Η παραγωγή οσπρίων δεν είναι άλλο ένα κλισέ για τη Λάρισα

Τα όσπρια της Λάρισας θα ξεχωρίζουν πάντα για την ποιότητά τους

Μια επίσκεψη στις καλλιέργειες οσπρίων της ομάδας παραγωγών 3αλφα στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, αρκεί για να συνειδητοποιήσεις την ξεχωριστή σημασία της εργασίας τους.

ADVERTORIAL

Η φήμη της Λάρισας ακολουθείται από δεκάδες κλισέ, με ένα εξ αυτών να αφορά -προφανώς- τις αμέτρητες καφετέριες της. Πέρα όμως από την ποικιλία στους χώρους για καφέ η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας είναι μια περιοχή που χαρακτηρίζεται για την εύφορη Γη και τις αυθεντικές γεύσεις που προσφέρει σε επίπεδο σιτηρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσπρια.

 

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε από πρώτο χέρι τη διαδικασία παραγωγής τους στην περιοχή της Λάρισας -συγκεκριμένα της φακής, του ρεβιθιού και της φάβας- επισκεπτόμενοι τις καλλιέργειες των μελών της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα, μαθαίνοντας τη σημασία του εδάφους για τον αγροτικό τομέα και το πόσο πολυσύνθετη είναι η όλη διαδικασία.

 

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα, μία εταιρεία με παραγωγούς σε 5 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας καλλιεργεί τα ελληνικά όσπρια σε Καβάλα (Φασόλια Μέτρια και Χονδρά), Θεσσαλονίκη (Φασόλια Μέτρια), Καστοριά (Φασόλια Γίγαντες), Λάρισα (Φακές Ψιλές, Φασόλια Μέτρια, Ρεβίθια Χονδρά, Σίτος Σκληρό, Φάβα) και Φλώρινα (Φασόλια Γίγαντες), αριθμώντας συνολικά περισσότερα από 250 μέλη.

 

Η παραγωγή οσπρίων δεν είναι άλλο ένα κλισέ για τη Λάρισα

 

Το έδαφος ο μεγαλύτερος σύμμαχος

Παίρνοντας μια πρώτη «γεύση» από τον τρόπο παραγωγής και συγκομιδής των οσπρίων, αντιλαμβάνεται κανείς το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της Λάρισας ειδικά λόγω του ξηρού μικροκλίματος κατά τη διάρκεια μέρας και νύχτας γεγονός που ευνοεί τις ξηρικές καλλιέργειες όπως εκείνες των οσπρίων.

 

Δεν είναι υπερβολή ότι η Γη είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος για την καλλιέργεια οσπρίων η οποία ευνοείται από το επικλινές έδαφος, με τους παραγωγούς να επωφελούνται από τα συστατικά των οσπρίων ενισχύοντας και άλλες καλλιέργειες εκτός από αυτά. Γι’ αυτό και στην περιοχή της Θεσσαλίας συναντάμε πιο συχνά εναλλασσόμενες καλλιέργειες (αμειψισπορά).

 

Κάθε διαφορετικού είδους όσπριο παράγεται με ένα δικό του, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του.

 

Τα όσπρια της Λάρισας θα ξεχωρίζουν πάντα για την ποιότητά τους

 

Η σπορά της Φακής για παράδειγμα ξεκινάει το φθινόπωρο, η συγκομιδή της πραγματοποιείται στα τέλη της άνοιξης με τις αρχές του καλοκαιριού, απαιτείται σκάλισμα και όργωμα για τη φροντίδα της ενώ δεν χρειάζεται πότισμα καθώς είναι ξηρική καλλιέργεια. Σε ίδια μοίρα σε επίπεδο φροντίδας είναι και η φάβα (Λαθούρι) με τη μόνη διαφορά ότι η σπορά της πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο και η συγκομιδή της μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου.

 

Για το ρεβίθι πάλι είναι μια ελαφρώς διαφορετική διαδικασία καθώς για την ανάπτυξή του μπορεί να χρειαστεί 1 με 2 ποτίσματα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ενώ η σπορά του πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο και η συγκομιδή του μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου.

 

 

Το πρωτόκολλο «3αλφα»

Η παραγωγή και συλλογή σπόρων διαθέτει ολόκληρη επιστήμη ως προς τον τρόπο που καλλιεργεί κανείς το έδαφος, τις τακτικές που θα επιλέξει, με γνώμονα πάντα την εξασφάλιση της ποιότητας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Η επιστημονική ομάδα της εταιρείας, εφαρμόζει το ιδιωτικό Πρωτόκολλο «3αλφα», το οποίο είναι «Ευαγγέλιο» στις καθημερινές εργασίες των παραγωγών προκειμένου να τηρούνται οι πιστοποιημένες διαδικασίες, επιλέγοντας τους κατάλληλους, ιδιοπαραγώμενους σπόρους που ταιριάζουν στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του Κάμπου.

 

Η παραγωγή οσπρίων δεν είναι άλλο ένα κλισέ για τη Λάρισα

 

Με το Πρωτόκολλο «3αλφα» και τις ορθές γεωργικές πρακτικές του επιτυγχάνεται η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορία, η κατάλληλη χρήση πόρων όπως το νερό, το λίπασμα και τα φυτοφάρμακα, η μείωση του κόστους παραγωγής και τέλος η εξασφάλιση προϊόντων τα οποία είναι ασφαλή και παράλληλα ποιοτικά για τον καταναλωτή.

 

Ένα πρότυπο που λειτουργεί προς όφελος του παραγωγού με τη διασφάλιση των προϊόντων και της δικής του ασφάλειας, του τυποποιητή-μεταποιητή του προϊόντος με τη χρησιμοποίηση συστήματος ποιότητας και εξασφάλιση σταθερής προμήθειας πιστοποιημένων προϊόντων με συγκεκριμένες προδιαγραφές, αλλά και του καταναλωτή ο οποίος απολαμβάνει ένα προϊόν χωρίς χημικά υπολείμματα και λιπάσματα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, γνωρίζοντας μάλιστα τον τόπο προέλευσής του μέσω του συστήματος ιχνηλασίας.

 

Όντας στο μέρος που πραγματοποιείται η διαδικασία συλλογής και παραγωγής των οσπρίων της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών της 3αλφα στη Λάρισα μπορέσαμε να κατανοήσουμε το πόσο πολύπλοκη και ιδιαίτερη είναι η εργασία τους, πάνω από όλα όμως να καταλάβουμε το πόσο σημαντική είναι η συμβολή του Κάμπου και του εδάφους στην όλη διαδικασία της καλλιέργειας των σιτηρών.

 

Τα κλισέ για τον καφέ και τη Λάρισα ενδεχομένως να μην σταματήσουν ποτέ την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, ωστόσο η γευστική αλήθεια που «γεννιέται» μέσω του εδάφους στον Κάμπο και των οσπρίων θα δίνουν πάντα ταυτότητα και ζωή στην αστική ύπαιθρο της περιοχής.

 

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ