Τα οικογενειακά μοντέλα της Mazda είναι διαχρονικά
Τα σύγχρονα οικογενειακά μοντέλα της ιαπωνικής φίρμας όπως το Mazda6, συνδυάζουν εξωτερική εμφάνιση με εξαιρετικές επιδόσεις.

Τα οικογενειακά μοντέλα της Mazda είναι διαχρονικά

Η αντισυμβατική φιλοσοφία της ιαπωνικής φίρμας βρίσκει εφαρμογή σε κάθε κατηγορία αυτοκινήτου εδώ και 100 χρόνια.ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ενός οικογενειακού αυτοκινήτου, ο εκάστοτε υποψήφιος αγοραστής γνωρίζει εξ αρχής ότι πρόκειται να αποκτήσει ένα όχημα εξαιρετικό σε τομείς πρακτικότητας όπως οι χώροι των επιβατών και των αποσκευών, με αποτέλεσμα το στιλ και οι επιδόσεις να έρχονται συχνά σε δεύτερη μοίρα.


Ωστόσο η Mazda πέτυχε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο: διατήρησε την διαχρονικά αντισυμβατική φιλοσοφία της, ακόμη και σε μια κατηγορία όπως είναι τα οικογενειακά. Σήμερα, η ιαπωνική φίρμα διαθέτει μοντέλα όπως το Mazda6 και το Mazda CX-5, τα οποία συνδυάζουν τη καλαίσθητη εξωτερική εμφάνιση, με το πρωτοποριακό εσωτερικό και εξαιρετικές επιδόσεις.

 

Η Mazda κατάφερε με τον δικό της τρόπο να διατηρήσει την διαχρονικά αντισυμβατική φιλοσοφία της, ακόμη και σε μια κατηγορία όπως είναι αυτή των οικογενειακών.


Πως ξεκίνησαν όμως όλα; Θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω το χρόνο και για την ακρίβεια να «ταξιδέψουμε» στον Μάιο του 1960, όταν παρουσιάστηκε το πρώτο οικογενειακό όχημα μαζικής παραγωγής της Mazda. Το μήκους 2,98 μέτρων και έξυπνα σχεδιασμένο, Mazda R360, είχε τη δυνατότητα, παρά τις διαστάσεις «microcar», να μεταφέρει στο εσωτερικό του μέχρι και 4 επιβάτες.

 

Τα οικογενειακά μοντέλα της Mazda είναι διαχρονικά
Το Mazda Familia δεν ξεχώριζε μόνο για την χρηστικότητα του, αλλά και για τον ξεχωριστό και δυναμικό του χαρακτήρα.


Το 1963 ακολούθησε το Mazda Familia (800/1000) ως συνέχεια της επιτυχημένης πορείας του R360 και του πιο προχωρημένου Mazda Carol P360 του 1962. Το Familia ξεχώριζε για την χρηστικότητα του, ενώ την ίδια στιγμή διέθετε σπορ οδική συμπεριφορά και απαράμιλλο στιλ, προερχόμενο από τον περίφημο ιταλικό σχεδιαστικό οίκο, Carrozzeria Bertone.


Η Mazda διεύρυνε γρήγορα την γκάμα με sedan και κουπέ εκδόσεις, ακόμα και με ένα Pick-Up. Η δεύτερη γενιά του, παρουσιάστηκε το 1967 σαν Mazda 1000 (μετέπειτα 1200/1300), ενώ θα άφησε το στίγμα του στην κατηγορία των μικρομεσαίων στο υπόλοιπο του 20ου αιώνα, είτε σαν Mazda 323 (από το 1977), είτε σαν Mazda3 εδώ και 4 γενιές.


Παράλληλα το μικρομεσαίο Mazda Luce (1500/1800) παρουσιάστηκε το 1966, προσαρμοσμένο σε σχέδια του Bertone και προσφέρονταν σε εκδόσεις sedan, wagon ή κουπέ. Ήταν ένα μοντέλο που άνοιξε το δρόμο στα οικογενειακά σεντάν όπως το -βασισμένο στο Familia- Mazda 818 (RX-3), τα Mazda Capella (616/RX-2), καθώς και το μεγαλύτερο Mazda 929 (RX-4).


Ένα από τα πλέον εμβληματικά οικογενειακά μοντέλα της εταιρείας ήταν και το Mazda 626 (1978). Αρχικά, σε εκδόσεις sedan και κουπέ, ενώ η δεύτερη γενιά του 626 (1982), διέθετε νέα πλατφόρμα με κίνηση στους εμπρός τροχούς, μεγαλύτερο και πιο άνετο εσωτερικό. Στη συνέχεια προστέθηκε στη γκάμα και ένα 5θυρο hatchback, καθώς και η επιλογή με κινητήρα diesel.

 

Τα οικογενειακά μοντέλα της Mazda είναι διαχρονικά
Το νέο Mazda6 αποτελεί σημείο αναφοράς σε ότι αφορά στην εμφάνιση και κυρίως στη δυναμική οδική συμπεριφορά του.


Με την τρίτη γενιά του 626 (1987), η Mazda μας σύστησε και μία έκδοση wagon με επιλογή 7θέσιας διαμόρφωσης, ενώ σε ορισμένες αγορές προσφερόταν και σε τετρακίνητη έκδοση. Ακολούθησαν δύο ακόμα γενιές μέχρι την οριστική αποχώρηση του 626 από όλο τον κόσμο το 2002, ενώ το φορτίο αναμενόμενα θα ήταν βαρύ για τον αντικαταστάτη του.


Σχεδιάζοντας το οικογενειακό αυτοκίνητο του 21ου αιώνα, η μάρκα παρουσιάζει το 2002, την πρώτη γενιά του Mazda6 σε εκδόσεις wagon, sedan και hatchback. Το Mazda6 σηματοδότησε την ενοποίηση σε ένα μοντέλο, όλων των μεγαλύτερων οχημάτων της Mazda από το θρυλικό Xedos 6, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα πιο ξεχωριστά sedan στην ιστορία της αυτοκίνησης, έως τα Xedos 9, Millenia και Sentia.


Η συνολική παραγωγή του έφτασε τις 1 εκατομμύριο μονάδες σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών, και τις 2 εκατομμύρια μονάδες με τη δεύτερη γενιά του 2010. Η Mazda προσέφερε επίσης και μία έκδοση υψηλών επιδόσεων με την ονομασία MPS, με κίνηση στους 4 τροχούς και τελική ταχύτητα 240 χλμ./ώρα.


Τέλος, στην τρίτη του γενιά (2012), με το πολυβραβευμένο Kodo design και την τεχνολογία Skyactiv, το Mazda6 αποτελεί ένα ακόμη σημείο αναφοράς σε ότι αφορά την εμφάνιση, τη δυναμική οδική συμπεριφορά, αλλά και τον οικογενειακό του χαρακτήρα, ειδικά στην έκδοση wagon.

 

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ