Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να κάνετε σωστή απολύμανση με χλωρίνη και να εξουδετερώσετε τα μικρόβια

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να κάνετε σωστή απολύμανση με χλωρίνη και να εξουδετερώσετε τα μικρόβια

Το υποχλωριώδες νάτριο, που αποτελεί το βασικό συστατικό της Χλωρίνης® KLINEX, είναι το πιο ισχυρό απολυμαντικό ευρείας χρήσης.

ADVERTORIAL

Η σωστή απολύμανση την περίοδο που διανύουμε, είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Ακολουθώντας του κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχετικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, χρειάζεται να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας, γνωρίζοντας πώς να χρησιμοποιήσουμε τα σωστά υλικά για αποτελεσματική απολύμανση.

 

Μπορεί στο σπίτι μας να νιώθουμε την αίσθηση της ασφάλειας, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως ο προσωπικός μας χώρος δεν έχει μικρόβια στις επιφάνειές του. Γι' αυτό, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί όχι μόνο με την προσωπική μας υγιεινή, αλλά και με την καθαριότητα του σπιτιού μας. Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη χρήση προϊόντων με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% υποχλωριώδους νατρίου για την απολύμανση επιφανειών από ιούς, καθώς το υποχλωριώδες νάτριο δρα άμεσα (σε δευτερόλεπτα) από την στιγμή που έρχεται σε επαφή με τη βρωμιά και τα μικρόβια.

 

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να κάνετε σωστή απολύμανση με χλωρίνη και να εξουδετερώσετε τα μικρόβια

 

Είναι γνωστό πως η χλωρίνη είναι ένα πολύ ισχυρό απολυμαντικό, καθώς το βασικό συστατικό της είναι το υποχλωριώδες νάτριο- ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόπο που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να απολυμάνουμε τις επιφάνειες του σπιτιού μας, γνωρίζοντας πρώτα τις ιδιότητές της, όπως και το τι ακριβώς περιλαμβάνει η σωστή απολύμανση.

 

Τι είναι η χλωρίνη;

Η χλωρίνη είναι ένα πολύ ισχυρό προϊόν για την εξουδετέρωση μικροβίων και απολύτως κατάλληλο για χρήση από καταναλωτές. Είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική στην αφαίρεση βρωμιάς και στην λεύκανση ρούχων και επιφανειών. Εξουδετερώνει τις άσχημες μυρωδιές καταστρέφοντας ταυτόχρονα και τα μικρόβια που συχνά τις προκαλούν, ενώ απομακρύνει διάφορες αίτιες αλλεργιών.

 

Τι συστατικά περιλαμβάνει;

Το βασικό συστατικό της χλωρίνης είναι το υποχλωριώδες νάτριο ένα άλας, το οποίο περιέχει στο μόριό του ένα άτομο χλωρίου. Όταν διασπάται γίνεται κυρίως νερό και αλάτι άρα είναι απολύτως ασφαλές για χρήση π.χ στο σιφόνι του νεροχύτη, ενώ δεν βλάπτει περιβάλλον. Η Χλωρίνης® Klinex, συγκεκριμένα, έχει ισχυρή απολυμαντική δράση η οποία οφείλεται στις ισχυρά οξειδωτικές ιδιότητες του υποχλωριώδους νατρίου -του βασικού συστατικού της (σε αδιάλυτο ποσοστό 4,5%) - που οξειδώνει ταχύτατα μικροοργανισμούς εξουδετερώνοντάς τους. Η ισχυρή οξειδωτική του δράση και η ταχεία διάσπασή του κατά τη χρήση, αποτελούν εγγύηση για τη χρήση του στο μέλλον, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο οι παντός είδους μικροοργανισμοί να αποκτήσουν ανθεκτικότητα απέναντί του.

 

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να κάνετε σωστή απολύμανση με χλωρίνη και να εξουδετερώσετε τα μικρόβια

 

Τι είναι η απολύμανση;

Απολύμανση είναι η διαδικασία με την οποία, με χημικά ή μηχανικά μέσα, καταστρέφουμε παθογόνους και μη μικροοργανισμούς που βρίσκονται στην επιφάνεια. Ένα προϊόν ονομάζεται «απολυμαντικό» όταν μειώνει τον αριθμό των μικροβίων κατά 1.000 – 100.000 φορές (ανάλογα με το είδος των μικροβίων και των προδιαγραφών μείωσης που θέτουν οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρότυπες μέθοδοι δοκιμών για την αποτελεσματικότητα).


Ορισμένοι μικροοργανισμοί είναι ευκολότερο να εξουδετερωθούν, αν και ο τρόπος δράσης αλλάζει στα διάφορα απολυμαντικά. Γενικά, τα βακτήρια και κάποιοι ιοί είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν, ενώ μύκητες, σπόροι βακτηρίων και άλλοι ιοί είναι πιο δύσκολο. Πολύ συχνά οι όροι αποστείρωση, απολύμανση χρησιμοποιούνται μαζί ως συνώνυμοι, αλλά δεν είναι. Ενώ η απολύμανση εξουδετερώνει το μεγαλύτερο μέρος των παθογόνων μικροοργανισμών, η αποστείρωση τους εξουδετερώνει ή τους καταστρέφει όλους.

 

Πώς κάνουμε σωστή απολύμανση στο σπίτι

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να κάνετε σωστή απολύμανση με χλωρίνη και να εξουδετερώσετε τα μικρόβια

 

Ανάλογα με τη δράση του απολυμαντικού παράγοντα που χρησιμοποιείται και το είδος των μικροβίων που αντιμετωπίζει, υπάρχουν προϊόντα που απολυμαίνουν από βακτήρια, κοινώς γνωστά και ως αντιβακτηριδιακά, αλλά και προϊόντα με πιο ευρύ φάσμα δράσης, όπως η Χλωρίνη® Klinex, που απολυμαίνει όλους τους γνωστούς τύπους μικροβίων στο οικιακό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά την περιγραφή του προϊόντος στην ετικέτα ώστε να ξέρουμε το πεδίο δράσης του και να έχουμε μια καλύτερη εικόνα του τι είναι η απολύμανση.


Ποιες είναι οι διαφορές στον καθαρισμό, την αποστείρωση και την απολύμανση

Καθαρισμός, αποστείρωση, απολύμανση δεν είναι το ίδιο, όπως φαίνεται παρακάτω:


• Καθαρισμός: απομάκρυνση βρωμιάς (υπολειμμάτων τροφών, λιπών, ξένων σωμάτων, σκόνης κ.λπ.). Ο καθαρισμός είναι το πρώτο βήμα της υγιεινής καθαριότητας.
• Απολύμανση: μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών (ζωντανά κύτταρα). Η απολύμανση αφορά κυρίως στο οικιακό περιβάλλον και είναι απαραίτητη για υγιεινή καθαριότητα και για πρόληψη μετάδοσης μικροβίων.
• Αποστείρωση: θανάτωση όλων των μικροοργανισμών (ζωντανά κύτταρα και σπόροι). Η αποστείρωση είναι απαραίτητη κυρίως σε νοσοκομειακούς χώρους, χώρους παραγωγής κ.λπ. Η αποστείρωση στο σπίτι δεν είναι απαραίτητη συχνά.

 

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να κάνετε σωστή απολύμανση με χλωρίνη και να εξουδετερώσετε τα μικρόβια

 

Πώς χρησιμοποιούμε τη χλωρίνη στην απολύμανση για να εξουδετερώσουμε τα μικρόβια;

H χλωρίνη εξουδετερώνει το 99,9% των μικροβίων, είτε χρησιμοποιηθεί αδιάλυτη είτε διαλυμένη σε νερό. Αδιάλυτη μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε κάτω από το χείλος της λεκάνης της τουαλέτας, στις αποχετεύσεις μπάνιου και σε νεροχύτες. Σε επιφάνειες όπως πάγκοι κουζίνας ή πάτωμα συνιστάται να τη διαλύουμε 150ml χλωρίνης σε 5L νερό. Χρησιμοποιούμε γάντια και βουτάμε το σφουγγάρι μας στο διάλυμα χλωρίνης και περνάμε με αυτό τις επιφάνειες και μετά ξεβγάζουμε με νωπό πανί. Μπορούμε να απολυμάνουμε πόμολα από πόρτες, που χρησιμοποιούνται συχνά. Πάντα ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην συσκευασία. Προσοχή, ποτέ δεν αναμειγνύουμε τη χλωρίνη με άλλα καθαριστικά και πάντα χρησιμοποιούμε πλαστικά σκεύη για τη διάλυση.

 

Η χλωρίνη σκοτώνει όλα τα γνωστά διαφορετικά είδη μικροβίων άρα και όλα τα διαφορετικά είδη βακτηρίων και ιών. Συχνά όταν υπάρχει άρρωστος στο σπίτι, συνυπάρχουν στις επιφάνειες πολλά διαφορετικά είδη μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις/αρρώστιες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε πολύ προσεκτικοί έτσι ώστε να μπορέσουμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, ξεκινώντας πάντα από την προσωπική μας υγιεινή, την καθαριότητα του σπιτιού και του χώρου μας και ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του Παγκόσμιου Υπουργείου Υγείας.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ