Εκπαιδευτήρια Καίσαρη: Η διευθύντρια του Δημοτικού μιλά για τη σημασία της μετάβασης των μαθητών στην επόμενη σχολική βαθμίδα

Εκπαιδευτήρια Καίσαρη: Η διευθύντρια του Δημοτικού μιλά για τη σημασία της μετάβασης των μαθητών στην επόμενη σχολική βαθμίδα

Όλες οι μεταβάσεις που θα βιώσουν οι μαθητές στην παιδική τους ηλικία περιέχουν πολλές αλλαγές τόσο σε μαθησιακό όσο και σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο.

ADVERTORIAL

Η μετάβαση στην επόμενη βαθμίδα του σχολείου είναι μία σημαντική στιγμή για κάθε παιδί. Τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη διαθέτουν μία σειρά από προγράμματα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένοι για το επόμενο επίπεδο, ενώ υπάρχει διαρκής ενημέρωση των γονέων. Η διευθύντρια του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη, Βάσω Λειβαδάρου, μιλά για τη σημασία της μετάβασης αυτής, αλλά και σχετικά με τις ενέργειες που ακολουθεί το σχολείο προκειμένου τα παιδιά να περνούν ομαλά στην επόμενη βαθμίδα.

 

—Γιατί είναι σημαντική η διαδικασία της μετάβασης για τα παιδιά;

Η μετάβαση είναι το «πέρασμα» από ένα γνώριμο περιβάλλον σε ένα λιγότερο γνωστό. Κύριο χαρακτηριστικό της μετάβασης είτε από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό είτε από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι ότι οι μαθητές μεταβαίνουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε ένα διαφορετικά διαρθρωμένο πλαίσιο. Όλες οι μεταβάσεις που θα βιώσουν οι μαθητές στην παιδική τους ηλικία περιέχουν πολλές αλλαγές τόσο σε μαθησιακό όσο και σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Όσο πιο καλά, λοιπόν, τις διαχειριστούν, τόσο πιο ώριμα θα βιώνουν τις μεταβάσεις με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι μελλοντικά. Γι' αυτό το σχολείο πρέπει να προετοιμάζει κατάλληλα τους μαθητές μέσα από σχεδιασμένα προγράμματα μετάβασης σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα.

 

—Το δικό σας πρόγραμμα μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό τι περιλαμβάνει;

Το πρόγραμμα της Μετάβασης στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη για τους μαθητές Νηπιαγωγείου που ήδη φοιτούν στο σχολείο μας περιλαμβάνει ποικίλες, βιωματικές δράσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μαζί με τους μαθητές του Δημοτικού, κυρίως της Α΄ τάξης. Ταυτόχρονα, γίνεται ενημέρωση των γονέων σχετικά με τη διαδικασία της μετάβασης και τη νέα πραγματικότητα που και οι ίδιοι θα βιώσουν ως γονείς παιδιών Δημοτικού. Στόχος μας είναι τα παιδιά να ενθαρρύνονται να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να καλλιεργήσουν μια θετική εικόνα για το σχολείο τους.

 

Εκπαιδευτήρια Καίσαρη: Η διευθύντρια του Δημοτικού μιλά για τη σημασία της μετάβασης των μαθητών στην επόμενη σχολική βαθμίδα

 

—Για τους μαθητές, όμως, που φοιτούν σε άλλα Νηπιαγωγεία πώς επιτυγχάνεται η μετάβαση;

Στην Α' Δημοτικού, κάθε μαθητής καλείται να ενταχθεί στην τάξη του και να συνδεθεί με τους συμμαθητές του. Αυτό είναι το θεμέλιο που θα τον βοηθήσει να νιώσει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, ώστε να αρχίσει να επενδύει τόσο σε γνώσεις όσο και σε φιλίες στο νέο περιβάλλον. Για αυτόν τον σκοπό, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο νέος μαθητής γνωρίζει τους χώρους του σχολείου μας και συμμετέχει σε κοινές δραστηριότητες με τους νέους συμμαθητές του. Έτσι, βοηθάμε το παιδί να νιώσει οικειότητα και να επικοινωνήσει τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του.

 

—Πώς επιτυγχάνεται η μετάβαση και ενσωμάτωση των νέων μαθητών στο Σχολείο σας μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού;

Στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη, οι εκπαιδευτικοί έχουν σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση των νέων μαθητών. Διαθέτουν την απαραίτητη ευαισθησία σε ζητήματα που αφορούν τις κοινωνικές σχέσεις των μαθητών τους. Έτσι, καλλιεργούν κλίμα αποδοχής των μαθητών που προέρχονται από άλλα σχολεία του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Επιπρόσθετα, μέσα από πολλές δράσεις και βιωματικές δραστηριότητες επιτυγχάνουν τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ όλων των μαθητών της τάξης, κάτι που βλέπουμε τελικά στην πράξη π.χ. μέσα από την επιτυχία ομαδικών project ή την ομαλή διεξαγωγή θεατρικών παραστάσεων.

 

—Διαθέτετε αντίστοιχο πρόγραμμα μετάβασης για τους μαθητές της Στ Δημοτικού που θα περάσουν στο Γυμνάσιο;

Φυσικά! Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι μια μοναδική εμπειρία. Οι μαθητές της Στ Δημοτικού βιώνουν πολλές συναισθηματικές και βιολογικές αλλαγές, καθώς αφήνουν πίσω τους την παιδική τους ηλικία και μεταβαίνουν στην εφηβεία. Είναι λογικό να αισθάνονται κάποια αγωνία για τις νέες φιλίες, τα νέα μαθήματα, τους καινούργιους καθηγητές. Εμείς κάνουμε το άγνωστο επόμενο βήμα ευκολότερο, φροντίζοντας οι μαθητές μας να συμμετέχουν σε βιωματικές και εθελοντικές δράσεις, αθλητικούς ή ρητορικούς αγώνες μαζί με τους μαθητές του Γυμνασίου, να παρακολουθούν μαθήματα από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας και να θέτουν τις ερωτήσεις τους σε συναντήσεις τους με τη Γυμνασιάρχη. Έτσι, μπορούν να αποκτήσουν εικόνα για το επόμενο στάδιο και να εξοικειωθούν με αυτό όσο γίνεται περισσότερο. Αναφορικά με τους γονείς, φροντίζουμε πάντοτε να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μαζί τους και τους ενημερώνουμε με κάθε λεπτομέρεια για το πρόγραμμα και τη ζωή του Γυμνασίου.

 

Εκπαιδευτήρια Καίσαρη: Η διευθύντρια του Δημοτικού μιλά για τη σημασία της μετάβασης των μαθητών στην επόμενη σχολική βαθμίδα

 

—Επομένως, η μετάβαση είναι μια περίπλοκη διαδικασία;

Η μετάβαση είναι μια πολυδιάστατη και απαραίτητη διαδικασία. Δεν επηρεάζει όλους τους μαθητές στον ίδιο βαθμό, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο πιο σημαντικός, όμως, είναι το σχολείο, το οποίο με το έμπειρο προσωπικό του, τις επιλεγμένες διαδικασίες και πρακτικές καθώς και τη συνεργασία με τους γονείς προβλέπει και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ομαλή ένταξη όλων των μαθητών σύμφωνα με την προσωπικότητα τους.

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ