Πώς να επιλέξετε την σωστή τροφή για το κατοικίδιό σας

Πώς να επιλέξετε την σωστή τροφή για το κατοικίδιό σας

ADVERTORIAL

Όπως ακριβώς εμείς προσέχουμε τη διατροφή μας, έτσι ώστε να διατηρήσουμε καλή σωματική υγεία, το ίδιο χρειάζεται να κάνουμε και για τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Φυσικά, το κάθε κατοικίδιο έχει διαφορετικές ανάγκες, ανάλογα με την ηλικία του, το βάρος του ή άλλες ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει - όπως δερματικές αλλεργίες. Όπως ακριβώς δεν αφήναμε ένα παιδί ή έναν ηλικιωμένο άνθρωπο να καταναλώνει συνεχώς βλαβερές τροφές, την ίδια προσοχή χρειάζεται να δώσουμε και στις επιλογές που κάνουμε για τον αγαπημένο μας τετράποδο σύντροφο.

 

Πώς να επιλέξετε την σωστή τροφή για το κατοικίδιό σας

 

Είτε μόλις αποκτήσατε ένα κουτάβι, είτε ο σκύλος σας είναι σε μία ηλικία που έχει αναπτύξει διαφορετικές ανάγκες, παρακάτω θα βρείτε έναν βασικό οδηγό για να επιλέξετε την σωστή τροφή. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάποια βασικά στοιχεία πριν επιλέξετε. Ρωτήσαμε τους διατροφολόγους της Mojestik (ελληνικής εταιρείας τροφών για κατοικίδια η οποία παρέχει μια πλούσια γκάμα που καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες) και μας βοήθησαν να συλλέξουμε τις παρακάτω συμβουλές. 

 

Την ηλικία και το μέγεθος του σκύλου σας

 Αρχικά, χρειάζεται να γνωρίζετε την ακριβή ηλικία του σκύλου σας. Ο σκύλος σας θεωρείται κουτάβι όταν είναι περίπου 2 - 12 μηνών. Μετά, θεωρείται ενήλικας και αρχίζει να διαφέρει ανάλογα με τη ράτσα του. Ένας ενήλικος σκύλος θεωρείται μικρού μεγέθους όταν είναι περίπου μεταξύ 2-12 κιλά, μεσαίου μεγέθους όταν είναι 13-28 κιλά και μεγάλου μεγέθους όταν είναι από 29 κιλά και άνω. Φυσικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε και άλλα χαρακτηριστικά για παράδειγμα ή αν είναι υπέρβαρος, εάν έχει δερματικές αλλεργίες, εάν είναι ενεργητικός και καταναλώνει ενέργεια μέσα στη μέρα του ή εάν προτιμάει μια πιο «καθιστική» ζωή, που σημαίνει πως χρειάζεται ειδική διατροφή.

 

Τα συστατικά της τροφής

Μπορεί το κρέας να αποτελεί μεγάλο ποσοστό της διατροφής τους, οι σκύλοι όμως χρειάζονται επίσης και άλλα συστατικά για να έχουν ολοκληρωμένη διατροφή όπως λαχανικά, πηγές υδατανθράκων (πατάτα, ρύζι, καλαμπόκι) και φρούτα. Αυτά παρέχουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

 

Πώς να επιλέξετε την σωστή τροφή για το κατοικίδιό σας

 

Τις διατροφικές του ιδιαιτερότητες

Μετά χρειάζεται να εξετάσετε τυχόν διατροφικές ανάγκες που μπορεί να έχει ο σκύλος σας. Για παράδειγμα, τα περισσότερα σκυλιά χρειάζονται ξηρές κροκέτες γιατί βοηθά στην προστασία των δοντιών τους. Οι τραγανές κροκέτες καθαρίζουν τα δόντια τους και δεν κολλάνε εύκολα στα ούλα. Ωστόσο, αν στον σκύλο σας λείπουν κάποια δόντια ή αντιμετωπίζει προβλήματα στοματικής υγείας, μπορεί να χρειαστεί υγρή τροφή. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για την επιλογή ποιοτικής υγρής τροφής. Επιπλέον, αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος, μπορεί να χρειαστεί τροφή με χαμηλότερες θερμίδες. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε εάν χρειάζεται κάποια διατροφική υποστήριξη για τις αρθρώσεις η οποία προέρχεται από την χονδροιτίνη και τη γλουκοζαμίνη. Υπάρχουν κάποιες τροφές που περιέχουν αυτά τα αμινοξέα που παρέχουν προστασία των αρθρώσεων.

 

Πώς να επιλέξετε την σωστή τροφή για το κατοικίδιό σας

 

Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμπεριλαμβάνονται στο κομμάτι της διατροφής, αλλά και των διατροφικών συνηθειών του κατοικίδιού σας:

 

Πόσο συχνά χρειάζεται να ταΐζετε τον σκύλο σας;

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως οι ενήλικες σκύλοι συνήθως χρειάζονται τάισμα δύο φορές τη μέρα. Αναλόγως με το μέγεθος του σκύλου σας, μπορείτε να επιλέξετε τη σωστή τροφή αν είναι μικρού, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους. Τα κουτάβια χρειάζεται να τρώνε τρεις με έξι φορές τη μέρα (τα μικρά κουτάβια χρειάζονται φαγητό πιο συχνά για να αποφύγουν τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα) και φυσικά, την κατάλληλη τροφή για την ηλικία τους. Μιλήστε με τον/την κτηνίατρό σας σχετικά με το σωστό πρόγραμμα διατροφής τους.

 

Ποιες τροφές χρειάζεται να αποφεύγετε;

Οι περισσότεροι σκύλοι λατρεύουν το φαγητό - και πολλές φορές θα φάνε ό,τι κι αν τους δώσετε. Ωστόσο, χρειάζεται να αποφύγετε κάποιες συγκεκριμένες τροφές οι οποίες είναι επιβλαβείς ή ακόμα και τοξικές για τους σκύλους, όπως: σοκολάτα, σταφύλια/σταφίδες, κουκούτσια και σπόρους από φρούτα/λαχανικά, ποτά ή φαγητά με αλκοόλ, ποτά ή φαγητά με καφεΐνη, ξηρούς καρπούς, ζύμη μαγιάς, ξυλιτόλη (ένα συστατικό που βρίσκεται σε τσίχλες και γλυκά χωρίς ζάχαρη ή με λιγότερη ζάχαρη), μουχλιασμένα ή σάπια τρόφιμα, παχυντικά φαγητά, αλμυρά τρόφιμα και κόκκαλα ζώων. 

 

Πώς θα γνωρίζετε αν ο σκύλος σας έχει συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες;

Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν καλό και πάλι να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας, έτσι ώστε να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα για τις ανάγκες τουτ σκύλου σας. Γνωρίζοντας αν το κατοικίδιό σας χρειάζεται να τρώει τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη, αν έχει στομαχικές διαταραχές ή αν χρειάζεται ειδική τροφή επειδή είναι σε μεγάλη ηλικία, θα μπορέσετε να του παρέχετε όλα όσα χρειάζεται για να παραμείνει υγιής.

 

Επιλέγοντας την σωστή εταιρεία με τροφές για το κατοικίδιό σας, θα μπορέσετε να έχετε όλες τις επιλογές που χρειάζεστε. H Mojestik είναι μια νέα ελληνική εταιρία που παρασκευάζει super premium τροφές για σκύλους. Μάλιστα, η εταιρεία προσφέρει και ένα σύστημα συνδρομής με το οποίο υπολογίζει πότε μπορεί να χρειάζεστε τροφή και την αποστέλλει στην πόρτα σας.

 

Η εταιρεία, στα λίγα χρόνια λειτουργίας της, έχει καταφέρει να αποσπάσει δύο πολύ σημαντικά βραβεία επιχειρηματικότητας: Το 2019 βραβεύτηκε από το Stelios Philanthropic Foundation, και από τον ίδιο, τον Sir Stelios Hadji-Ioannou, στα βραβεία Νέων Επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Μέσα στο 2020, η Εθνική Τράπεζα μέσω του διαγωνισμού Τεχνολογίας και Καινοτομίας βράβευσε την Mojestik για την επιτυχημένη έως τώρα πορεία της αλλά και για το φιλόδοξο όραμά της για το μέλλον.

 


Στο www.mojestik.gr θα βρείτε την πλήρη γκάμα τροφών της εταιρίας και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ