«Ο Μάριος Γιαννάκου κι η Danone στην κορυφή του Έβερεστ με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο μέλλον»

«Ο Μάριος Γιαννάκου κι η Danone στην κορυφή του Έβερεστ με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο μέλλον»

Ηχηρό μήνυμα για μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος: Μεταφορά απορριμμάτων των αποστολών με σακίδια και μετά με ελικόπτερο.

ADVERTORIAL

 

Στις 3 Απριλίου ο Μάριος Γιαννάκου και η ομάδα του ξεκίνησαν την αποστολή τους για την ψηλότερη κορυφή του κόσμου το Everest. 7 ημέρες μετά η ομάδα έχει φτάσει ήδη στο Dingboche στα 4440m. Πέρα από το προσωπικό όνειρο της κατάκτησης της κορυφής αλλά και της απόλαυσης αυτής την πανέμορφης διαδρομής σκοπός της αποστολής είναι και το Zero NetImpact (Μηδενικό Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα). 

 

Το Έβερεστ είναι η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο και προσελκύει χιλιάδες ορειβάτες και τουρίστες κάθε χρόνο. Ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της παραγωγής απορριμμάτων, θέτοντας μια σημαντική πρόκληση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή.

 

«Ο Μάριος Γιαννάκου κι η Danone στην κορυφή του Έβερεστ με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο μέλλον»

 

Τα σκουπίδια στο Έβερεστ περιλαμβάνουν όχι μόνο ανθρώπινα απόβλητα αλλά και απορριπτόμενο εξοπλισμό, συσκευασίες και άλλα υλικά. Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες ή και αιώνες για να αποσυντεθούν, οδηγώντας σε μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική ζημιά.

 

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν αναφορές για υπερχείλιση λάκκων απορριμμάτων και χωματερές επικίνδυνων απορριμμάτων στο Έβερεστ. Η ρύπανση δεν επηρεάζει μόνο το φυσικό περιβάλλον αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή.

 

Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει λάβει πολλά μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των σκουπιδιών, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ενός συστήματος τελών για τους ορειβάτες. Το τέλος έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει την υπεύθυνη διαχείριση των απορριμμάτων και να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες καθαρισμού στο βουνό.

 

we need a title

 

Η κυβέρνηση έχει επίσης θεσπίσει κανονισμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Έβερεστ, οι οποίοι απαιτούν από τους ορειβάτες να φέρουν πίσω όλα τα απόβλητά τους και να διασφαλίσουν τη σωστή απόρριψή τους. Υπάρχουν κυρώσεις για μη συμμόρφωση, συμπεριλαμβανομένων προστίμων, ακόμη και αναστολής των αδειών αναρρίχησης.

 

Αρκετοί οργανισμοί έχουν επίσης ξεκινήσει εκστρατείες καθαρισμού στο Έβερεστ, με εθελοντές και Σέρπα (ορεινός λαός των Ιμαλαίων) να συλλέγουν και να μεταφέρουν απορρίμματα κάτω από το βουνό. Ωστόσο, η κλίμακα του προβλήματος είναι τεράστια και απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι το βουνό θα διατηρηθεί καθαρό και θα διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές.

 

Συνολικά, το ζήτημα των σκουπιδιών στο Έβερεστ είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, των ορειβατών και των τουριστικών φορέων, για να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, με συνεχή προσπάθεια και συνεργασία, είναι δυνατό να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τουρισμού στο βουνό και να διασφαλιστεί ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο μέλλον για αυτήν την εμβληματική κορυφή.

 

H εταιρία Danone και ο Μάριος μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Έχουν ως αποστολή να προάγουν την υγεία, ώστε να μπορούν οι γενιές του σήμερα και του αύριο να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής, με σεβασμό στη φύση. Η οικογένεια της Danone ανεβαίνει  «μαζί» με το Μάριο στο Έβερεστ, προσπαθώντας να μειώσει το αποτύπωμα που αφήνουμε στον πλανήτη μας. Γιατί όπως έχει πει και ο ιδρυτής της  Danone «Έχουμε μόνο μία γη, Ζούμε μονάχα μία φορά!».

 

«Ο Μάριος Γιαννάκου κι η Danone στην κορυφή του Έβερεστ με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο μέλλον»

 

Έτσι λοιπόν η αποστολή θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος μέσω της συλλογής των απορριμμάτων που θα προκύψουν καθ’όλη την διάρκεια της διαδρομής. Συγκεκριμένα, η αποστολή θα συλλέξει τα δικά της απορρίμματα μέχρι το basecamp και στην κατάβαση θα συλλέξει και υλικά από άλλες ορειβατικές αποστολές. Η μεταφορά των απορριμμάτων θα γίνει με σακίδια και μετά με ελικόπτερο.

 

Αυτή η πρωτοβουλία, εκτός από μια ανάβαση κορυφής, έχει σαν στόχο να απομακρύνει όσο το δυνατόν περισσότερα απορρίμματα τα οποία έχουν συγκεντρωθεί από προηγούμενες αποστολές και όχι μόνο μολύνουν αλλά και δυσκολεύουν την ανάβαση των νέων αποστολών. Η αποστολή Eco Everest Expedition έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους σχετικά με την επίπτωση των πράξεων τους στο περιβάλλον, και να αποδείξει πως όλοι μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

 

Μετά από 5 ημέρες σκληρής προσπάθειας η ομάδα έφτασε στα 7.050 μέτρα, 70 μέτρα πριν το Camp 3, και αποφάσισε να γυρίσει πίσω εξαιτίας χιονοθύελλας. Ο Μάριος και η ομάδα του επέστρεψαν σήμερα πίσω στο Basecamp για να ξεκουραστούν πριν την τελική προσπάθεια για την ανάβαση στην κορυφή. 

 

(Τώρα όσον αφορά τον λόγο της αμέλειας των άλλων αποστολών δεν είναι σαφής και θα μπορούσε να είναι πολυπαραγοντικός. Δηλαδή μπορεί να είναι και το κόστος, η έλλειψη ενημέρωσης καθώς και η κούραση. Μην ξεχνάμε ότι οι αποστολές στο Έβερεστ πολλές φορές καταλήγουν να επιστρέφουν χωρίς κάποια μέλη τους, τα οποία έχασαν στην διαδρομή καθώς και πολλοί επιστρέφουν ως τραυματίες. Επομένως οι λόγοι αμέλειας υποθέτουμε ότι είναι πολλοί.).

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ