«Small Talk by Anytime»: Οι μικροί μας φίλοι συζητούν με τον Λάμπρο Φισφή το μεγάλο θέμα της οδικής ασφάλειας

Αποτέλεσμα τρία βίντεο με ξεκαρδιστικές ατάκες αλλά και συμβουλές για να αρχίσουμε να αλλάζουμε τον τρόπο που βλέπουμε την οδήγηση.

Από τη Φιλιώ Ράγκου

Υπάρχει ένα παράλληλο σύμπαν όπου «ο κύριος ΚΟΚ» είναι Ισπανός, τα μηχανάκια που περνάνε από το πεζοδρόμιο πρέπει να μπαίνουν φυλακή, στο παιδικό καρεκλάκι καθόμαστε μέχρι την ηλικία των 30, πριν φύγουμε μεγάλο ταξίδι με το αμάξι τσεκάρουμε ότι πήραμε ομπρέλα, καπέλο κι αντηλιακό και αν δεν φοράμε ζώνη, το αυτοκίνητο μας εκσφενδονίζει έξω αυτόματα...

Όχι, δεν πρόκειται ούτε για παραμύθι ούτε για ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται απλώς για την δική τους, προσωπική αλήθεια που μοιράστηκαν μικρά παιδιά, όπως την αντιλαμβάνονται με τα αθώα τους μάτια. Γιατί, τα παιδιά μαθαίνουν να «οδηγούν» πολύ πριν πάρουν το δίπλωμα οδήγησης κι αυτό μην σας κάνει καμία εντύπωση. Μαθαίνουν παρατηρώντας τους γονείς τους να οδηγούν- κι αυτή ακριβώς τη συμπεριφορά μιμούνται και υιοθετούν τις περισσότερες φορές, ως πεζοί και επιβάτες του σήμερα κι ως οδηγοί του αύριο. 

Τα πράγματα, λοιπόν, που μαθαίνουν λάθος είναι πολλά κι άλλα τόσα εκείνα που δεν καταλαβαίνουν ακόμη. Αλλά όταν έχουν απέναντι τον Λάμπρο Φισφή να τους κάνει ερωτήσεις, το αποτέλεσμα είναι το λιγότερο ξεκαρδιστικό!

Ας πάρουμε, όμως, την ιστορία από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν από την πρωτοβουλία «Save the day» της Anytime, που δημιουργήθηκε με αφορμή τον υψηλό δείκτη τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα κι έχει στόχο να προωθήσει τη θετική οδηγική κουλτούρα. Γνωρίζατε, αλήθεια, πως η πρώτη αιτία θανάτου για τα παιδιά και τους νέους (ηλικίες 5 έως 29 ετών) είναι τα τροχαία δυστυχήματα; Ή ότι το 90% των τροχαίων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος; Στόχος της Anytime είναι μεταξύ άλλων ο μηδενισμός αυτών και πρωτίστως των θανατηφόρων. Άλλωστε, ακόμα και άνθρωποι με πολυετή οδηγική εμπειρία κάνουν λάθη που μπορούν να αποβούν μοιραία. Σύμφωνα επίσης με έρευνες κάθε 2 λεπτά ο μέσος οδηγός εκτίθεται σε 400 διαφορετικά ερεθίσματα, λαμβάνει 40 αποφάσεις και κάνει 1 λάθος. Οπότε, με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησε μια τεράστια καμπάνια ενημέρωσης, στο πλαίσιο της οποίας γυρίστηκε και η νέα σειρά Small Talk by Anytime με τον Λάμπρο Φισφή να συζητά με τα παιδιά το μεγάλο θέμα της οδικής ασφάλειας.

«Πόσα αυτοκίνητα έχει η Ελλάδα;», «Ποια είναι η μεγαλύτερη διαδρομή που έχεις κάνει;», «Στην Αθήνα μέσα ή κάποια άλλη πόλη, με πόσα χιλιόμετρα πρέπει να πηγαίνουμε;», «Τι κάνει ο αερόσακος;», «Από πού κάνουμε προσπέραση;», «Πού πετάμε τα σκουπίδια όταν είμαστε στο αυτοκίνητο;», «Ποιος είναι ο καλύτερος οδηγός που ξέρεις;», «Ποιος επιλέγει τη μουσική στο αμάξι, ο οδηγός ή ο συνοδηγός;» είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν τα παιδιά. Αποτέλεσμα μερικές από τις πιο ξεκαρδιστικές ατάκες που έχεις ακούσει μαζί με τις πιο ευφάνταστες συμβουλές για να αρχίσουμε να αλλάζουμε επιτέλους τον τρόπο που βλέπουμε την οδήγηση. 

Γιατί τα παιδιά μας δεν είναι μόνο η μελλοντική γενιά οδηγών. Με τη ματιά τους, μπορούν πράγματι να μας κάνουν καλύτερους σε όλα τα επίπεδα και είναι εκεί για να μας «θυμίζουν» την υποχρέωσή μας να κυκλοφορούμε υπεύθυνα και με σύνεση στους δρόμους. Να μένουμε προσηλωμένοι, με άλλα λόγια, σε αυτά που οι ίδιοι τους μαθαίνουμε. Να θυμάστε, άλλωστε, πως τα παιδιά πάντα παρακολουθούν, ακόμη και όταν νομίζουμε ότι δεν παρακολουθούν. Γι' αυτό ακριβώς πρέπει εμείς πρώτοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα. 

Και για την Anytime, το να προσφέρει περισσότερη ασφάλεια είναι κινητήρια δύναμη, οπότε θέλει να το πετυχαίνει όχι μόνο μέσα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, αλλά και με το θετικό αποτύπωμα που μπορεί να δημιουργήσει στη ζωή των ανθρώπων και στην κοινωνία, μέσα από πρωτοβουλίες όπως το Save the Day. 

 

* Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα κεντρικά κτήρια της Interamerican, που διαμορφώθηκε σαν σχολική αίθουσα με τον Λάμπρο Φισφή σε ρόλο δασκάλου να κάνει στα παιδιά ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν εντελώς αυθόρμητα.  Σε όλα τα παιδιά έγιναν οι ίδιες ερωτήσεις και δεν υπήρχε  σωστό ή λάθος, ενώ στις κερκίδες βρισκόταν θεατρολόγος για να απασχολεί τα παιδιά δημιουργικά και να τα κάνει να νιώθουν άνετα. 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ