Βασίλειος Καραμανίδης: Το μεγάλο λάθος που κάνουν σήμερα οι διαιτολόγοι

Βασίλειος Καραμανίδης: Το μεγάλο λάθος που κάνουν σήμερα οι διαιτολόγοι Facebook Twitter
0

Τελικά τι είναι διαιτολόγος; Μήπως στην Ελλάδα δεν έχουμε καταλάβει καλά τι σημαίνει; Είναι ένας επιστήμονας που δουλειά του είναι να δίνει συμβουλές για ασφαλές αδυνάτισμα; Μήπως τελικά είναι ένας  influencer που με βάση τις εμπειρίες του μπορεί να δίνει «ασφαλείς» συμβουλές στα social media ή τελικά είναι κάτι ανώτερο;

Κατά τον κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, Βασίλειο Καραμανίδη η απάντηση δεν είναι πολυσύνθετη, καθώς παρακολουθεί τι συμβαίνει με τους διατροφολόγους των social media και τις συμβουλές τους, αλλά και τους υπόλοιπους που τους συνεπαίρνει η δημοσιότητα και ξεχνάνε το επάγγελμά τους.

Στην Ελλάδα έχουμε μπερδέψει τον διαιτολόγο με τον "αδυνατιστή"

— «Γιατί ενώ κάνω δίαιτα δεν χάνω ούτε γραμμάριο;». Τι έχεις να σχολιάσεις σε αυτή τη συχνή ερώτηση που δέχονται οι διαιτολόγοι;

Θέλω να είμαι ειλικρινής αλλά 9 στις 10 φορές φταίει ότι απλά καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες ημερησίως από ότι πιστεύουν και φυσικά παραπάνω από όσες χρειάζεται ο οργανισμός τους. Υπάρχουν όμως και κάποιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και θυροειδής που μπορεί να επηρεάσει την απώλεια βάρους από άτομο σε άτομο

Βασίλειος Καραμανίδης: Το μεγάλο λάθος που κάνουν σήμερα οι διαιτολόγοι Facebook Twitter

— Εν τέλει τι σημαίνει διαιτολόγος στη σύγχρονη εποχή. Αυτός που σε βοηθάει να αδυνατίσεις ή που σε βοηθάει να πετύχεις κάτι πιο μακροπρόθεσμο;

Στην Ελλάδα έχουμε μπερδέψει τον διαιτολόγο με τον ‘’αδυνατιστή’’. Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι να βοηθήσει τόσο στο βάρος του ασθενή ΑΛΛΑ και στο να κουράρει καταστάσεις σχετιζόμενες με την διατροφή όπως Σακχαρώδης Διαβήτης, νεφροπάθειες κ.α.

Επίσης αν μιλάμε για απώλεια βάρους ναι ο διαιτολόγος πρέπει να σε διδάξει έναν ρεαλιστικό τρόπο στο να τρως τα πάντα ισορροπημένα ώστε να μην καταφεύγεις στο λεγόμενο ‘’γιογιό’’ κιλών.

— Πλέον βλέπουμε και μέσω των social media, όλο και περισσότερους επιστήμονες να αντιμετωπίζονται σαν «celebrities», όπως για παράδειγμα οι ψυχολόγοι και εννοείται οι διαιτολόγοι. Πόσο καλό ή αντίστοιχα κακό μπορεί να κάνει αυτή η προβολή σε έναν επαγγελματία διατροφολόγο;

Δύσκολο και συνάμα ενδιαφέρον ερώτημα. Κατά την δική μου άποψη θα πρέπει να υπάρξουν ειδικότητες όπως πχ ‘’journalist dietitians’’ όπως στο εξωτερικό ώστε να ασχολούνται μόνο με αυτό το κομμάτι, δηλαδή της ενημέρωσης. Ωστόσο, καλώς ή κακώς ζούμε στο 2023 όπου τα social media και ειδικότερα το TikTok και το Instagram έχουν τη μερίδα του λέοντος. Για μένα δεν θεωρώ ότι τα social media μπορούν να κάνουν κακό σε κάποιον επιστήμονα μόνο εφόσον ο ίδιος μπερδέψει τις προτεραιότητές του. Αν δηλαδή βάλει το «σταριλίκι» πάνω από την επιστήμη του.

Βασίλειος Καραμανίδης: Το μεγάλο λάθος που κάνουν σήμερα οι διαιτολόγοι Facebook Twitter
Instagram/@vkaramanidis_dietitian

— Θα έλεγες ότι ο συνδυασμός διαιτολόγου-γυμναστή στις μέρες μας είναι αναγκαίο ή μπορούν να συνυπάρχουν χωριστά;

Αναγκαίο δεν είναι τίποτα, ωστόσο το να συνεργάζονται δύο επιστήμονες είναι βέβαιο ότι θα φέρει καλύτερο και συνάμα, ασφαλέστερο αποτέλεσμα. Χωριστά μπορούν να συνυπάρχουν αρκεί να μην μπαίνει ο ένας στα ‘’χωράφια’’ του άλλου, κυρίως για λόγους ασφάλειας.

— Με τα social media υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση όσον αφορά τις διατροφές και τις συνήθειες μας. Πώς μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει μια παραπλανητική ανάρτηση;

Δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο. Τα social media είναι όντως ένας τεράστιος «θησαυρός» με άπειρες παγίδες. Αυτό που λέω πάντα είναι όπου τάζουν λαγούς με πετραχήλια ή άτομα που δεν έχουν πτυχία και άδειες ασκήσεως να μην τα ακούει ο κόσμος. Βέβαια ακόμα και έτσι ο κόσμος δυσκολεύεται να διακρίνει τις διαφορές.

— Κάποτε μας έλεγαν ότι με πολλά αλλά μικρά γεύματα μέσα στη μέρα αδυνατίζεις, πλέον κυκλοφορούν και άλλες δίαιτες που τείνουν να αλλάξουν αυτά που γνωρίζουμε, π.χ. fasting. Τι ισχύει τελικά;

Αν μιλάμε για μείωση σωματικού βάρους η απαρχή είναι το θερμιδικό έλλειμα. Δηλαδή κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από ότι χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα. Τα διάφορα πρότυπα σίτισης είναι καθαρά το τι βολεύει τον καθένα . Ωστόσο δεν είναι όλα για όλους όπως για παράδειγμα στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή ευερέθιστο έντερο και τα συχνά γεύματα προτιμώνται έναντι του fasting ή του 1-2 γεύματα. Εκεί έρχεται ο επιστήμονας διαιτολόγος τον οποίο έχει επιλέξει ο πελάτης προκειμένου να τον καθοδηγήσει με τρόπο θα πορευθεί κατάλληλα.

— Με βάση την παρουσία σας στα social media διακρίνουμε ότι μεταδίδεις το χιουμοριστικό σου προφίλ. Είναι έτσι ο διατροφολόγος Καραμανίδης και στην πραγματική ζωή;

Ό,τι δείχνω στα social media είμαι εγώ. Μ ‘αρέσει να είμαι αληθινός τόσο από κοντά όσο και μέσω των social αλλά και στην τηλεόραση. Είμαι της γνώμης ότι ο κόσμος αγαπάει και εμπιστεύεται το αληθινό και αυτό θα πρέπει να δείχνουμε κατά την δικιά μου άποψη. Κάτι που λέω συχνά στα νέα μου περιστατικά είναι «για να μπορέσεις να μου είσαι ειλικρινής θα πρέπει πρώτα πρώτα να είμαι εγώ μαζί σου» . Όσο για το χιουμοριστικό προφίλ μου, η αλήθεια είναι ότι σχεδόν σε όλες τις συνεδρίες μου ρίχνουμε αρκετό γέλιο με τους διαιτώμενούς μου (γέλια).

Βασίλειος Καραμανίδης: Το μεγάλο λάθος που κάνουν σήμερα οι διαιτολόγοι Facebook Twitter
Instagram/@vkaramanidis_dietitian

O Βασίλειος Καραμανίδης είναι κάτοχος Bachelor (BSc with Honours in Dietetics) του Queen Margaret University του Εδιμβούργου και υποψήφιος Master Of Science στην Αθλητική διατροφή του Oxford Brookes της Οξφόρδης, κατέχει Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος (Αρ.Πρωτ: 5023) τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ), του Health care Professional Counsil (HCPC) του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας (ΕΔΕ). Διατηρεί το  ιδιωτικό του ιατρείο VK Nutrition στον Άγιο Δημήτριο από το 2017. 

Βασίλειος Καραμανίδης

Κλινικός Διαιτολόγος - Αθλητικός Διατροφολόγος
Dietitian Bsc,RD,GrRD - Queen Margaret University of Edinburgh
Ιδιοκτήτης και ιδρυτής του VK nutrition - Διαιτολογικό κέντρο 
Τηλ: 211 4048438  κιν: 6973414628
Good Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικός Χρυσός: Η δημιουργία αξίας στον πυρήνα της εταιρικής στρατηγικής

Good Living / Ελληνικός Χρυσός: Η δημιουργία αξίας στον πυρήνα της εταιρικής στρατηγικής

Σε μια περίοδο που η δημόσια συζήτηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη αποκτά ολοένα πιο καθοριστική σημασία, η ανάγκη για επιχειρήσεις που παράγουν πραγματική, μετρήσιμη αξία για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.
THE LIFO TEAM
Η εργασία αλλάζει, και ίσως για πρώτη φορά προς το καλύτερο

Good Business Directory 6 / Η εργασία αλλάζει, και ίσως για πρώτη φορά προς το καλύτερο

Σύμφωνα με την International Workplace Group, το 2026 το πού θα δουλεύουμε παύει να έχει σημασία· αυτό που μετράει είναι πώς και γιατί. Ίσως, τελικά, η επόμενη επανάσταση να είναι απλώς πιο ανθρώπινη.
ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΟΣΗΦΑΚΗ
Don Julio Blanco & Reposado: Η διαχρονική κομψότητα της premium tequila και το νέο κεφάλαιο στο gifting

Good Living / Don Julio Blanco & Reposado: Η διαχρονική κομψότητα της premium tequila και το νέο κεφάλαιο στο gifting

Από τις πρώτες φυτείες αγαύης στο Jalisco μέχρι τις σύγχρονες εγκαταστάσεις αποστακτηρίων, κάθε μπουκάλι κουβαλά την κληρονομιά ενός ανθρώπου που τόλμησε να ονειρευτεί διαφορετικά.
THE LIFO TEAM
Η στιγμή, σου ανήκει: Πώς σχεδιάζεται η εμπειρία γύρω από τις μικρές, μεγάλες στιγμές των παικτών

Good Living / Η στιγμή, σου ανήκει: Πώς σχεδιάζεται η εμπειρία γύρω από τις μικρές, μεγάλες στιγμές των παικτών

Σε μια καθημερινότητα γεμάτη ερεθίσματα, η Stoiximan επιλέγει να επικεντρωθεί σε αυτό που τελικά μετρά περισσότερο: σε εκείνη τη μοναδική στιγμή που ο καθένας ζει με τον δικό του τρόπο.
THE LIFO TEAM
Empower Forward – Women in Sports: Ένα ταξίδι έμπνευσης και επιτυχίας που ενώνει γυναίκες και κορίτσια σε όλη την Ελλάδα

Good Living / Empower Forward – Women in Sports: Ένα ταξίδι έμπνευσης που ενώνει γυναίκες & κορίτσια σε όλη την Ελλάδα

Το πρόγραμμα, πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας της Stoiximan σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ολοκλήρωσε την πορεία του έχοντας βρεθεί σε 10 πόλεις και έχοντας κινητοποιήσει πάνω από 1000 συμμετέχουσες.
THE LIFO TEAM
L’Oréal: H υπευθυνότητα γίνεται πυλώνας ομορφιάς, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης

Good Business Directory 6 / L’Oréal: H υπευθυνότητα γίνεται πυλώνας ομορφιάς, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης

Ο μεγαλύτερος όμιλος καλλυντικών παγκοσμίως χτίζει πάνω στη φιλοσοφία ότι οι άνθρωποί του αποτελούν το θεμέλιο κάθε προόδου και δημιουργεί τεχνολογίες που καθορίζουν την επόμενη μέρα της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM