9 συμβουλές για ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές με το αυτοκίνητο

Τι πρέπει να προσέξουμε, όταν οδηγούμε αυτοκίνητο σε συνθήκες καλοκαιρινού καύσωνα και πώς προσαρμοζόμαστε σε αυτά τα ιδιαίτερα προβλήματα;

 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ αρχίζουν και αδειάζουν από τους κατοίκους τους, που τις εγκαταλείπουν για να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους μετά από μήνες εγκλεισμού και περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα μετακινηθούν με το Ι.Χ. τους, ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν ιδιαίτερες συνθήκες για τους οδηγούς. Διαβάστε τι πρέπει να προσέξουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν καθόμαστε στο τιμόνι, ώστε να φτάσουμε χαλαροί και ασφαλείς στον τελικό προορισμό μας.

 

1.

Σωστά ρούχα και παπούτσια

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν προβλέπει κάποια ειδικά ενδύματα ή παπούτσια κατά την οδήγηση, ωστόσο δεν επιτρέπεται να φοράμε ρούχα ή αξεσουάρ (π.χ. καπέλα) που ενδέχεται να εμποδίζουν τις κινήσεις και την ορατότητά μας. Κάτι ανάλογο ισχύει για τα παπούτσια, που πρέπει να είναι κλειστού τύπου και όχι σαγιονάρες ή παντόφλες, επειδή μπορεί να γλιστρήσουν και να μπλεχτούν στα πεντάλ. Κάποιοι μάλιστα το τερματίζουν πραγματοποιώντας σύντομες διαδρομές απολύτως ξυπόλυτοι.

 

Τα γυαλιά ηλίου αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα, καλό είναι όμως να αποφεύγουμε φακούς σε έντονες πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις, γιατί δυσκολεύουν την έγκαιρη αναγνώριση των πινακίδων και των φαναριών ρύθμισης της κυκλοφορίας.

 

2.

Διαλείμματα και υγρά

Κάνουμε τακτικότερα διαλείμματα στις μεγάλες διαδρομές, επειδή η οδήγηση σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος και έντονης ηλιοφάνειας κουράζει περισσότερο, ακόμη και αν διαθέτει το αυτοκίνητό μας ένα αξιόπιστο σύστημα κλιματισμού. Φροντίστε να πίνετε άφθονα υγρά, κυρίως νερό και όχι αναψυκτικά, ενώ φυσικά απαγορεύονται τα αλκοολούχα ποτά. Αποφύγετε ωστόσο τα παγωμένα νερά, στα οποία αντιδρά ο οργανισμός με εφίδρωση προσπαθώντας να εξισορροπήσει τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας με το περιβάλλον.

 

3.

Κατάλληλη διατροφή

Στη διάρκεια των διαλειμμάτων καταναλώνουμε τρόφιμα που μας παρέχουν ενέργεια, χωρίς να μας βαραίνουν το στομάχι και να προκαλούν κούραση και υπνηλία. Μην τρώτε όταν οδηγείτε, για να μην αποσπάται η προσοχή σας, έχουν γίνει σοβαρά δυστυχήματα επειδή έπεσε ένα κομμάτι τυρόπιτας από τα χέρια του οδηγού και αυτός έψαχνε να το βρει.

 

4.

Μη φουλάρετε τέρμα το ρεζερβουάρ

Βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης διαστέλλονται στον καύσωνα, για παράδειγμα 50 λίτρα καυσίμου μπορεί να γίνουν 51 και να έχουμε υπερπλήρωση του ρεζερβουάρ. Σταματήστε λοιπόν έγκαιρα τον ανεφοδιασμό σας και μη γεμίσετε το ρεζερβουάρ έως την τελευταία σταγόνα, αλλά αφήστε κάποια περιθώρια για τη διαστολή του καυσίμου.

 

5.

Παιδιά και κατοικίδια

Δυστυχώς εξακολουθούν και υπάρχουν ανεγκέφαλοι, οι οποίοι αφήνουν μέσα στο αυτοκίνητο το μικρό παιδάκι τους ή το κατοικίδιο και «πετάγονται για δύο λεπτά» σε κάποια δουλειά τους.

 

Αυτό δεν πρέπει να γίνεται ωστόσο ποτέ, επειδή οι μικροί επιβάτες και τα ζώα συντροφιάς υποφέρουν από τις υψηλές θερμοκρασίες και είναι πολύ ευάλωτα σε αυτές. Έτσι μπορεί να λιποθυμήσουν, να πάθουν θερμοπληξία ή –στη χειρότερη περίπτωση– να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους.

 

6.

Προσοχή στα κινητά και στα σπρέι

Δεν αφήνουμε μέσα στο αυτοκίνητα ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και powerbanks, επειδή μπορεί να τους προκαλέσουν ζημιά οι υψηλές θερμοκρασίες. Το ίδιο ισχύει και για κάθε είδους σπρέι με αέρια, που υπάρχει περίπτωση να εκραγούν μέσα στο αυτοκίνητο.

 

7.

Σκιερές θέσεις στάθμευσης

Προσπαθήστε να σταθμεύετε το αυτοκίνητό σας σε σημεία με σκιά, υπολογίζοντας πάντα και την πορεία του ήλιου για τη συνέχεια της ημέρας.

 

Καλή δουλειά κάνουν τα σκίαστρα που μπαίνουν μέσα από τα παράθυρα και τα παρμπρίζ, ενώ βοηθά επίσης αν καλύψετε τα καθίσματα και ιδίως τα παιδικά καθισματάκια με ένα πανί.

 

8.

Σωστή φόρτωση

Η μέση ελληνική οικογένεια κουβαλά μαζί της στις διακοπές ένα μικρό νοικοκυριό, γεμίζοντας έτσι κάθε γωνιά του αυτοκινήτου. Εδώ πρέπει να προσέξουμε να μην περιορίζεται η ορατότητα του οδηγού από διάφορα αντικείμενα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, ενώ οι βαριές και ογκώδεις αποσκευές πρέπει να τοποθετούνται στο βάθος του πορτ-μπαγκάζ, ακριβώς πίσω από τις πλάτες των καθισμάτων.

 

9.

Επικίνδυνες μπόρες

Οι καλοκαιρινές μπόρες είναι σπάνιες, ωστόσο κρύβουν παγίδες για τους οδηγούς και αφήνουν πίσω τους ολισθηρά οδοστρώματα, επειδή το νερό της βροχής δεν προλαβαίνει συνήθως να ξεπλύνει καλά την επιφάνεια του δρόμου. Έτσι ενώνεται με τη σκόνη και τα χώματα που βρίσκονται στο δρόμο δημιουργώντας ένα φιλμ, πάνω στο οποίο μπορεί να γλιστρήσει εύκολα το αυτοκίνητό μας, οπότε χρειάζεται αυτοσυγκράτηση στο γκάζι και εγρήγορση.

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ