Θα 'θελε κανείς να ζει στο House of memories;

Θα 'θελε κανείς να ζει στο House of memories;

Πόσο κακό κάνει άραγε στο περιβάλλον ένα σπίτι φορτωμένο παλιές παρατημένες συσκευές;

Έχει πάει αργά το βράδυ και χαζεύω στο κινητό μου πριν κοιμηθώ. Σερφάροντας, πέφτω πάνω σε μια αναπάντεχη ερώτηση: «Χάλασε! Θα το παρατούσες στο σαλόνι του σπιτιού σου;» Φυσικά και όχι. Είμαι νοικοκύρης άνθρωπος. Αλλά τι θέλει να πει ο ποιητής; Κλικάρω και βρίσκομαι μέσα σε ένα σπίτι που, πάω στοίχημα, κανείς δε θα'θελε να ζήσει. Το House of Memories, «ένα σπίτι ''φορτωμένο'' αναμνήσεις».


Πρόκειται για ένα σπίτι - χάος, καθώς παντού από την πόρτα μέχρι την κουζίνα και το σαλόνι βρίσκονται παντού σκονισμένες και παλιές συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται καν. Κρεμασμένες από τα ντουλάπια, πεταμένες στο πάτωμα και στραπατσαρισμένες εξαιτίας της παλαιότητάς τους.


Το παλιό ψυγείο, η τηλεόραση, το πλυντήριο, ο πρώτος υπολογιστής του σπιτιού, το κλασικό σταθερό τηλέφωνο, ακόμη και η παλιά φριτέζα και φραπεδιέρα.


Δυο άνθρωποι ανοίγουν την πόρτα και αρχίζουν να περιηγούνται στο σπίτι. Όσο περπατούν ανάμεσα στις συσκευές θυμούνται όλες τις παιδικές αναμνήσεις που είχαν μικροί με αυτές. Μα τι περίεργη ιστορία είναι αυτή;


Ποιος, όμως, θα μπορούσε να παρατήσει έτσι το σπίτι του. Αυτό δεν είναι σπίτι. Είναι σκουπιδότοπος. Η περιέργειά μου κορυφώνεται να δω πού θα καταλήξει. Και επιτέλους παίρνω την απάντηση. Το σπίτι δεν είναι τίποτ' άλλο από μια συμβολική εικόνα του πλανήτη. Μέσα από αυτό παίρνουμε μια γεύση για το πώς θα μοιάζει ο πλανήτης εάν δεν ανακυκλώνουμε τις συσκευές αλλά τουναντίον τις αφήνουμε να ρυπαίνουν το περιβάλλον.


Κάθομαι και φέρνω στο μυαλό μου την εικόνα του πλανήτη γεμάτο με ηλεκτρικά σκουπίδια. Πεταμένες παλιές ξεκοιλιασμένες συσκευές στα ποτάμια στις ραχούλες, θαμμένες κι διαβρωμένες μέσα στις χωματερές. Άλλες παρατημένες στους δρόμους ή στοιβαγμένες σε μάντρες με το μέλλον τους αβέβαιο. Πόσο, ακόμη θα επιβαρύνουμε έτσι το περιβάλλον; Αν τα βάλεις κάτω, δεν πρόκειται για κάτι μικρό. Κάθε άλλο μάλιστα. Πρόκειται για συσκευές μικρές και μεγάλες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές, φτιαγμένες από χρήσιμα υλικά που πάνε χαμένα. Αλλά και πλαστικά, βαρέα μέταλλα και πολλές ουσίες που δεν πάει ο νους μας, που όταν απελευθερώνονται στο περιβάλλον, προκαλούν μεγάλη ζημιά. Κι όλα έρχονται πίσω σε εμάς, σε αυτά που τρώμε, πίνουμε, αναπνέουμε. Μα γιατί να πετάμε τις ηλεκτρικές συσκευές μας όπου να' ναι, αφού μπορούμε να τις ανακυκλώνουμε; Θα γλυτώναμε από πολλά τον πλανήτη.

 

Πάρε μια γεύση από το βίντεο που θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις τη ρύπανση που προκαλούν οι άχρηστες συσκευές σου, όταν τις ξεφορτώνεσαι όπου να' ναι..
 

 

Λοιπόν ψάξετε το και θα δείτε ότι τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Στην ΕΕ η ετήσια αύξηση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων κυμαίνεται από 3% έως 5% και είναι τριπλάσια σε σύγκριση με τα άλλα στερεά απόβλητα, ενώ τα τελευταία χρόνια η ετήσια ποσότητα τους παγκοσμίως ξεπερνά τους 35 εκατ. τόνους!


«Είναι ωραίο οι στιγμές να αφήνουν το στίγμα τους στη μνήμη μας, αλλά όχι το περιβάλλον». Αυτή η ατάκα μου 'χει μείνει από το House of Memories. Κι όπως καταλαβαίνετε, πού να με πιάσει ο ύπνος. Σηκώνομαι και ψάχνω όλες τις άχρηστες συσκευές που έχω καταχωνιάσει στο σπίτι. Και τι δε βρήκα! Από τα παλιά μου τηλεχειριστήρια, την παλιά τηλεόραση, μέχρι τον τεράστιο «αρχαίο» υπολογιστή, ο οποίος 20 χρόνια μετά ούτε που ανοίγει.


Τα μαζεύω σε μια γωνιά και ήσυχος ξαναπέφτω στο κρεβάτι μου. «Αύριο θα τις πάω για ανακύκλωση» σκέφτομαι κι αυτό κι έκανα. Εύκολα μάλιστα! Επισκέφθηκα ένα μαγαζί της γειτονιάς για service ηλεκτρικών συσκευών που, ναι, έχει κάδο ανακύκλωσης της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ. Το βρήκα στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας. Η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, εξειδικευμένη και εγκεκριμένη από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, έχει οργανώσει και ελέγχει το μεγαλύτερο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων.


Αυτή η μικρή αλληγορική ιστορία που συνάντησα στο internet έγινε η αφορμή να γίνω fan της ανακύκλωσης. Πλέον δεν πρόκειται καμιά χαλασμένη συσκευή μου να πάει στα σκουπίδια. Αν κι εσείς μπείτε στο houseofmemories.gr, θα περάσετε όμορφα το χρόνο σας και θα μάθετε χρήσιμα πράγματα για τις αγαπημένες σας συσκευές που σας συντροφεύουν καθημερινά στο σπίτι και τη δουλειά. Και ποιoς ξέρει; Μπορεί αυτή να είναι η αρχή για μια πιο υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον και γιατί όχι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που όλα δείχνουν ότι έρχεται. Γιατί εκτός από τον περιορισμό της ρύπανσης, με την ανακύκλωση καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια για νέα προϊόντα και παράγουμε λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ