Απεργία την Πρωτομαγιά

 
 
5 μεγάλα λάθη που κάνουμε, όταν οδηγούμε σε τούνελ
Σοβαρά λάθη κάνουν πολλοί οδηγοί, όταν κινούνται μέσα σε σήραγγες.

5 μεγάλα λάθη που κάνουμε, όταν οδηγούμε σε τούνελ

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι έβαλαν στη ζωή μας εντυπωσιακές σήραγγες μεγάλου μήκους, όπου πολλοί οδηγοί κάνουν λάθη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες καταστάσεις.



Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ
 με πολλούς ορεινούς όγκους και διέθετε μέχρι πρόσφατα ένα οδικό δίκτυο υψηλής επικινδυνότητας που προκαλούσε τον φόβο στους οδηγούς. Διαδρομές όπως του περιβόητου Αχλαδόκαμπου στην Πελοπόννησο, της Κατάρας στην Ήπειρο ή της Καστανιάς Κοζάνης αποτελούσαν επί δεκαετίες θυσιαστήρια ανθρώπων, αλλά και μηχανών που κλατάριζαν από τις χαμηλές ταχύτητες και το ζόρισμα στις ατέλειωτες ανηφόρες.

 

Όλα αυτά άλλαξαν, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, χάρη στην παράδοση σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων υψηλών ταχυτήτων και ασφαλείας. Σε πολλούς από αυτούς έχουν κατασκευαστεί σήραγγες, οι οποίες συντόμευσαν κατά πολύ τις διαδρομές και συνέβαλαν σε θεαματική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

 

Μάλιστα η χώρα μας διαθέτει και το μεγαλύτερο οδικό τούνελ των Βαλκανίων, που έχει μήκος 6 χιλιομέτρων και είναι μία από τις τρεις δίδυμες σήραγγες, οι οποίες παρακάμπτουν την κοιλάδα των Τεμπών.

 

5 μεγάλα λάθη που κάνουμε, όταν οδηγούμε σε τούνελ
Οι δίδυμες σήραγγες των Τεμπών είναι οι μεγαλύτερες των Βαλκανίων.

 

Η οδήγηση σε τούνελ έχει ωστόσο τις δικές της ιδιαιτερότητες, τις οποίες δυστυχώς δεν γνωρίζουν όλοι οι οδηγοί, γι' αυτό και κάνουν επικίνδυνα λάθη. Δείτε 5 τέτοιες περιπτώσεις, που είναι δυστυχώς και αρκετά συνηθισμένες στους ελληνικούς δρόμους.

 

1.

Σβησμένα φώτα

Πολλά σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν αυτόματο σύστημα ενεργοποίησης των φώτων τους στο σκοτάδι, οπότε γίνεται κάτι ανάλογο και μέσα στις σήραγγες. Ωστόσο δεν βλάπτει να τσεκάρετε τις ενδείξεις στο ταμπλό. Οι υπόλοιποι πρέπει να ανάβουμε έγκαιρα τα φώτα του οχήματος και να τα σβήνουμε επίσης, όταν βγαίνουμε από το τούνελ. Προσοχή! Εντός σήραγγας χρησιμοποιούμε πάντα τη μεσαία σκάλα των προβολέων και όχι τα φώτα στάσης ή τους μεγάλους προβολείς που τυφλώνουν τους άλλους οδηγούς.

 

2.

Φοράμε γυαλιά ηλίου

Η οδήγηση εντός τούνελ φορώντας γυαλιά ηλίου απαγορεύεται δια ροπάλου, γιατί μοιάζει σαν να κινούμαστε μέσα στη νύχτα χωρίς φώτα και δεν διακρίνουμε έγκαιρα επικίνδυνες καταστάσεις. Αν είμαστε ωστόσο διοπτροφόροι και έχουμε π.χ. μυωπία, τότε φοράμε τα κανονικά μας γυαλιά αντί του ηλίου όταν προσεγγίζουμε κάποια περιοχή με πολλά τούνελ ή μία σήραγγα μεγάλου μήκους.

 

3.

Εξαερισμός αυτοκινήτου

5 μεγάλα λάθη που κάνουμε, όταν οδηγούμε σε τούνελ
Πριν μπούμε στο τούνελ, πατάμε τον διακόπτη ανακύκλωσης του αέρα.

 

Ο αέρας στις σήραγγες των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων ανανεώνεται μέσα από ειδικά συστήματα εξαερισμού, ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν έναν κλειστό χώρο που επιβαρύνεται με τα καυσαέρια των οχημάτων και τη φθορά των ελαστικών τους. Γι' αυτό, πριν μπούμε στο τούνελ γυρνάμε τον διακόπτη του αιρ-κοντίσιον στη θέση ανακύκλωσης του αέρα, ώστε να μην εισρεύσει μέσα στο αυτοκίνητο αέρας από τη σήραγγα. Μόλις βγούμε από το τούνελ, επιλέγουμε και πάλι τη ροή του αέρα από το περιβάλλον.

 

4.

Μικρές αποστάσεις

Η σωστή απόσταση ασφαλείας αντιστοιχεί εμπειρικά στην ταχύτητα κίνησης του οχήματός μας δια του δύο, αλλά φυσικά σε μέτρα. Αν κινούμαστε δηλαδή με 120 χλμ./ώρα στον αυτοκινητόδρομο, τότε πρέπει να τηρούμε περίπου 60 μ. απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο μέσα στα τούνελ, καθώς δεν υπάρχουν δυνατότητες ελιγμών, π.χ. κάνοντας δεξιά σε ένα απότομο φρενάρισμα του μπροστινού μας οχήματος. Μάλιστα, μέσα στις σήραγγες καλό είναι να αφήνουμε ακόμη και λίγο μεγαλύτερες αποστάσεις από τις κανονικές.

 

5.

Ταχύτητα προσέγγισης

Προσεγγίζοντας μία σήραγγα, οφείλουμε να τηρούμε ευλαβικά τα όρια ταχύτητας, ώστε να υπάρχει μία ομαλή ροή της κυκλοφορίας εντός του τούνελ. Η προσαρμογή της ταχύτητας πρέπει να γίνεται σταδιακά και ακολούθως να διατηρούμε έναν σταθερό ρυθμό χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις. Είναι λάθος να πλησιάζουμε στη σήραγγα με υπερβολική ταχύτητα και να τη μειώνουμε την τελευταία στιγμή φρενάροντας δυνατά ή να οδηγούμε υπερβολικά αργά χωρίς να υπάρχει λόγος, επειδή μας φοβίζει η σκοτεινή τρύπα της εισόδου. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση μπορεί να εκνευρίσουμε κάποιους ανυπόμονους οδηγούς και να κολλήσουν πίσω μας παραβιάζοντας τις αποστάσεις ασφαλείας.  

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ