Η Σοφία Σουβατζόγλου συμπλήρωσε το άλλο «μισό» του Absolut Mural και μοιράστηκε το όραμά της για τη διαφορετικότητα
Φωτο: Bonelli Elena

The Absolut Mural: Η Σοφία Σουβατζόγλου αποτυπώνει το δικό της μήνυμα για τη διαφορετικότητα και συμπληρώνει το επιβλητικό mural

Μιλήσαμε με τη νικήτρια του διαγωνισμού που έχει την ευκαιρία να δει το σχέδιο της να συμπληρώνει το mural του Soteur στο κέντρο της Αθήνας, σχετικά με την έμπνευσή της, αλλά και όλα όσα κέρδισε μέσα από την εμπειρία της.

ADVERTORIAL

Η έκφραση της διαφορετικότητας μέσα από την τέχνη, περιλαμβάνει πολλές εκφάνσεις και παρουσιάζεται με ποικίλους τρόπους. Όταν προέρχεται μέσα από την street art, το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο άμεσο, πιο προσιτό και σε πολλές περιπτώσεις αναδεικνύει κοινωνικά μηνύματα που υπό άλλες συνθήκες ενδεχομένως να μην ήταν προσβάσιμα απ' όλους.

 

Στην περίπτωση του ABSOLUT MURAL και του διαγωνισμού δημιουργικότητας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο καιρό, στόχος δεν ήταν μόνο η ανάδειξη ενός έργου που στηρίζει την ομορφιά της διαφορετικότητας και τη σημασία της ισότητας, αλλά και μιας/ενός νέας/ου καλλιτέχνη/ιδας που θα αποτύπωνε το δικό της/του όραμα.

 

Το Absolut Mural ξεκίνησε ως «μισό», από έναν καλλιτέχνη με πολύ ξεχωριστή καλλιτεχνική ματιά. Ο εικαστικός Σωτήρη Φωκέας ή αλλιώς Soteur, γνωστός για τα έργα του γύρω από την conceptual και street art, αλλά και για την ιδιαίτερη ικανότητά του να «μεταφράζει» κοινωνικά μηνύματα, απόψεις ή σκέψεις με τρόπο άμεσο και προσβάσιμο στον θεατή, ένωσε τις δυνάμεις του με την Absolut και δημιούργησε ένα επιβλητικό mural, φόρο τιμής στην ισότητα και τη διαφορετικότητα - ένα έργο που νέοι καλλιτέχνες κλήθηκαν να συμπληρώσουν.

 

Η Σοφία Σουβατζόγλου, ξεχώρισε ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές με το έργο της «Do You φιλ me, που απεικονίζει ένα μωσαϊκό συναισθημάτων και αντιθέσεων και αναδείχθηκε ως η νικήτρια του διαγωνισμού. Η Σοφία επιλέχθηκε από μια επιτροπή έγκριτων προσώπων της τέχνης: τον Soteur, τον Χάρη Τσέβη, διεθνώς αναγνωρισμένο και βραβευμένο visual designer και την Ελευθερία Τσέλιου, ιστορικό τέχνης και ιδιοκτήτρια της Eleftheria Tseliou Gallery.

 

Η Σοφία Σουβατζόγλου συμπλήρωσε το άλλο «μισό» του Absolut Mural και μοιράστηκε το όραμά της για τη διαφορετικότητα
Φωτο: Bonelli Elena

 

Τελειόφοιτη Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών με συμμετοχές και διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, η Σοφία είναι παιδί του καιρού της, με τις κεραίες της ανοιχτές σε ερεθίσματα που θα της δώσουν το έναυσμα για δημιουργία. Όνειρό της, είναι να καταφέρει να συνδυάσει τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική με τις Καλές Τέχνες, και μια μέρα να αποκτήσει τον δικό της χώρο που θα της δίνει την δυνατότητα να πειραματίζεται και να εκφράζεται καλλιτεχνικά. Εμείς, μιλήσαμε μαζί της σχετικά με την ανάδειξή της στον διαγωνισμό, την έμπνευσή της για το άλλο μισό του ABSOLUT MURAL και όλα όσα κέρδισε μέσα από την εμπειρία της.

 

Η Σοφία Σουβατζόγλου συμπλήρωσε το άλλο «μισό» του Absolut Mural και μοιράστηκε το όραμά της για τη διαφορετικότητα
Φωτο: Bonelli Elena

 

—Τι σε έκανε να αποφασίσεις να πάρεις μέρος στον διαγωνισμό;

Μόλις διάβασα πληροφορίες για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ενθουσιάστηκα αλλά και εμπνεύστηκα σε δευτερόλεπτα. Η ιδέα «συμπλήρωσης» του μισού mural του Soteur μου θύμισε την τεχνική - παιχνίδι «exquisite corpse» των σουρεαλιστών ζωγράφων και χωρίς πολύ σκέψη ο διαγωνισμός στα μάτια μου φάνηκε ευκαιρία για παιχνίδι, έκφραση και δημιουργική εκτόνωση.

 

—Ποια ήταν η βασική σου έμπνευση για τη δημιουργία του άλλου μισού του Absolut Mural;

Έμπνευση μου είναι η πόλη της Αθήνας, οι αρχιτεκτονικές αντιθέσεις της και οι διαφορετικοί άνθρωποί της. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός αλλά όλοι είμαστε ίσοι, όντας «flâneurs» της Αθήνας, μιας πόλης που μας ενώνει. Ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη ζωή, διαφορετικά την τέχνη. Ας αγκαλιάσουμε οποιαδήποτε οπτική, ας τις συνδυάσουμε, ας δημιουργήσουμε μωσαϊκά συναισθημάτων. Είμαστε ταξιδιώτες στο κέντρο της Αθήνας με διαφορετικό προορισμό, αλλά κοινές ανάγκες έκφρασης.

 

—Σε ποια σημεία εμπνεύστηκες από την αισθητική του Soteur και πώς ήταν η συνεργασία σας;

Το έργο του Soteur αποτέλεσε έμπνευση και «οδηγό» της ιδέας μου. Το «μωσαϊκό προσώπων» που έχει δημιουργήσει συνεχίζεται στο έργο μου μέσω ενός «μωσαϊκού της πόλης». Ο συνδυασμός των δύο έργων γεννά μια νέα σύνθεση, πολλαπλών αναγνώσεων. Υπάρχουν σημεία στο έργο μου που αναφέρονται στο δικό του, άλλοτε στην τεχνική και άλλοτε στα χρώματα. Ήταν τρομερά ευχάριστη και ταυτόχρονα πολύ ιδιαίτερη η συνεργασία με τον Σωτήρη σε πολλά επίπεδα και τον ευχαριστώ πολύ για ότι μου έμαθε.

 

Video credits: Bonelli Elena

 

—Στο έργο σου αναγράφεται η φράση «Do you φιλ me;». Τι σημαίνει για εσένα αυτή η φράση;

Για μένα οι λέξεις της φράσης αυτής αποτελούν με τη σειρά τους αναπόσπαστο κομμάτι της σύνθεσης του έργου. Ο καθένας μπορεί να τις διαβάσει – ακόμα και να τις συνδέσει στο μυαλό του όπως εκείνος θέλει. «Do You!», «Φιλ Me!», «Do You Φιλ* Me?» (*φιλ = feel / fill). Ο καθένας μας διαφέρει ακόμα και στο τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ένα μήνυμα. Το «Do You Φιλ Μe?» ίσως και να είναι ένα ερώτημα που θα μας κάνει να αναρωτηθούμε πόσο διατεθειμένοι είμαστε να συναισθανθούμε τους γύρω μας.

 

—Ποια στοιχεία του έργου σου εκφράζουν έντονα το κομμάτι της διαφορετικότητας;

Στο έργο μου επιθυμώ να εκφράσω τη έννοια της διαφορετικότητας μέσα από την ποικιλομορφία της πόλης που αγαπώ. Για αυτό και χρησιμοποιώ στοιχεία της πόλης που είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους αλλά και πολύ χαρακτηριστικά για τη ζωή στην πόλη, θέλοντας να δημιουργήσω σχέσεις και αντιθέσεις, όπως για παράδειγμα ο φωτεινός σηματοδότης και το ακροκέραμο ή οι τυποποιημένες πολυκατοικίες και ένα ιστορικό τοπόσημο.

 

—Πώς νιώθεις περνώντας από το mural;

Είναι μεγάλη η χαρά. Το συναίσθημα ολοκλήρωσης ενός project, το πως δηλαδή μια ιδέα σε ένα χαρτί μπορεί να γίνει κομμάτι της πόλης, είναι χωρίς υπερβολές μοναδικό. Και πόσο μάλλον όταν στην συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται το mural, περνούσα πολύ χρόνο από μικρό παιδί, την έχω ζήσει, σε όλες τις αλλαγές της με την πάροδο των χρόνων και την αγαπώ βαθιά.

 

—Πόσο σημαντικές είναι κινήσεις σαν αυτή της Absolut, για την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα;

Πρωτοβουλίες σαν αυτή της Absolut είναι σπουδαίες, ειδικά στην χώρα μας γιατί συνδέουν την τέχνη με την πόλη και την καθημερινότητά μας. Οι διαγωνισμοί ή πρωτοβουλίες όπως αυτή της Absolut αποτελούν κινητήριο δύναμη για την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα, δίνοντας τους κίνητρα για να δημιουργήσουν με περισσότερη διάθεση και ζήλο, με έμπνευση και χαρά.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το ABSOLUT MURAL θα βρείτε εδώ.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ