Η μεγάλη πρόκληση της λειψυδρίας στην Αττική και η ετοιμότητα της ΕΥΔΑΠ

Η μεγάλη πρόκληση της λειψυδρίας στην Αττική και η ετοιμότητα της ΕΥΔΑΠ Facebook Twitter
0
ADVERTORIAL

Αυτό το καλοκαίρι καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη πρόκληση σε ό,τι αφορά την επάρκεια και την διαχείριση του νερού τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ανομβρία και η έλλειψη χιονόπτωσης των τελευταίων ετών οδήγησαν στη μειωμένη εισροή νερού στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις τα υδατικά αποθέματα νερού της Αττικής να έχουν περιοριστεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, τα επίσημα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ δείχνουν ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια και στους τέσσερις ταμιευτήρες (Ευήνου, Μόρνου, Λίμνης Μαραθώνα, Υλίκης) υπήρχαν από 1,1 έως και 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σήμερα τα αποθέματα έχουν πέσει στα 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται από τις αρχές του έτους μια σημαντική και άκρως ανησυχητική αύξηση στην κατανάλωση που σε κάποιες περιοχές της Αττικής ξεπερνά το 40%. Οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, ο πρόωρος και παρατεταμένος καύσωνας έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κατανάλωσης.

Όπως εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής Ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Καραγιάννης: «Κάθε χρόνο η Αθήνα καταναλώνει 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, τα οποία συνήθως αναπληρώνονται κατά τη διάρκεια μιας καλής υδρολογικής περιόδου, από Οκτώβριο έως Μάιο, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε αυτή την χρονιά»

Η μεγάλη πρόκληση της λειψυδρίας στην Αττική και η ετοιμότητα της ΕΥΔΑΠ Facebook Twitter

Μέτρα αντιμετώπισης

Η ΕΥΔΑΠ ακολουθεί όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας και προχωρά στην υλοποίηση εναλλακτικών λύσεων ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λειψυδρίας, ξεκινώντας από την ενεργοποίηση του εφεδρικού ταμιευτήρα της Υλίκης. Μπαίνουν με αυτόν τον τρόπο σταδιακά σε λειτουργία όλες οι διαθέσιμες πηγές υδροδότησης με σκοπό την εκταμίευση περισσότερου νερού στο υδατικό σύστημα Ευήνου - Μόρνου, που αποτελεί την κύρια πηγή ύδρευσης της πόλης. 

Συγκεκριμένα, η ενεργοποίηση της Υλίκης και των πηγών της Μαυροσουβάλας στην περιοχή της Μαλακάσας, υπολογίζεται ότι μπορούν να ανεβάσουν τα αποθέματα πάνω από 300.000 κυβικά μέτρα νερού σε ημερήσια βάση.

Στην περίπτωση που το φαινόμενο της ανομβρίας συνεχιστεί, η ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο υλοποίησης του μεγάλου επενδυτικού προγράμματός της, είναι ήδη έτοιμη να υλοποιήσει μελέτες με λύσεις όπως η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών άντλησης νερού από διαφορετικές λεκάνες απορροής, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό, αλλά και η χρήση αφαλατώσεων.

Η μεγάλη πρόκληση της λειψυδρίας στην Αττική και η ετοιμότητα της ΕΥΔΑΠ Facebook Twitter

Σπατάλη, ο εχθρός του νερού

To ζήτημα της μείωσης των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού αφορά όμως και τον κάθε καταναλωτή ξεχωριστά, καθώς πέρα από τη λήψη μέτρων για την αναπλήρωση των ταμιευτήρων, είναι απαραίτητη και η άμεση αντιμετώπιση της σπατάλης νερού στην Αττική. Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, παρατηρείται μια μέση αύξηση της κατανάλωσης μεγαλύτερη από το 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο την προηγούμενη χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τις πρόωρες ημέρες καύσωνα και η ενοχλητική σκόνη των τελευταίων μηνών, έκαναν τους πολίτες να βρίσκονται πολύ συχνά με το λάστιχο στο χέρι, ώστε να πλύνουν αυτοκίνητα, μπαλκόνια, αυλές και πεζοδρόμια.

Η καμπάνια της ΕΥΔΑΠ με το ανατρεπτικό μήνυμα «Θες νερό; Κλείσε τη βρύση!», στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά στην σπατάλη του νερού. «Η έλλειψη νερού των τελευταίων ετών μας καλεί να αλλάξουμε συνήθειες και να βοηθήσουμε στην εξοικονόμηση του νερού με απλούς τρόπους», εξηγεί η καμπάνια, προτάσσοντας το καλό παράδειγμα των καταναλωτών που σέβονται το νερό.

Η μεγάλη πρόκληση της λειψυδρίας στην Αττική και η ετοιμότητα της ΕΥΔΑΠ Facebook Twitter

Το νερό μας, ένα από τα καλύτερα νερά της Ευρώπης

Η ΕΥΔΑΠ, διαχρονικά, τροφοδοτεί την περιοχή αρμοδιότητάς της με ένα από τα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης. Ο φορέας European Benchmarking Co-operation, κατά τη διεθνή αξιολόγηση εταιρειών ύδρευσης, βαθμολόγησε το νερό της ΕΥΔΑΠ με 99,7%, για την ποιότητά του, τιμή υψηλότερη από τον μέσο όρο των βαθμολογιών μεταξύ των εταιρειών ύδρευσης της Δυτικής Ευρώπης.  Επίσης, η ποιότητα του νερού της ΕΥΔΑΠ κατατάσσεται στην 1η θέση μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως, με βαθμολογία 100%, σύμφωνα με τον Δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων (ΕΡΙ) του Πανεπιστημίου Yale.

Η διασφάλιση παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών αποτελεί πρωταρχικό στόχο της ΕΥΔΑΠ, η οποία υλοποιεί ευρύ επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ με έργα σε όλο τον κύκλο νερού από τους ταμιευτήρες έως και την επεξεργασία λυμάτων. Εφαρμόζοντας τεχνολογία αιχμής και υψηλή τεχνογνωσία, τα τελευταία χρόνια γίνεται από την εταιρεία μια σταθερή προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υποδομών, ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία του αξιόπιστου δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, ακολουθώντας σύγχρονες μεθόδους κυκλικής οικονομίας, για την προστασία των φυσικών πόρων και τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Για άλλη μία φορά, σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία, η ΕΥΔΑΠ επιστρατεύει όλα τα μέσα προκειμένου να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση και καλεί όλους τους πολίτες να γίνουν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

«Θες νερό; Κλείσε τη βρύση!»

Good Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Don Julio Blanco & Reposado: Η διαχρονική κομψότητα της premium tequila και το νέο κεφάλαιο στο gifting

Good Living / Don Julio Blanco & Reposado: Η διαχρονική κομψότητα της premium tequila και το νέο κεφάλαιο στο gifting

Από τις πρώτες φυτείες αγαύης στο Jalisco μέχρι τις σύγχρονες εγκαταστάσεις αποστακτηρίων, κάθε μπουκάλι κουβαλά την κληρονομιά ενός ανθρώπου που τόλμησε να ονειρευτεί διαφορετικά.
THE LIFO TEAM
Η στιγμή, σου ανήκει: Πώς σχεδιάζεται η εμπειρία γύρω από τις μικρές, μεγάλες στιγμές των παικτών

Good Living / Η στιγμή, σου ανήκει: Πώς σχεδιάζεται η εμπειρία γύρω από τις μικρές, μεγάλες στιγμές των παικτών

Σε μια καθημερινότητα γεμάτη ερεθίσματα, η Stoiximan επιλέγει να επικεντρωθεί σε αυτό που τελικά μετρά περισσότερο: σε εκείνη τη μοναδική στιγμή που ο καθένας ζει με τον δικό του τρόπο.
THE LIFO TEAM
Empower Forward – Women in Sports: Ένα ταξίδι έμπνευσης και επιτυχίας που ενώνει γυναίκες και κορίτσια σε όλη την Ελλάδα

Good Living / Empower Forward – Women in Sports: Ένα ταξίδι έμπνευσης που ενώνει γυναίκες & κορίτσια σε όλη την Ελλάδα

Το πρόγραμμα, πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας της Stoiximan σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ολοκλήρωσε την πορεία του έχοντας βρεθεί σε 10 πόλεις και έχοντας κινητοποιήσει πάνω από 1000 συμμετέχουσες.
THE LIFO TEAM
L’Oréal: H υπευθυνότητα γίνεται πυλώνας ομορφιάς, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης

Good Business Directory 6 / L’Oréal: H υπευθυνότητα γίνεται πυλώνας ομορφιάς, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης

Ο μεγαλύτερος όμιλος καλλυντικών παγκοσμίως χτίζει πάνω στη φιλοσοφία ότι οι άνθρωποί του αποτελούν το θεμέλιο κάθε προόδου και δημιουργεί τεχνολογίες που καθορίζουν την επόμενη μέρα της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
Deal maker και το 2025 ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

Good Business Directory 6 / Deal maker και το 2025 ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών δεν αποτελεί μόνο πεδίο επενδυτικής κινητικότητας αλλά είναι και ένας από τους πιο δραστήριους κλάδους στο πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΝΑ
Φυσικό αέριο: «Χρυσές» επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

Good Business Directory 6 / Φυσικό αέριο: «Χρυσές» επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

Η προοπτική ανάδειξης της χώρας σε δίαυλο εφοδιασμού της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο δημιουργεί έδαφος για νέες επενδύσεις στην επεξεργασία και μεταφορά του αερίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗΣ
Rebrain Greece | Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναπατρισμού στελεχών

Good Business Directory 6 / Rebrain Greece | Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναπατρισμού στελεχών

Οι εκδηλώσεις Rebrain Greece και Ημέρα Καριέρας λειτουργούν ως δίαυλος μεταξύ των επιχειρήσεων και της ελληνικής διασποράς, παρουσιάζοντας αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, φορολογικά κίνητρα και νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΥΡΟΥΛΗ
Μανόλης Παπαπολύζος: Η δημιουργικότητα δεν χάθηκε, απλώς σταματήσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Good Business Directory 6 / Μανόλης Παπαπολύζος: Η δημιουργικότητα δεν χάθηκε, απλώς σταματήσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος και πρόεδρος της DDB Athens βλέπει μια αγορά που προσπαθεί να ανασάνει μέσα σε νόμους, πίξελ και αλγόριθμους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
Δημήτρης Ψαλτούλης: Τεχνολογία και ελληνικό ταλέντο στο επίκεντρο της παγκόσμιας πορείας της Dialectica

Good Business Directory 6 / Δημήτρης Ψαλτούλης: Τεχνολογία και ελληνικό ταλέντο στο επίκεντρο της παγκόσμιας πορείας της Dialectica

Οι αξίες που οδήγησαν την εταιρεία στην κορυφή, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και η δύναμη του ελληνικού ταλέντου που στηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξή της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ