Το έθιμο της Αρσαλής στη Στερεά Ελλάδα

Το έθιμο της Αρσαλής στη Στερεά Ελλάδα από τη Lidl Ελλάς

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», ο Πέτρος Λαγούτης μαζί με τις Δέσποινα Ραφαήλ και Αλεξάνδρα Κοκοζοπούλου μας εξιστορούν Στερεοελλαδίτικα έθιμα και γεύσεις.

ADVERTORIAL

 

Τα έθιμα μπορεί να μην είναι τόσο σοφά όσο οι νόμοι, όμως πάντα είναι περισσότερο αγαπητά από το λαό. Διότι όσα χρόνια και αν περάσουν είναι εδώ για να μας θυμίζουν την ιστορία, την ταυτότητά μας και τι πραγματικά μας ενώνει. Μια από αυτές τις αξίες άλλωστε πρεσβεύουν τα προϊόντα «Νώμα» της Lidl Ελλάς, ειδικά σε μια εποχή όπως αυτή που ζούμε η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή εξέλιξη και ταχύτητα. Διότι καλή και η εξέλιξη, αλλά έχουμε ανάγκη από έθιμα και αξίες στην καθημερινή μας ζωή προκειμένου να μας θυμίζουν ποιοι πραγματικά είμαστε.

 

Στο πρώτο επεισόδιο podcast της σειράς «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης» με τον Πέτρο Λαγούτη, ένα από τα έθιμα που θα μας θυμίσει την ταυτότητά μας είναι αυτό της Αρσαλής στη Στερεά Ελλάδα, με συνοδοιπόρους την τραγουδίστρια Δέσποινα Ραφαήλ και τη διατροφολόγο Αλεξάνδρα Κοκοζοπούλου.

 

Το έθιμο

 

Πρόκειται για μια παράδοση που τελείται κάθε Πέμπτη του Πάσχα στη σπηλιά της Αρσαλής (ή Αγίας Ιερουσαλήμ) απέναντι από το Κάστρο της Υπάτης. Το σχετικό έθιμο κρατάει από τα ελληνορωμαϊκά χρόνια έχοντας ως βάση τις παγανιστικές εορτές της Άνοιξη. Με το πέρασμα των ετών όμως, απέκτησε χριστιανικό χαρακτήρα, τιμώντας ουσιαστικά την Αγία Ιερουσαλήμ (Παναγία Αρσαλή) η οποία είναι Αγία των σπηλαίων.

 

Σε έναν ειδικό χώρο, μια μικρή εκκλησία την οποία διαμόρφωσαν οι Υπαταίοι προκειμένου να γιορτάζεται με Πανηγυρικό χαρακτήρα η Πέμπτη της Διακαινησίμου, ουσιαστικά το έθιμο ξεκινάει μία μέρα πριν. Πρόκειται για μια πεζοπορία, κατά την οποία οι πιστοί διανύουν μια απόσταση δύο περίπου ωρών μέχρι το σπήλαιο - εκκλησία όπου ψάλλεται ο εσπερινός και ύστερα διανυκτερεύουν εκεί. 

 

Η Στερεά Ελλάδα ανέκαθεν είχε τον τρόπο να ενώνει το σήμερα με την ιστορία της, είτε μέσα από τα έθιμα ή τις γεύσεις που «γεννιούνται» σε αυτήν. Στο podcast που ακολουθεί δεν θα ενημερωθείς μονάχα για το τελετουργικό που πραγματοποιείται στο σπήλαιο της Υπάτης, αλλά και για ιστορίες της Στερεάς Ελλάδας, τι αξία μπορεί να έχει ένα έθιμο για την εκάστοτε περιοχή που το αναβιώνει και πολλά ακόμα μυστικά γύρω από τους γρίφους της παραδοσιακής κουζίνας της περιοχής.

 

To έθιμο της Αρσαλής στη Στερεά Ελλάδα

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ