Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας (αλλά φοβόσαστε να ρωτήσετε)

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας (αλλά φοβόσαστε να ρωτήσετε)

Η ιχθυοπαθολόγος Κατερίνα Λύτρα καταρρίπτει μύθους αλλά και επιβεβαιώνει αλήθειες για την καλλιέργεια των ψαριών σε μια σειρά από βίντεο που έφτιαξε η ΕΛΟΠΥ.

ADVERTORIAL

 

Όλοι απολαμβάνουμε ένα καλομαγειρεμένο ψάρι, που έρχεται φρέσκο στο πιάτο μας και που συνήθως αγοράζουμε την ίδια μέρα σε μια αγορά ή ένα ιχθυοπωλείο κοντά μας. Ωστόσο, οι καταναλωτές συχνά πιστεύουν μια σειρά από μύθους (αλλά και αλήθειες) που ακολουθούν την ιχθυοκαλλιέργεια.

 

Επειδή είναι πολλές οι λανθασμένες αντιλήψεις που διαιωνίζονται γύρω από την καλλιέργεια των ψαριών η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω το ζήτημα. Κι ως ο βασικός φορέας ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (αυτή τη στιγμή αποτελείται από 23 μέλη που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της συνολικής καλλιέργειας) και κάτοχος του συλλογικού σήματος Fish from Greece, μοιάζει ιδανική για να το κάνει.

 

Έτσι, η ΕΛΟΠΥ αποφάσισε να δώσει μια απάντηση στα μεγαλύτερα FAQs της ιχθυοκαλλιέργειας, με έναν εύκολο για όποιον θέλει να μάθει τρόπο: γύρισε μια σειρά από 5 βίντεο στα οποία η κτηνίατρος και ιχθυοπαθολόγος Κατερίνα Λύτρα δίνει τεκμηριωμένες επιστημονικά απαντήσεις σε όλα τα φλέγοντα ερωτήματα.

 

 

Κανείς δεν μπορεί να επέμβει στην ταχύτητα ανάπτυξης ενός ψαριού. Για να φτάσει ένα ψάρι το βάρος των 400 γραμμαρίων (απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι εμπορεύσιμο) πρέπει να περάσει 3 μήνες στο εκκολαπτήριο και 18 μήνες στους κλωβούς. Σημασία για την καλή εκτροφή του παίζει φυσικά και η ποιότητα του νερού στο οποίο μεγαλώνει, γι’ αυτό και οι ιχθυοκλωβοί βρίσκονται στην ανοιχτή θάλασσα, που έχει ισχυρά ρεύματα και μεγάλα βάθη.

 

Όσο για τα πρώτα στάδια της ζωή των ψαριών, τα περνάνε σε ιχθυογεννητικούς σταθμούς, στους οποίους τρώνε φυσική τροφή που θα έβρισκαν στο περιβάλλον, ώσπου σταδιακά να μεγαλώσουν και να αρχίσουν να καταναλώνουν τη γνωστή ιχθυοτροφή. Τα ψάρια τρώγονται και μεταξύ τους, αναρωτιούνται πολλοί καταναλωτές; Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν δεν τρέφονται σωστά. Οι GMO-free τροφές που καταναλώνουν τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας ανταποκρίνονται στις φυσικές διατροφικές ανάγκες των ψαριών και έτσι δεν οδηγούνται στον κανιβαλισμό.

 

 

Τα ψάρια, όπως και όλα τα εκτρεφόμενα ζώα, δεν είναι άτρωτα σε ασθένειες -θα πρέπει ο οργανισμός τους να θωρακίζεται κατάλληλα ενάντια σε αυτές. Γι’ αυτό το λόγο, στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας γίνονται θεραπευτικές αγωγές από Κτηνιάτρους- Ιθχυοπαθολόγους. Με τη σωστή επίβλεψη, χορηγείται στα ψάρια η κατάλληλη ποσότητα φαρμάκων, που έχουν πάντα την άδεια του ΕΟΦ. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη, μιας και η γενικότερη πορεία υγείας ενός ψαριού καταγράφεται σε επίσημα έγγραφα που ελέγχονται από τις κτηνιατρικές αρχές.

 

Δηλαδή, τα ψάρια που καταναλώνουμε έχουν φαρμακευτικές ουσίες; Όχι, δε χρειάζεται να ανησυχείτε γι’ αυτό, μιας και τα φάρμακα μένουν στον οργανισμό του ψαριού για 20 ημέρες και πριν το πέρας αυτό του διαστήματος απαγορεύεται να αλιευτούν. Τέλος, τα ψάρια κάνουν κι αυτά εμβόλια για να θωρακιστούν κατά όλων των κύριων ασθενειών.

 

 

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που ισχύουν για την ιχθυοκαλλιέργεια. Σίγουρα όμως θα σας κάνουν να πάτε με άλλο αέρα στην ψαραγορά την επόμενη φορά που το μενού θα έχει ψάρι.

 

Μπορείτε να δείτε όλα τα βίντεο που ετοίμασε η ΕΛΟΠΥ για τα FAQs της ιχθυοκαλλιέργειας εδώ και να λύσετε περισσότερες απορίες σας εδώ.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ