστήρια, σεμινάρια και διαλέξεις προσφέρουν εκπαίδευση σε θέματα επιστημονικά σχετικά με φυσική, χημεία, αστρονομία, βιολογία, φιλοσοφία, αλλά και καλλιτεχνικά, όπως μουσική, θέατρο και βιβλίο. Εξάλλου, το Μουσείο Ηρακλειδών ανέδειξε πρώτο τη σύνδεση των μαθηματικών με την τέχνη μέσα από την ανάλυση των έργων τoυ Escher και συνεχίζει με λόγους και αναλογίες, συμμετρία, φράκταλ, τη χρυσή τομή, το Πυθαγόρειο Θεώρημα κ.λπ. Μάλιστα, σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής εμπειρίας αφιερώνεται στην ανάδειξη της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, της ρομποτικής, καθώς και θεματικών όπως η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη. Μέσα από ένα πρόγραμμα εξαιρετικής δομής και εκπαιδευτικής καινοτομίας το Μουσείο Ηρακλειδών υπηρετεί με συνέπεια τη διάδοση της γνώσης για όλους και ακολουθεί τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, παρουσιάζοντας προγράμματα προσαρμοσμένα σε κάθε ηλικία. Καθημερινά επισκέπτονται το μουσείο μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, επιλέγοντας ανάμεσα σε πλήθος διαθέσιμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αυτό που επιθυμούν και ταιριάζει στην κάθε ηλικία. Κάθε πρόγραμμα διαρκεί 90 λεπτά και τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με μια μικρή ξενάγηση σε επιλεγμένα εκθέματα του μουσείου. Αλλά και τα Σαββατοκύριακα οι πόρτες του μoυσείου είναι ανοιχτές στο κοινό με εκπαιδευτικές δράσεις STEM που απευθύνονται σε παιδιά από την προνηπιακή ηλικία μέχρι και την προεφηβική (περίπου 5 έως 14 ετών), οικογενειακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται μέσα από το παιχνίδι αλλά και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης με στόχο τη βιωματική κατανόηση πτυχών της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας μέσω της αλληλεπίδρασης και του παιχνιδιού. Η μορφωτική πλευρά του Μουσείου Ηρακλειδών αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στη γνώση και πετυχαίνει την επαφή ανθρώπων όλων των ηλικιών με την επιστήμη και τις τέχνες βάσει μιας σύγχρονης μορφής εκπαίδευσης.

Ηρακλειδών 16, Θησείο, Αθήνα, 210 3461981, Απ. Παύλου 37, Θησείο, 211 012 6486, herakleidon-art.gr, FB: Herakleidon Museum - Μουσείο Ηρακλειδών, Instagram: herakleidon_museum

 

Παραμύθι με Όνομα

Το παιδί γίνεται πρωταγωνιστής στη δική του ιστορία.

 

Ψάχνοντας να βρεις ένα πραγματικά ιδιαίτερο παιδικό δώρο, συνειδητοποιείς ότι δύσκολα μπορείς να χαρίσεις κάτι που θα κάνει τον μικρό παραλήπτη να αισθανθεί ξεχωριστός. Το Παραμύθι με Όνομα έρχεται να απαντήσει σε αυτή την ανάγκη, δημιουργώντας προσωποποιημένες ιστορίες αφιερωμένες σε κάθε παιδί που βλέπει τον εαυτό να γίνεται πρωταγωνιστής και να περιβάλλεται από άλλους ήρωες μέσα σε μια πλοκή που το μεταφέρει στη χώρα του παραμυθιού. Η παιδοψυχολόγος Βιργινία Χατζηκωνσταντινίδου, που βρίσκεται πίσω από αυτό το ιδιαίτερο πρότζεκτ, δημιούργησε το 2018 την εταιρεία «Παραμύθι με Όνομα», προσφέροντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δυνατότητα του προσωπικού παραμυθιού. Από τότε, 4.000 παραμύθια έχουν σχεδιαστεί με το όνομα και τα χαρακτηριστικά καθενός παιδιού, μεταφέροντας ένα σημαντικό μήνυμα: «τα πάντα είναι δυνατά, αρκεί να πιστέψεις στον εαυτό σου και να γίνεις πρωταγωνιστής της δικής σου ιστορίας!». Όραμα της εταιρείας είναι να κάνει κάθε παιδί να αισθανθεί ξεχωριστό και να το ωθήσει να πιστέψει στη μοναδικότητά του. Άλλωστε, αυτός δεν είναι ο στόχος όλων των γονιών; Να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και να καλλιεργήσουν την εσωτερική δύναμη των παιδιών, δηλαδή να τους δώσουν εφόδια για να κατακτήσουν τον κόσμο. Τα προσωποποιημένα παραμύθια αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα που παραγγέλνεις online σχεδιάζονται αποκλειστικά για κάθε παιδί, μεταφέροντας ένα μήνυμα αγάπης που μένει για πάντα ζωντανό. Στο Παραμύθι με Όνομα δημιουργούν, σχεδιάζουν και μεταμορφώνουν το κλασικό παραμύθι βάσει των αναγκών του σύγχρονου παιδιού. Και, τελικά, αυτό το δώρο είναι κάτι που θα βλέπει χρόνια μετά ο μικρός ήρωας της ιστορίας και θα θυμάται ότι κάποιες φορές τα παραμύθια λένε την αλήθεια.

www.paramithimeonoma.gr, www.facebook.com/paramithimeonoma, www.instagram.com/paramithimeonoma_

 

Η καρέκλα που φανταζόταν

Μια παράσταση όπου γνώση και φαντασία γίνονται συνοδοιπόροι.

 

H Στέφη Θεοδότου παρουσιάζει το νέο της έργο Η καρέκλα που φανταζόταν που ανεβαίνει.στη σκηνή του Θεάτρου της Ημέρας για να ξεσηκώσει τα παιδιά μέσα από μια διαδραστική παράσταση. «Η Ονειρένια είναι ένα παιδί που με τη φαντασία του βουτάει στην Ιστορία, εξερευνά παραδεισένια μέρη στον χάρτη και ταξιδεύει στους πλανήτες. Τι θα συμβεί όταν ανακαλύψει ότι η καρέκλα της μιλάει; Και όχι μόνο μιλάει... παραμιλάει! Τη λένε Κική (από Ακακία) και την ψάχνει με αγωνία η παλιά της φίλη, η σχολική καρέκλα, η Κρίστη (από Κυπαρίσσι), που γνωρίζονταν απ' όταν ήταν ακόμα δέντρα». Τα παιδιά παίρνουν μέρος στην παράσταση και μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και τη θεατρική διάδραση ψυχαγωγούνται, εκπαιδεύονται και μαθαίνουν πώς να συνδυάζουν τη φαντασία με τη γνώση!

Θέατρο της Ημέρας, Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι (μετρό Πανόρμου). Πρεμιέρα Κυριακή 10/11, 11:30 και κάθε Κυριακή. Τηλ. Κρατήσεων: 210 6897785, 6941 407372, 210 6929090. Σύλληψη - κείμενα - σκηνοθεσία: Στέφη Θεοδότου. Από την Παιδική Σκηνή των ΔρώΜΕΝΑ Θέατρο - Τέχνη - Αυτοεξέλιξη (www.dromena.edu.gr)

 

«Όταν το υφάδι συνάντησε το στημόνι»

Μαθήματα υφαντικής τέχνης για παιδιά από τη Βασιλική Σοφιανού.

Η Αθήνα των παιδιών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δραστηριότητες

 

Στη μαγική τέχνη της υφαντικής ξεναγεί τα παιδιά η Βασιλική Σοφιανού, παραδίδοντας μαθήματα που περιλαμβάνουν την ιστορία του εργαλείου-αργαλειού, καθώς και του υφάσματος. Ο σημαντικός ρόλος της υφαντικής στη ζωή του ανθρώπου αναδεικνύεται μέσα από τη γνωριμία με υλικά όπως το μαλλί, το βαμβάκι, το λινάρι και πολλά άλλα που αποτελούν πολύτιμα δώρα της φύσης. Με αυτά, τα παιδιά θα δημιουργήσουν μικρά έργα τέχνης, θα τα ζωγραφίσουν και θα τα ενώσουν με άλλα φυσικά υλικά, θα δώσουν τίτλους στις δημιουργίες τους, θα μιλήσουν για τα συναισθήματα που τα εμπνέουν και για τους συμβολισμούς που κρύβουν οι δημιουργίες τους. Τα μαθήματα γίνονται υπό τους ήχους επιλεγμένων έργων της κλασικής μουσικής.

Επταλόφου 6, Ν. Ιωνία, 6980 037916, 213 0374402, www.vasilikisofianou.com, FB: Vasiliki-Sofianou, Instagram: vasilikisofianou

 

PlanToys

Παιχνίδια που μεγαλώνουν καλύτερα παιδιά για έναν καλύτερο κόσμο.

Η Αθήνα των παιδιών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δραστηριότητες

 

Πολύ πρoτού ξεκινήσουμε όλοι οι γονείς να αναζητάμε οικολογικά παιχνίδια για τα παιδιά μας, πολύ προτού γίνει μόδα, trend ή κίνημα η βιωσιμότητα και χρόνια πριν η προστασία του περιβάλλοντος μας αγγίξει πραγματικά, η PlanToys δημιουργούσε παιχνίδια διαφορετικά απ' όλα τα υπόλοιπα. Με μια ιστορία που ξεκινά το 1986 στην Ταϊλάνδη, αυτή η εταιρεία έχει αποδείξει πως σέβεται τη μητέρα φύση και τη φιλοσοφία αυτή την περνά σε όλα της τα προϊόντα. Ως η πρώτη εταιρεία παιχνιδιού που εφαρμόζει βιώσιμη πολιτική σε όλες της τις δραστηριότητές και επιλέγει οικολογικά υλικά, αγκαλιάζει το περιβάλλον αλλά και τα παιδιά, έχοντας καθιερώσει τη χρήση ειδικά επεξεργασμένου ξύλου από καουτσουκόδεντρα, χωρίς βακτήρια και μικροοργανισμούς, ενώ για τη συναρμολόγηση των παιχνιδιών χρησιμοποιείται μη τοξική κόλλα με βάση το νερό, χωρίς φορμαλδεΰδη και τοξικές βαφές. Στόχος είναι η δημιουργία παιχνιδιών σχεδιασμένων στην εντέλεια, που ενισχύουν την ανάπτυξη παιδιών 0-5 ετών. Σε αυτό το κρίσιμο στάδιο η PlanToys καλλιεργεί την ελευθερία του παιχνιδιού, ενώ ταυτόχρονα φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τη φύση και τη ζεστασιά που μόνο εκείνη μπορεί να προσφέρει. Τα υλικά από μόνα τους έχουν μια ιδιαίτερη υφή, ενώ συμβάλλουν στη συναισθηματική αλλά και νοητική εξέλιξη. Στην Ελλάδα η PlanToys μετρά 30 χρόνια λειτουργίας, με 12 αποκλειστικά καταστήματα και 60 σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα. Όσο για τα παιδιά που έχουν αγαπήσει τα παιχνίδια της, είναι αμέτρητα, και όχι μόνο. Είναι παιδιά που μεγαλώνουν με το πάθος να προστατεύσουν και να διατηρήσουν τους φυσικούς πόρους για τις επόμενες γενιές. Όπως λένε και οι άνθρωποι της PlanToys: «Ονειρευόμαστε "καλύτερα παιδιά για έναν καλύτερο κόσμο"».

Ιπποκράτους 10-12, Αθήνα, 210 3634 772 // Καραϊσκάκη 25, Καρδίτσα, 24410 254 43, www.plantoys.gr

 

Garage - Technology Hub, Creative Εducation

Εκπαιδευτικά προγράμματα για ένα μέλλον που ακόμα δεν φανταζόμαστε.

Η Αθήνα των παιδιών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δραστηριότητες

 

Αν εμείς μεγαλώσαμε από γονείς που ήθελαν να γίνουμε γιατροί, μηχανικοί ή δικηγόροι, ως γονείς μάλλον δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα μπορούσαν να γίνουν τα παιδιά μας, αφού η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί συνεχώς νέες εργασίες, που σήμερα μας είναι άγνωστες. Όπως προκύπτει και από την έκθεση του 2016 του World Economic Forum, το 65% των παιδιών που φοιτούν τώρα στο δημοτικό θα ασχοληθεί με ένα επάγγελμα που ακόμα δεν υπάρχει! Γι' αυτό το μέλλον που ακόμα δεν γνωρίζουμε προετοιμάζει τα παιδιά το Garage, ένας καινοτόμος εξωσχολικός οργανισμός που βοηθάει παιδιά ηλικίας 5-16 ετών να κατακτήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα χρειαστούν στον 21ο αιώνα. Φυσικά, στο επίκεντρο του πρωτοπόρου εκπαιδευτικού προγράμματος βρίσκονται οι θετικές επιστήμες και οι νέες τεχνολογίες. Με τη χρήση της τεχνολογικής διάδρασης, όπως ρομποτάκια, διαδραστικά πατώματα, 3D printers, βραβευμένα τεχνολογικά εκπαιδευτικά εργαλεία και πολλά άλλα, τα παιδιά μαθαίνουν βασικές αρχές προγραμματισμού και κώδικα, αρχές μηχανικής και 3D σχεδιασμού, καθώς και μαθηματικά και φυσική στην εφαρμοσμένη τους μορφή, δηλαδή αυτή που χρησιμοποιείται στην τεχνολογία, στη μηχανική και στις επιστήμες. Μέσα από παιγνιώδη μορφή και μεθόδους απόλυτα προσαρμοσμένες σε κάθε ηλικία, τα παιδιά καλλιεργούν την αγάπη για τα μαθηματικά, τη φυσική και τις άλλες θετικές επιστήμες, καθώς παρακολουθούν στην πράξη και στην καθημερινή ζωή την εφαρμογή τους. Εκείνο, όμως, που μετρά περισσότερο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Garage είναι η ανάπτυξη ικανοτήτων, όπως η περιέργεια, τα εσωτερικά κίνητρα μάθησης και η ανάλυση προβλημάτων που δημιουργούνται μέσα από τη βιωματική μάθηση. Αυτές είναι και οι δεξιότητες που στο μέλλον θα χρειαστούν τα παιδιά για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις μιας αγοράς εργασίας που εξελίσσεται συνεχώς.

GARAGE Κηφισιάς, Κονίτσης 3, 210 6208709 // GARAGE Γλυφάδας, Δημ. Αγγέλου Μεταξά & Φοίβης 12, 210 8942758, Facebook. Αναλυτικά τα προγράμματα ανά ηλικία στο www.garage.edu.gr. Επισκεφθείτε το site και κλείστε δωρεάν ένα δοκιμαστικό ρομποτικής.

 

Το Μέγαρο των παιδιών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανοίγει και φέτος τις πόρτες του στα παιδιά με τον κύκλο «Το Μέγαρο των παιδιών» και παρουσιάζει μια σειρά από παραστάσεις και εκδηλώσεις αφιερωμένες στους μικρούς θεατές.

Η Αθήνα των παιδιών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δραστηριότητες
Το Φτερωτό Άλογο.

 

Μαμά, ώρα για μουσική

Δεκέμβριος 2019 - Απρίλιος 2020, Αίθουσα δοκιμών 11

«Ευμουσία»

Πρόγραμμα μουσικής αγωγής για βρέφη και νήπια. Με παιγνιώδη τρόπο και συναισθηματική ασφάλεια τα παιδιά μαθαίνουν να «συνομιλούν» με τη μουσική φυσικά, όπως μαθαίνουν την ίδια τους τη γλώσσα, μέσα από ποικίλες μουσικές δραστηριότητες.

Ιδέα και εμψύχωση: Δέσποινα Σκανδαλάκη

 

Το φτερωτό άλογο

Νοέμβριος 2019 - Ιανουάριος 2020, Παιδική Σκηνή A (NEX)

Οι ηθοποιοί ξετυλίγουν το νήμα της ιστορίας, φωτίζοντας με τραγούδια και μουσικά όργανα έναν κόσμο γεμάτο βασιλιάδες, πριγκίπισσες, μάγους, δερβίσηδες, πραματευτάδες και καραβάνια. Τα παιδιά μπαίνουν σε μια ονειρική πύλη και συμμετέχουν σε όσα συμβαίνουν επί σκηνής, βοηθώντας στην εξέλιξη της ιστορίας.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Με ζωντανή μουσική και θίασο 12 ηθοποιών και μουσικών

 

2ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

18-24 Νοεμβρίου 2019, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Allegro, Αίθουσες Συνεδρίων 1, 2, 3

Με ταινίες πρώτης προβολής απ' όλο τον κόσμο, αφιερώματα και κινηματογραφικές εκπλήξεις, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει σχολικές προβολές και προβολές για όλη την οικογένεια, ταινίες με ζωντανή μεταγλώττιση, καλεσμένους και συζητήσεις με δημιουργούς.

Παραγωγή: Παιδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Συμπαραγωγή Neda Film / Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Κυριακή πρωί στο Μέγαρο: Μουσική για... τα μάτια μας!

24 Νοεμβρίου 2019, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Μουσική από τις περιπέτειες αγαπημένων ηρώων που φέρει την υπογραφή του Αμερικανού συνθέτη Τζον Γουίλιαμς.
«Περιπέτειες στη Γη» από τη μουσική της ταινίας Ε.Τ. ο Εξωγήινος. Θέματα από τη μουσική της ταινίας Jurassic Park. Αποσπάσματα από τη μουσική της σειράς ταινιών Χάρι Πότερ. Σουίτα από τη μουσική της ταινίας Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του κρυστάλλινου κρανίου. Αποσπάσματα από τις ταινίες Η επιστροφή των Τζεντάι και Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται.

Κείμενα: Σοφία Τοπούζη

Παρουσίαση: Δημήτρης Μακαλιάς

Μουσική διεύθυνση: Κωνσταντίνος Δημηνάκης

Συμπαραγωγή Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Η Αθήνα των παιδιών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δραστηριότητες

 

Κυριακή πρωί στο Μέγαρο: Beethoven lives upstairs

23 Φεβρουαρίου 2020, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Μέσα από τα γράμματα που αντάλλασσε ο Κριστόφ με τον θείο του μαθαίνουμε άγνωστες πτυχές της ζωής του συνθέτη, όταν αυτός μετακόμισε στον επάνω όροφο του σπιτιού του Κριστόφ. Την ημισκηνοθετημένη παράσταση διανθίζει η ορχήστρα με αποσπάσματα από τα πιο γνωστά έργα του μεγάλου συνθέτη.

Παίζουν: Άκης Σακελαρίου, Δημήτρης Μακαλιάς

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Μουσική διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου

 

Γνωρίστε την ορχήστρα, τους συνθέτες και το Μέγαρο

11-13 Μαρτίου 2020, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Συναυλίες αποκλειστικά για δημοτικά και γυμνάσια.

Μέσα από εμβληματικά μουσικά έργα και βιντεοπροβολές τα παιδιά γνωρίζονται με την ορχήστρα και τους μουσικούς και με τον τρόπο που συνθέτει μουσική ένας συνθέτης.

Επιμέλεια - κείμενα - παρουσίαση: Σοφία Τοπούζη

Αφηγητής: Τηλέμαχος Κρεβάικας

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης

 

Κυριακή πρωί στο Μέγαρο: Αφιέρωμα στην αρχαία λύρα

15 Μαρτίου 2020, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Μια μοναδική παρουσίαση της αρχαίας λύρας από το οργανοποιείο «Luthieros - Αναστάσιος» και τα μέλη της οικογενείας Κουμαρτζή που έχουν μελετήσει και ανακατασκευάσει αρχαία όργανα.

Συμμετέχει ο Νίκος Ξανθούλης, ερμηνεύοντας μουσικά έργα σε αρχαία λύρα.

 

Παιδικό camp - Cinema day

30 Ιανουαρίου - 24 Μαρτίου 2020 (χώρος και λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς)

Εργαστήρια και προβολές που οξύνουν την κριτική σκέψη των παιδιών μέσα από διασκεδαστικούς και επιμορφωτικούς τρόπους, πάντα με αφορμή τις κινηματογραφικές εικόνες. Σε συνεργασία με την εκπαιδευτική ομάδα του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας.

 

Αναζητήστε λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις στο megaron.gr και γνωρίστε στα παιδιά τον μαγικό κόσμο του θεάματος στον πιο ιδανικό χώρο, που θα εξάψει τη φαντασία τους.

 

Chocolate Fest

Έρχεται για δεύτερη φορά, παρουσιάζοντας τη γεύση που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.

Η Αθήνα των παιδιών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δραστηριότητες

 

Αν υπήρχαν επτά θαύματα στη γεύση, η σοκολάτα θα ερχόταν πρώτη στην κατάταξη, και μάλιστα χωρίς αντιρρήσεις, ακόμα και από εκείνους που δεν είναι λάτρεις του είδους. Το ChocolateFest έρχεται για δεύτερη φορά να τιμήσει αυτό το ξεχωριστό υλικό σε όλες του τις μορφές και να γλυκάνει μικρούς και μεγάλους από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.ΣΥ. Σοκολατοποιίες, γνωστά ζαχαροπλαστεία, ειδικά διαμορφωμένα pop-up περίπτερα και γνωστοί pastry chefs θα βρίσκονται εκεί για να παρουσιάσουν δημιουργίες φτιαγμένες από σοκολάτα και να μας παρασύρουν σε έναν κόσμο γεύσης που θυμίζει τον Charlie και το εργοστάσιο σοκολάτας (αλλά στην πιο «φιλική» του μορφή). Για τέσσερις μέρες οι ειδικοί της λατρεμένης πρώτης ύλης θα κάνουν μια επίδειξη μεταμορφώσεων, συνδυασμών και δεξιοτεχνίας μέσα από γλυκά εξαιρετικής ποιότητας, φτιαγμένα με φαντασία και ταλέντο. Οι χιλιάδες επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά αναπάντεχες συνταγές και να γευτούν λιχουδιές τη στιγμή ακριβώς που φτιάχνονται. Η τέχνη της ζαχαροπλαστικής, με τους πειραματισμούς και τους κανόνες της, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ChocolateFest, προσφέροντας από ζεστά ροφήματα μέχρι παγωμένους πειρασμούς για όλους. Ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ γεύσης, αφιερωμένο στο πιο αγαπημένο υλικό, θα μας μυήσει στα μυστικά αλλά και θα μας ξεναγήσει στην ιστορία και τις διαφορετικές τεχνικές της σοκολάτας, μέσα σε τέσσερις μέρες γεμάτες απόλαυση και δράσεις για μεγάλους και παιδιά. Μόνο, προσοχή: η φράση «δεν κάνει να φας άλλη σοκολάτα!» δεν έχει θέση σε αυτήν τη γιορτή.

Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ., Πειραιώς & Ερμού, 17-20/10, Είσοδος: €3, ελεύθερη είσοδος για παιδιά κάτω των 5 ετών, www.chocolatefest.gr, FB: chocolatefestgr, Instagram: chocolatefest_gr

 

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Η γνωριμία με την τέχνη γίνεται μια δημιουργική περιπέτεια!

Η Αθήνα των παιδιών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δραστηριότητες

 

Η τέχνη μπορεί να γίνει αφορμή για παιχνίδι και η γνώση να εξελιχθεί σε μια διασκεδαστική βιωματική εμπειρία. Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, που λειτουργεί από το 1994, παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο για να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν την παρατηρητικότητα, τη δημιουργικότητα, την αυτοεκτίμηση και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Στα εικαστικά εργαστήρια, 8μηνης διάρκειας ή και μεμονωμένα, τα παιδιά πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά ζωγραφικής και τεχνικές και δημιουργούν τα δικά τους έργα τέχνης. Το εξειδικευμένο πρόγραμμα «Ζωγραφική μαζί με τους γονείς» για παιδιά 2,5-5 ετών είναι μια «ιδιαίτερη στιγμή» μεταξύ γονέα και παιδιού, που θα βοηθήσει να γνωριστούν καλύτερα και να επικοινωνήσουν βαθιά σε ένα περιβάλλον τέχνης. Στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης διοργανώνονται επίσης χριστουγεννιάτικα, πασχαλινά, φθινοπωρινά και καλοκαιρινά camps που περιλαμβάνουν εικαστικά και θεατρικά εργαστήρια, παιχνίδια, μουσική, γνωριμία με συγγραφείς παιδικών βιβλίων, επισκέψεις σε άλλα μουσεία και περίπατους στα ιστορικά στενά της Πλάκας. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση είναι οι επισκέψεις στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου και τα δίγλωσσα διαδραστικά παιχνίδια, ενώ, ειδικά για την εκπαιδευτική κοινότητα, σχεδιάζονται και υλοποιούνται καθημερινά σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού, τα οποία παρακολουθούν 7.000 μαθητές ετησίως. Κάθε έτος διοργανώνονται σεμινάρια εικαστικών για εκπαιδευτικούς που προσφέρουν χρήσιμα εργαλεία σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων, φοιτητές και όσους ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τα εικαστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι «Μουσειοσκευές» αποτελούν ένα ειδικά σχεδιασμένο κινητό εκπαιδευτικό υλικό για σχολεία της Αττικής και της περιφέρειας.
Τα παιδιά και οι ενήλικοι που θέλουν να αισθάνονται σαν παιδιά μπορούν να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της τέχνης μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης που προσφέρει μια περιπέτεια η οποία παρασύρει μικρούς και μεγάλους στους δρόμους της δημιουργίας μέσα από την πιο διασκεδαστική διαδικασία.

Κόδρου 9, Πλάκα, 210 3312621, 210 3312750, www.childrensartmuseum.gr, FB: MouseioEllinikisPaidikisTechnis, Instagram: museumofgreekchildrensart

 

Booklab στο θέατρο Όλβιο

Το πρώτο φεστιβάλ με σήμα την κουκουβάγια

Η Αθήνα των παιδιών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δραστηριότητες

 

Η γραφή ως έκφραση, η ανάγνωση ως ταξίδι και το βιβλίο ως όχημα συναντιούνται στο Booklab Festival από 18 έως 20 Οκτωβρίου. Μια τριήμερη γιορτή για τη δημιουργική γραφή και τις τέχνες με free workshops, παρουσιάσεις βιβλίων και events που εναλλάσσονται ανά ώρα. Οι δάσκαλοι του Μικρού Πολυτεχνείου, το οποίο έχει αναλάβει τη διοργάνωση, μας μιλούν για το booklab, το σενάριο, τον στίχο, τον θεατρικό λόγο, την εικονογράφηση παραμυθιού αλλά και τη φιλοσοφία που διέπει αυτό το ιδιαίτερο φεστιβάλ.


Φώτης Βλαστός, συγγραφέας

Ποιος χρειάζεται ένα booklab; Όσοι αγαπούν το διάβασμα και το γράψιμο γνωρίζουν καλά την αστική κατάρα της μοναχικής κατανάλωσης μιας τόσο κοινωνικής δραστηριότητας όπως η αφήγηση. Η ιστορία θέλει αυλή και η αυλή πλατάνι. Το Μικρό Πολυτεχνείο φροντίζει την αυλή: να είναι φιλόξενη και υπομονετική στις πρώτες προσπάθειες των γραφιάδων. Έτοιμη να πανηγυρίσει τις προσπάθειες που θα κερδίσουν τον έπαινο της ομήγυρης.


Όλια Λαζαρίδου, ηθοποιός

Τι ωθεί τον κόσμο να παρακολουθήσει στο booklab εργαστήρια για μαθήματα θεατρικής γραφής; Κρύβει μεγάλη απόλαυση το να μπορείς να κάνεις παιχνίδι με την τράπουλα της πραγματικότητας, ρίχνοντας τα χαρτιά κάθε φορά σε άλλους συνδυασμούς, προς την κατεύθυνση που εσύ επιθυμείς. Διευρύνεις έτσι, παίζοντας, τα όρια της στενής ζωής. Επίσης, επιχειρώντας να γράψεις θέατρο, δηλαδή να βάλεις λόγια στο στόμα των άλλων, γίνεσαι για λίγο αυτοί οι άλλοι, προσπαθώντας να τους κατανοήσεις, να τους πλησιάσεις. Πολλαπλά διδακτικό το μάθημα της δημιουργικής θεατρικής γραφής.


Νίκος Ζουδιάρης, στιχουργός/συνθέτης

Πιστεύετε πως το ρεύμα γύρω από την επιμόρφωση πάνω στη στιχουργική τέχνη και η αντίστοιχη ανάγκη για νέους στιχουργούς στην ελληνική μουσική είναι συμβατά; Τι φέρνει μαθητές κοντά σας; Εδώ η ζήτηση δεν ρυθμίζει την προσφορά, ειδάλλως οι ποιητές θα έπρεπε να σταματήσουν να γράφουν. Συνάμα, αναζητούμε έναν νέο γραπτό λόγο που, όταν συμβαίνει, πάντα ανακουφίζει τις απεμπλουτισμένες ανάγκες. Για την αναζήτηση του νέου αυτού λόγου, που ενδεχομένως να διαμορφώνει στη συνέχεια νέες φόρμες τραγουδιού, συναντιέμαι με ανήσυχους στιχουργούς στο Booklab Festival.


Ελευθερία Ντέλλα, εικαστικός/εικονογράφος

Η εικονογράφηση παραμυθιού που διδάσκετε μπορεί να συμβάλει στο να «γεννηθούν» στο μέλλον περισσότερα βιβλία που θα αγαπηθούν από το παιδικό κοινό; Πώς; Σκοπός του σεμιναρίου είναι να συνεχιστεί η μετάδοση παλιών κλασικών παραμυθιών που έχουν μεγαλώσει τόσες γενιές. Παντρεύοντας, λοιπόν, το παλιό και το τόσο επιτυχημένο κείμενο με τη φρέσκια ματιά νέων δημιουργών, τα κλασικά παραμύθια συνεχίζουν να έχουν θέση στις καρδιές των μελλοντικών παιδιών. Για τους νέους παραμυθάδες, πάλι, που παρακολουθούν το σεμινάριο του Γιώργου Φλωράκη για τη συγγραφή ιστοριών, το μάθημα αυτό είναι απαραίτητο. Κι αν κάνετε μια βόλτα από το φεστιβάλ, θα λυθούν όλες σας οι απορίες πρακτικά.


Χρήστος Δήμας, σκηνοθέτης/σεναριογράφος

Οι άνθρωποι που έρχονται στα μαθήματα δημιουργικής γραφής για το σενάριο τι μπορούν να περιμένουν από εσάς και από τον εαυτό τους; Μαζί κουτρουβαλάμε στις κατηφόρες, βάζοντας στοιχήματα με την αθανασία μας.

 

Το Booklab Festival είναι μια τριήμερη γιορτή της δημιουργικής γραφής που θα σε οδηγήσει σε μονοπάτια σκέψης και τέχνης και θα σου ανοίξει τις πόρτες ενός νέου κόσμου. Αυτόν τον κόσμο θα τον ανακαλύψεις, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου.

Θέατρο Olvio, Φαλαισίας 7, Βοτανικός, 210 3414118. 18-19/10: 18:00-23:00, Κυριακή 20/10: 12:00-16:00 και 18:00-23:00. Διοργάνωση: Μικρό Πολυτεχνείο, 210 3243306

 

«Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι»

Ένα παραμύθι μου θα σε ταξιδέψει στον κόσμο της αθωότητας.

Η Αθήνα των παιδιών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δραστηριότητες

 

Το παραμύθι του Χρήστου Δασκαλάκη Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι, έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του, ψηφίστηκε ως ένα από τα 10 πιο δημοφιλή παραμύθια της χρονιάς και όχι αδίκως. Η ονειρική εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη δίνει ζωή στο μήνυμα «Ό,τι αγαπάς δεν το φυλακίζεις» του βιβλίου που κυκλοφορεί ήδη στην 5η του έκδοση και ταυτόχρονα μεταφέρεται στο θέατρο υπό τη σκηνοθετική ματιά της Αθηνάς Αρσένη. Ποιος είπε ότι ένα καλοκαίρι δεν μπορεί να αγαπήσει μια χιονονιφάδα ή το αντίστροφο; Τι σημασία έχει αν μοιάζουν τόσο διαφορετικά, τι σημασία έχει αν φαινομενικά δεν μπορούν να συνυπάρξουν; Ο Νικόλας και η Ευτυχία, δύο αγαπημένα αδέλφια, μέσα από μια περιπέτεια που ξεκινάει τον χειμώνα και τελειώνει στην καρδιά του καλοκαιριού μάς αποδεικνύουν ότι στη ζωή όλα είναι πιθανά και όλα μπορούν να συμβούν. Αρκεί να υπάρχει υπομονή, πίστη, σεβασμός και αγάπη. Η Χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι σε ταξιδεύει σε έναν κόσμο λίγο πιο τρυφερό, πιο αθώο και σίγουρα πιο παραμυθένιο... Όσο για την επιτυχία του, ο συγγραφέας εξομολογείται: «Μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό για ένα παχύσαρκο και άσχημο αγόρι που μεγάλωνε μοναχικά, φλερτάροντας με την καταστροφή και υπομένοντας στωικά τα επικριτικά σχόλια των συμμαθητών του...». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα και κάνει πρεμιέρα στις 3 Νοεμβρίου, για 12 μόνο παραστάσεις, στο Θέατρο Αλκμήνη.

Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8, Γκάζι (πλησίον μετρό Κεραμεικός). Τηλ. κρατήσεων/εισιτήρια: 2106393335 και στο viva.gr. Από 3 Νοεμβρίου κάθε Κυριακή, στις 12:00 για 12 μόνο παραστάσεις. Συγγραφέας: Χρήστος Δασκαλάκης, Σκηνοθεσία: Αθηνά Αρσένη, Παίζουν: Φιλίνη Παναγιωτοπούλου, Μαρία Στάβαρη, Νάντια Συρίου

 

Εθνικό Θέατρο

Με δύο υπέροχα έργα θα υποδεχτεί το Εθνικό Θέατρο τους μικρούς του φίλους φέτος.

Η Αθήνα των παιδιών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δραστηριότητες
«Μικρές ιστορίες για αγρίους»

 

«Χίλιες και μια ιστορίες»

Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, η συλλογή παραμυθιών και ιστοριών Χίλιες και μία νύχτες αποτελεί την έμπνευση για την παράσταση που ζωντανεύει φέτος στο Μικρό Εθνικό, σε διασκευή του αγαπημένου θεατρικού συγγραφέα των παιδιών Μάικ Κέννυ και σε σκηνοθεσία Βάσως Ατταριάν και Μυρτώς Μακρίδη. Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας του Αγοριού με τη βαλίτσα αφηγείται μερικές από τις ομορφότερες ιστορίες του κόσμου.

13/10/19-12/4/20. Παραστάσεις για σχολεία: Σάβ. 17:30, Κυρ. 12:30 & 16:00, εισ.: 5-10 ευρώ

 

«Μικρές ιστορίες για αγρίους»

Οι Μικρές ιστορίες για αγρίους του Γάλλου συγγραφέα και παιδαγωγού Μπερνάρ Φριό, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Σαββίδου, επιστρέφουν στο Μικρό Εθνικό, θίγοντας τα πιο σημαντικά και ευαίσθητα ζητήματα με τρόπο ανάλαφρο, που όμως δεν στερείται βάθους. Εργαζόμενος για πολλά χρόνια ως εκπαιδευτικός, ο Φριό μελέτησε τον τρόπο που τα ίδια τα παιδιά αφηγούνται τις ιστορίες τους. Αυτή η ιδιαίτερη οπτική, το παιχνίδισμα ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία, ενέπνευσε έμμεσα ή άμεσα και τον δικό του τρόπο γραφής, ενώ ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συχνά ως πρωτογενές υλικό τις αυθεντικές παιδικές αφηγήσεις.

15/10/19-12/1/20, Παρ.-Σάβ. 21:00, Κυρ. 19:30, εισ.: 7-10 ευρώ

www.n-t.gr

 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Aπό τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο, κάθε Σαββατοκύριακο παιδιά και γονείς γνωρίζουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μέσα από παραμύθια, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική.

Η Αθήνα των παιδιών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δραστηριότητες

 

Στο πρόγραμμα του Οκτωβρίου συναντάμε τα εργαστήρια:


«Ήταν ένα μικρό βιβλίο»

Με αφορμή ένα βιβλίο, την ιστορία και την εικονογράφησή του, γονείς και παιδιά μεταφέρονται σε κόσμους παραμυθένιους και παίρνουν έμπνευση για να τους αποτυπώσουν στα έργα τους.

Κυριακή 6/10, Κυριακή 13/10 (επανάληψη εργαστηρίου), 11:30-13:30 & Σάββατο 19/10 (επανάληψη εργαστηρίου), 11:00-13:00, για παιδιά 2-3,5 ετών.


«Τα τραγούδια έχουν τη δική τους ιστορία»

Η χρονιά ξεκινάει με το «Κίτρινο Υποβρύχιο» των Beatles. Μπογιές, χαρτάκια, υφάσματα, παγέτες, καλαμάκια και άλλα πολλά συνθέτουν τις εικόνες του βυθού.

Σάββατο 12/10, 11:00-13:00 & Κυριακή 20/10 (επανάληψη εργαστηρίου) 11:30-13:30

 

«Ο κόσμος, ένας μεγάλος καθρέφτης»

Μέσα από δημιουργικό παιχνίδι και καλλιτεχνικές δράσεις τα παιδιά θα εξερευνήσουν και θα καλλιεργήσουν πτυχές της προσωπικότητάς τους και θα διαπραγματευτούν έννοιες όπως ομάδα, σύγκρουση, οικογένεια, αλλαγή και διαφορετικότητα.

Σάββατο 5/10, 11:00-13:00, για παιδιά 5-10 ετών

https://cycladic.gr

 

Εθνική Λυρική Σκηνή

Λένα Πλάτωνος και Βιβάλντι για παιδιά.

Η Αθήνα των παιδιών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δραστηριότητες
Το αηδόνι του αυτοκράτορα. Φωτο: Δ. Σακαλάκης

 

Το αηδόνι του αυτοκράτορα

Το μουσικό παραμύθι της σπουδαίας Λένας Πλάτωνος επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για λίγες παραστάσεις. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παραγωγή όπου η όπερα «συνομιλεί» με το animation, σε συνεργασία με το Animasyros. Το παραμύθι του Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ.

20, 23/10 & 3, 19, 20/11 & 11, 12/12 & 22, 23, 26/1/20, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - ΚΠΙΣΝ, 11:00, εισ.: 5-20 ευρώ


Τέσσερις εποχές

Βασισμένη στο διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι, η κεντρική παραγωγή μουσικού θεάτρου για παιδιά και νέους της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ υμνεί τη φύση, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικολογική συνείδηση των μικρών θεατών. Η ιδέα της ανακύκλωσης βρίσκεται στον πυρήνα της δραματουργίας της παράστασης που σκηνοθετεί η ταλαντούχα Σοφία Πάσχου.

3/11-31/12, 11:00, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - ΚΠΙΣΝ, εισ.: 10-15 ευρώ

www.nationalopera.gr

 

Μουσείο Μπενάκη

Ακριθάκης για όλους.

Η Αθήνα των παιδιών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δραστηριότητες

 

Το Μικρό Εργαστήρι της Τέχνης συναντά τον Αλέξη Ακριθάκη - Μουσείο Μπενάκη Ελληνικός Πολιτισμός

Δύο αυτοτελείς σαββατιάτικες συναντήσεις εγκαινιάζουν το καθιερωμένο πια Μικρό Εργαστήρι της Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη. Οι μικροί επισκέπτες που αγαπούν τη ζωγραφική θα γνωρίσουν το συναρπαστικό σύμπαν του γνωστού καλλιτέχνη και θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα. Η τεχνική με την οποία είναι ταυτισμένος ο Ακριθάκης, το τσίκι-τσίκι, θα μεταφερθεί σε σκηνογραφίες μικρής κλίμακας αλλά και σε επιτραπέζια παιχνίδια με πρωταγωνιστές το ποδήλατο, το δέντρο, τη φλόγα ή το καράβι.

2-9/11, 11:00-13:00, για παιδιά 7-10 ετών, εισ.: 20 ευρώ

 

Το Μουσειο Μπενακη σε 13 σταθμους

Μια περιήγηση στην ελληνική ιστορία και τέχνη, από την προϊστορία έως τους νεότερους χρόνους, μέσα από 13 επιλεγμένους σταθμούς. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οργανωμένες ομάδες των 12-25 ατόμων και πραγματοποιείται έπειτα από ειδική συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαίδευσης του μουσείου. Οι μέρες και οι ώρες του προγράμματος προσαρμόζονται στις ανάγκες της ομάδας, στο πλαίσιο πάντα του ωραρίου του μουσείου.

2/10/19-30/7/10, για παιδιά 11-18 ετών, εισ.: 5-8 ευρώ

www.benaki.org

 

Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα

Ένα παραμύθι από τη μακρινή Ρωσία έρχεται στο θέατρο Κιβωτός.

 

Το ρωσικό παραμύθι Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα έρχεται στο θέατρο Κιβωτός σε κείμενο και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη, για να γνωρίσει στα παιδιά τέσσερις Ρώσους συνθέτες, τους Α. Μποροντίν, Μ. Μουσόργκσκι, Π. Τσαϊκόφσκι και Ν. Ρίμσκι-Κόρσακοφ. Η παράσταση μας μεταφέρει στη μακρινή Ρωσία και ήρωας είναι ο τσάρος Γιεριμέι που είχε μια πολύ μακριά γενειάδα. Όταν ο Γιεριμέι συνειδητοποίησε ότι κανείς δεν ήξερε πόσοι ήταν οι κάτοικοι της χώρας, πόσα ήταν τα σπίτια και πόσα τα ζωντανά, αποφάσισε να ακούσει τον γελωτοποιό του και να κάνει απογραφή! Και κάπως έτσι ξεκινάει ένα παραμύθι με κωμικές στιγμές, ανατροπές και αγωνία σε μια παράσταση με τσάρους και τσαρίνες, βογιάρους και μπάμπουσκες, πλημμυρισμένη από τραγούδια και χορούς της Ρωσίας.

Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί: Χάρης Αγγέλου, Κωνσταντίνα Λιναρδάτου, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Έλενα Μιχαλάκη, Γιάννης Νικολάου, Ορφέας Τσαρέκας, Πολύκαρπος Φιλιππίδης, Ειρήνη Χρηστίδη.

Πειραιώς 115, 210 3417000. Από 10 Νοεμβρίου, κάθε Κυριακή 11:15 & 15:00, www.karmenrouggeri.gr

 

Ο Θησέας και ο Μινώταυρος

Μια παράσταση από την ελληνική μυθολογία που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους.

 

Ο μύθος του Θησέα και του Μινώταυρου μεταφέρεται από την Κάρμεν Ρουγγέρη και τη Χριστίνα Κουλουμπή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους. Ο διάδοχος του θρόνου των Αθηνών μόλις μαθαίνει την καταγωγή του, πάει να συναντήσει τον πατέρα του, τον βασιλιά Αιγέα. Όμως, παρακούοντας τη μητέρα του, που τον συμβούλεψε να ταξιδέψει με καράβι, παίρνει τον δύσκολο δρόμο της ξηράς για να καθαρίσει την περιοχή από τους εγκληματίες και τους ληστές, έχοντας ως πρότυπο τον Ηρακλή και τους άθλους του. Το ταξίδι του Θησέα προς την Κρήτη και το παλάτι του Μίνωα με τον περίφημο λαβύρινθο αποτελούν τα δύο μέρη της παράστασης, ενώ μαντινάδες και κρητική λύρα συνοδεύουν την παράσταση.

Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Γεωργάκη, Μάιρα Γεωργάρου, Άρης Δελαγραμμάτικας, Χριστίνα Κουλουμπή, Μανώλης Κλωνάρης, Γιώργος Μπανταδάκης, Στέλιος Νίνης, Σωτήρης Σουριανός και Βασίλης Τσιγκριστάρης

Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418550, 210 3418579. Από Κυριακή 10 Νοεμβρίου, κάθε Κυριακή 11:00, 14:00. www.karmenrouggeri.gr

 

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ομαδικό πνεύμα και artbots.

Η Αθήνα των παιδιών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις, φεστιβάλ και πρωτότυπες δραστηριότητες
Φωτο: Βαγγέλης Λαΐνας

 

«Από την αγκαλιά των γονιών στην αγκαλιά της ομάδας»

Ο διάλογος δεν χρειάζεται πάντα λόγια. Μπορεί να γίνει και με αγκαλιές, κίνηση και παιχνίδια για όλη την οικογένεια. Σε αυτό το εργαστήριo βρέφη από 12 μηνών έως 2 ετών μπαίνουν με τους γονείς τους σε μια αίθουσα, όπου υλικά και ερεθίσματα παρουσιάζονται σταδιακά και διεγείρουν τις αισθήσεις και τα αντανακλαστικά τους. Τα παιδιά παίζουν ελεύθερα, πειραματίζονται, δοκιμάζουν βήματα και κινήσεις, την ίδια στιγμή που περιβάλλονται διαρκώς από την ασφάλεια της αγκαλιάς των γονιών και της ομάδας. Στην τελευταία συνάντηση κάθε θεματικής ενότητας ένας προσκεκλημένος μουσικός, ένας εικαστικός και ένας χορευτής, μαζί με τη συντονίστρια του εργαστηρίου και χορεύτρια Σάνια Στριμπάκου, θα μετατρέψουν τον γνώριμο χώρο του εργαστηρίου σε ένα ευφάνταστο σκηνικό τοπίο, σχετικό με τη θεματική.

6/10/19-5/4/20, 11:00-12:30, για γονείς και βρέφη από 12 μηνών έως 2 ετών. Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 017 8002, δωρεάν

 

«Χαρτογραφώντας τον εσωτερικό μας κόσμο με Artbots»

Ξεκινώντας από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και το action painting, έφηβοι από 13 ετών μπορούν να ζωγραφίσουν με artbots και να επέμβουν ζωγραφικά σε ιστορικά τεκμήρια και έργα τέχνης της Ωνασείου Βιβλιοθήκης. Το εργαστήριο έχει σκοπό να δείξει πόσο δημιουργική μπορεί να είναι η συνεργασία με ένα ρομπότ αλλά και πώς μπορεί κανείς να φτιάξει ένα artbot από το μηδέν με τα πιο απλά υλικά.

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, 19/10, 11:00-14:00, για εφήβους 13-17 ετών, είσοδος ελεύθερη

www.onassis.org

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ