67 ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΜΟΥ δεν τα λες και λίγα. Ιδιαίτερα όταν ζεις στη σκιά της συζύγου σου, όπως συνέβαινε με τον Πρίγκιπα Φίλιππο και τη Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας. Ο Δούκας του Εδιμβούργου στάθηκε πάντως, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στο ύψος των περιστάσεων και παρέμενε διακριτικά στο παρασκήνιο, αν και δυσκολευόταν να κρύψει την αγάπη του για τα αυτοκίνητα και την οδήγηση.

 

Ως μέλος της βασιλικής οικογένειας επέλεγε φυσικά βρετανικά μοντέλα, όπως μία Aston Martin Lagonda Drophead Coupe του 1954 σε ειδική έκδοση φτιαγμένη αποκλειστικά για τον γαλαζοαίματο ιδιοκτήτη της. Η Aston Martin είχε ενσωματώσει για τον πρώτο βασιλικό πελάτη της κάποια ειδικά αξεσουάρ, όπως για παράδειγμα έναν καθρέπτη συνοδηγού τοποθετημένο στο πάνω μέρος του μπροστινού παρμπρίζ, ώστε να ελέγχει η Βασίλισσα τα πολυσυζητημένα καπέλα της και να κάνει τις απαιτούμενες διορθώσεις. Δεν ξέρουμε επίσης αν πρόκειται για αστικό μύθο ή αλήθεια, ωστόσο είχε κυκλοφορήσει η φήμη, ότι το συγκεκριμένο μοντέλο διέθετε και τηλέφωνο!

 

LAGONDA
H Aston Martin Lagonda Drophead Coupe του 1954, που είχε κλέψει την καρδιά του Φιλίππου.

 

Ο βασιλικός σύζυγος αγαπούσε τόσο πολύ την Aston Martin του, ώστε την πήρε μαζί του το 1956 στην Αυστραλία, όπου είχε παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, ενώ πήγαινε ο ίδιος με τη Lagonda τον γιο του Κάρολο στο σχολείο. Το 2016 πωλήθηκε το αγαπημένο μοντέλο του Πρίγκιπα Φίλιππου για περίπου 400.000 ευρώ, μία επένδυση με προοπτική αν συνυπολογίσουμε τον διάσημο προκάτοχο και το γεγονός ότι βρισκόταν σε κατάσταση «του κουτιού» με μόλις 80.000 χιλιόμετρα στο οδόμετρό της.

 

Αγαπημένη μάρκα του Δούκα του Εδιμβούργου ήταν επίσης η Range Rover και ιδιαίτερα τα SUV της με τα οποία εμφανιζόταν παντού, είτε σε επίσημες εκδηλώσεις είτε στις κυνηγετικές του εξορμήσεις στα βασιλικά κτήματα της Σκωτίας είτε στις ιπποδρομίες. Πολύ συχνά μάλιστα μετακινούταν ο Φίλιππος στη θέση του συνοδηγού και άφηνε τη Βασίλισσα Ελισάβετ στο τιμόνι, αφού και η Queen μοιραζόταν μαζί του το πάθος της οδήγησης.

 

PRINCE PHILIP DRIVING
O Δούκας του Εδιμβούργου προτιμούσε μοντέλα Range Rover, ενώ είχε συχνά στο πλάι του τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

 

Η αγάπη για τα αυτοκίνητα παρά λίγο να αποδειχθεί ωστόσο καταστροφική το 2019 για τον 97χρονο τότε Πρίγκιπα. Ο Φίλιππος οδηγούσε ένα σκούρο μπλε Range Rover 339 ίππων και επιστρέφοντας από τον βασιλικό πύργο του Σάνρτιγχαμ παραβίασε την προτεραιότητα, συγκρούστηκε με ένα άλλο όχημα και το δικό του αυτοκίνητο ανατράπηκε, χωρίς να τραυματιστεί πάντως ο ίδιος. Λίγες ημέρες αργότερα, συνελήφθη ο αμετανόητος petrolhead να οδηγεί χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας και τελικά παρέδωσε το δίπλωμα οδήγησης και πήρε οριστικά διαζύγιο από την αγαπημένη του θέση στο βολάν.

 

prince philip bike
Ο γαλαζοαίματος του Μπάκιγχαμ ήταν αμετανόητος petrolhead και του άρεσε να οδηγεί και μοτοσικλέτες.

 

Ο Φίλιππος είχε προνοήσει ωστόσο πολύ νωρίτερα για το αυτοκίνητο, με το οποίο επιθυμούσε να πραγματοποιήσει τη διαδρομή προς την τελευταία κατοικία του. Όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ «το φέρετρο της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας θα μεταφέρεται από ένα ειδικά κατασκευασμένο Land Rover, στου οποίου τη μετατροπή είχε συμβάλει ο Δούκας». Πιο συγκεκριμένα, ένα cult εκτός δρόμου μοντέλο Land Rover Defender 18 ετών που είχε μετατραπεί σε ηλεκτροκίνητο με πλατφόρμα στο πίσω μέρος της καρότσας και σε σκούρο πράσινο, σήμα κατατεθέν των κυνηγών.

 

Ένα αυτοκίνητο τυπικού βρετανικού understatement, που ταίριαζε γάντι και στον τρόπο ζωής του 97χρονου βασιλικού συζύγου!

 

prince philip funeral
Το Land Rover Defender που μετέφερε τον Φίλιππο στην τελευταία κατοικία του.