Ο εθελοντισμός δημιουργεί τις κοινές εμπειρίες που μας κάνουν καλύτερους
Εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της Έκθεσης Ψυχοπαίδη. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Ο εθελοντισμός δημιουργεί τις κοινές εμπειρίες που μας κάνουν καλύτερους

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5/12) έρχεται για να μας υπενθυμίσει και φέτος τη σημασία της οικειοθελούς προσφοράς. Κάτι που το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φροντίζει να τιμάει με το Πρόγραμμα Εθελοντισμού του και όλο τον υπόλοιπο χρόνο, καλώντας κάθε πολίτη να συμμετέχει σε έναν δημόσιο χώρο που του ανήκει.

ADVERTORIAL

 

Ζούμε σε μια χρονική περίοδο που η προσφορά προς τον άλλον έχει αποδειχθεί, ίσως περισσότερο από ποτέ, ό,τι σημαντικότερο. Πολλές φορές αξίζει να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο με αντάλλαγμα το χαμόγελο των συνανθρώπων μας. 

 

Ο εθελοντισμός εδώ και χρόνια, πατώντας πάνω σε αυτήν τη φιλοσοφία, έχει αποδειχθεί σωτήριος σε πολλές εκφάνσεις της ανθρώπινης δράσης. Από το 1985 μάλιστα έχει και τη δική του ημέρα, όπως θεσπίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Έτσι, η 5η Δεκεμβρίου κάθε χρόνο γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, μια ημέρα που αξίζει να θυμόμαστε λίγο παραπάνω τη σημασία της οικειοθελούς προσφοράς και το αποτύπωμά της στην κοινωνία. 

 

Όσοι έχετε επισκεφθεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σίγουρα έχετε δει άτομα του κέντρου να σας υποδέχονται και να σας κατευθύνουν στις διάφορες δραστηριότητες. Πολλοί από αυτούς είναι εθελοντές του ΚΠΙΣΝ, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινότητάς του. Άλλωστε, το ΚΠΙΣΝ θέλει όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτό να νιώθουν πως αυτός ο χώρος «τους ανήκει», να γίνει το σημείο από το οποίο δημιουργούνται ξεχωριστές εμπειρίες.

 

Ο εθελοντισμός δημιουργεί τις κοινές εμπειρίες που μας κάνουν καλύτερους
Ο βασικός άξονας των δράσεων είναι η συνεχής εκπαίδευση, «η ευκαιρία να μαθαίνεις».

 

Ήδη από την αρχή της λειτουργίας του, το ΚΠΙΣΝ έχει βάλει μπροστά ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εθελοντισμού, μέσα από το οποίο οι συμμετέχοντες εθελοντές δημιουργούν κοινές εμπειρίες, μαθαίνουν μέσα από τις θεματικές που διατρέχουν τον Οργανισμό και αλληλεπιδρούν τόσο με τους επισκέπτες όσο και με τα υπόλοιπα μέλη του προγράμματος [το Πρόγραμμα Εθελοντισμού δεν θα υλοποιούνταν χωρίς την αρχική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)]. 

 

Τι ακριβώς κάνει δηλαδή ένας εθελοντής του ΚΠΙΣΝ; Ο βασικός άξονας των δράσεων είναι η συνεχής εκπαίδευση, «η ευκαιρία να μαθαίνεις». Πέρα από την υποδοχή των επισκεπτών, όποιος συμμετέχει, μπορεί να υποστηρίξει, να συνεισφέρει στο έργο του κέντρου, να αναλάβει την εξυπηρέτηση του κοινού σε διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις αλλά και να γίνει μέρος των αρχιτεκτονικών και άλλων θεματικών ξεναγήσεων που διοργανώνονται κατά καιρούς σε αυτό. 

 

Οι εθελοντές μοιράζονται το ίδιο όραμα με το ΚΠΙΣΝ και «μεγαλώνουν μαζί του». Από έναν 70χρονο συνταξιούχο μέχρι έναν 20χρονο φοιτητή, άνθρωποι διαφορετικοί μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά μέσα σε μια εθελοντική ομάδα. Όπως άλλωστε λέει και η συντονίστρια του Προγράμματος Εθελοντισμού του ΚΠΙΣΝ Σοφία Καρατζογιάννη: «Με το Πρόγραμμα Εθελοντισμού του ΚΠΙΣΝ δημιουργούμε καθημερινά για όλους, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν, ευκαιρίες να συμμετέχουν, να συνδεθούν, να διασκεδάσουν, να μάθουν, να ζήσουν εμπειρίες. Είμαστε περήφανοι καθώς το ΚΠΙΣΝ, ως φορέας πολιτισμού, εκπαίδευσης, αθλητισμού, ψυχαγωγίας και βιωσιμότητας, μεταδίδει τη θεμελιώδη αξία του και μέσα από το Πρόγραμμα Εθελοντισμού: όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν σε έναν δημόσιο χώρο που τους ανήκει».

 

Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού του ΚΠΙΣΝ δεν έχει ηλικία. Για εκείνους που θα πάρουν σύντομα το μέλλον στα χέρια τους, δηλαδή τους εφήβους, το ΚΠΙΣΝ έχει δημιουργήσει ειδικά το Teen Volunteers.

 

Ο εθελοντισμός δημιουργεί τις κοινές εμπειρίες που μας κάνουν καλύτερους
Φωτ.: Πελαγία Καρανικόλα

 

Αυτό το επιμέρους κομμάτι του Προγράμματος Εθελοντισμού απευθύνεται στους εφήβους μεταξύ 14 και 18 ετών που έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν με την ομάδα του ΚΠΙΣΝ και να μάθουν έναν σημαντικό πολιτιστικό φορέα, αναπτύσσοντας και ξεδιπλώνοντας συγχρόνως τις δικές τους ικανότητες. 

 

Μια πολύ σημαντική δράση του Teen Volunteers είναι αυτή των ξεναγήσεων του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος (ΠΣΝ). Το περιβάλλον και η βιωσιμότητα είναι από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα αυτήν τη στιγμή παγκοσμίως. Το Πάρκο αποτελεί έναν κόμβο βιωσιμότητας στην πόλη και θέλει να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερους πολίτες μπορεί αναφορικά με το περιβάλλον και τη σημασία της διάσωσής του. 

 

Έτσι, οι συμμετέχοντες έφηβοι μπορούν να ανακαλύψουν το Πάρκο και να εκπαιδευτούν στο πώς γίνεται μια ξενάγηση σε αυτό, συστήνοντας με διαφορετικό τρόπο το ΠΣΝ στους συμμαθητές τους, έχοντας την ευκαιρία να γίνουν οι ίδιοι μέρος της επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τα ζητήματα του περιβάλλοντος με έναν κοινωνικό και διασκεδαστικό τρόπο.

 

Ο εθελοντισμός, πέρα από το ότι προσφέρει, είναι και ένας τρόπος να μάθουμε καλύτερα τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω μας μέσα από τη διάδραση. Το ΚΠΙΣΝ το γνωρίζει καλά και τον στηρίζει εμφατικά.

 

Πώς θα σας φαινόταν αν γινόσασταν κι εσείς μέρος ενός δημόσιου χώρου που ανήκει σε όσους θέλουν να ζήσουν με κάθε τρόπο τις ξεχωριστές εμπειρίες που προσφέρει;

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα Προγράμματα Εθελοντισμού του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην επίσημη σελίδα του: snfcc.org

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon